Büyüklerin çocukları ve torunlarıyla iletişim halinde kalmasını sağlamak, küresel kapanma döneminde hiç bu kadar önemli olmamıştı. İşte bu nedenle @mrcatacroquer rumuzlu Twitter kullanıcısı Manuel Lucio Dallo, Telegram üzerinden sesli ve kısa mesaj gönderip almayı sağlayan, eski model bir telefon santrali gibi kullanılabilen Yayagram adlı bir cihaz tasarladı.
Elbette, eski nesillerin yeni teknolojiyle başa çıkma yetenekleri hakkında genelleme yapmamak gerekiyor. Ancak genel olarak nine veya dedelerin akıllı telefonların dijital arayüzleriyle aralarının pek de iyi olmadığını söyleyebiliriz. Bu nedenle genellikle fiziksel düğmeleri veya tuşları olan basit telefonları tercih ediyorlar. Bu da en yeni iletişim yöntemlerini kullanmalarını sınırlıyor.
Yayagram adlı cihazın bu kadar ilgi çekici olmasının nedeni budur. “Yaya” kelimesinin Kastilyacada “büyükanne” anlamına geldiğini söylüyor Dallo ve bunu “büyükannenize hitap etmenin sıcak bir yolu” olarak nitelendiriyor. Kullanıcı, bir mesaj göndermek için alıcının adının yanına fiziksel olarak bir kablo takar. Daha sonra ses kaydetmek ve entegre mikrofona konuşmak için bir düğmeyi basılı tutar. Mesaj, alıcının telefonunda normal bir sesli not gibi görünür. Ve Yayagram operatörü bir metin mesajı aldığında, yerleşik bir termal yazıcı kullanılarak bu mesaj yazdırılır.
To send a new voice message you need first to choose the destination grandchild, the selection is made using a Jack connector, like the #cablegirls used to do! pic.twitter.com/raLdl0seDC
— Manu (@mrcatacroquer) April 25, 2021
And, what happens when you send a text message back to your Granny? Well, the Yayagram prints it on thermal paper so they can touch it and read it, like the old telegrams. pic.twitter.com/ljcRkBaBIM
— Manu (@mrcatacroquer) April 25, 2021
Yazılım firması Plastic SCM’de kıdemli bir mühendis olarak görev yapan Dallo, paylaştığı Twitter dizisinde cihazın nasıl yapıldığına dair bazı ayrıntılar verdi. Cihazın altyapısı Raspberry Pi 4. Python üzerinde çalışıyor ve her şeyi birbirine bağlamak için birkaç üçüncü taraf yazılım kütüphanesi kullanıyor. Ucuz bir USB mikrofon kullanılmış ve mağaza kasalarında kullanılanlara benzer bir yazıcıya sahip. Daha açık bir tabiata sahip olduğu için Telegram’ı kullanmayı seçtiğini, WhatsApp veya başka bir mesajlaşma servisi kullanmadığını belirtiyor. Bu arada Facebook’u sevmediğini de ekliyor.
Dallo, The Verge sitesine verdiği demeçte, büyükannesinin 96 yaşında olduğunu ve İspanya’nın Burgos şehrinde yaşadığını belirtiyor. Pandemi dolayısıyla yaşanan kapanmalar nedeniyle cihazı yapma fikrinin aklına geldiğini söylüyor. Dallo, “Torunların çoğu Burgos’un dışında yaşıyor ve covid kaynaklı hareket kısıtlamaları nedeniyle bizi ve onu ziyaret edemiyorlar” diyor.
Aşağıdaki tweette Dallo ve büyükannesinin cihazı nasıl kullandıklarını görebilirsiniz:
— Manu (@mrcatacroquer) April 25, 2021