Webit 2012 Kongresinin Geleceğin Liderleri ve Girişimcileri Konferansının bir bölümünde Mozilla’nın baş yazılım evanjelisti Tristan Nitot da sahne aldı. Nitot’nun konuşmasının gündeminde Open Web, yani açık web kavramını mobil ortama uyarlamak vardı. Bildiğiniz gibi Mozilla’nın bu çalışmaları Firefox OS çatısı altında gerçekleştiriliyor. Önümüzdeki yılın başlarında Brezilya’da, o ülkede faaliyet gösteren Telefonica ile birlikte pazara sürülecek olan ucuz telefonlarda yüklü olarak gelecek Firefox OS’i Nitot’nun konuşması sayesinde biraz daha yakından tanıma fırsatı bulduk.
Firefox OS tamamen HTML5 tabanlı olarak geliştirildi. Her şey web uygulamalarından oluşuyor, her şeyin web sitelerinden alıştığımıza benzer şekilde HTML kodları bulunuyor. Numara tuşlayıcısı, uygulamalar, ana ekran gibi unsurların her biri web uygulaması mantığında geliştirildi. Firefox OS bu anlamda yazılımcılar için büyük bir fırsat sunuyor; aslında HTML5 ile uğraşan yazılımcı ekosisteminin genişliği de Firefox OS için bir fırsat ve avantaj teşkil ediyor. Nitot’un verdiği bilgiye göre HTML5 ile ilgilenen toplam 8 milyon yazılımcı var ve bunların her biri dolaylı olarak da Firefox OS’in ilgi alanına giriyor. Yazılımcılar sadece tek bir platformda uygulama geliştirerek bunun sadece Firefox OS’te değil, diğer işletim sistemlerinde de çalışmasını sağlayabilecek.
Firefox OS uygulamalarının dağıtılacağı ve test sürümü çoktan faaliyete geçen Firefox Marketplace uygulama mağazası sayesinde içerik sahipleri hitap ettikleri kitleye doğrudan ulaşabilecek; bu uygulama mağazasında uygulamaların kolay bulunabilmeleri için de çeşitli çalışmalar yapıldı. Mobil operatörler de kolay ödeme sistemleri sayesinde buradaki uygulamalar üzerinden gelir elde etme fırsatı bulacak. Uygulamaları veya oyunları satın alırken mobil operatörün ödeme sistemi de kullanılabilecek.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Firefox OS yüklü ilk telefonlar Brezilya’da, Telefonica’nın öncülüğünde çıkacak. Nitot bu ülkede satılan telefonların yüzde 75’inin fiyatının 100 doların altında olduğunu kaydetti. Firefox OS içerecek telefonlar da bu fiyat seviyesinde satılacak, böylelikle akıllı telefon deneyimi cep telefonu fiyatının seviyesine indirilecek. Burada daha geniş bir kullanıcı kitlesi bulunuyor. Yazılımcıların geliştirdikleri uygulamaların da bu sayede daha büyük bir kitleye hitap etmesi gibi büyük bir fırsat bulunuyor.
Sonuç olarak Mozilla, Firefox OS ile web’in açıklık üzerine kurulmuş doğasını mobil ortama getirmeyi amaçlıyor. Şu anda mobil ortamın lideri konumundaki platformlar ve arkadan gelenlerin her biri belirli bir ticari kuruluşun tekelinde. Bir vakıf niteliğinde çalışan Mozila, Firefox OS ile birlikte serbestliği mobil alana da bir şekilde getirmeyi amaçlıyor. Bu noktada da gelecek olarak görülen HTML5’e güveniyor. Bu arada Nitot’ya soru cevap bölümünde Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in HTML5’in dezavantajlarına yönelik olarak dile getirdiği sözler de soruldu. Bildiğiniz gibi Zuckerberg, Facebook’un iOS ve Android’deki mobil uygulamalarında HTML5 kullanmanın zaman ve verimlilik kaybı yarattığını, bu nedenle doğal uygulama yoluna gittiklerini söylemişti. Nitot’ya göre Facebook tekrar HTML5 üzerinde çalışmaya geri dönecek. Belki iOS gibi platformlarda doğal uygulama daha elverişli gibi görülebilir, ancak diğer platformlarda HTML5’ten yararlanma yoluna gidecekler.
Bu yazıyı ilerleyen saatlerde tekrar ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Çünkü Nitot tarafından gerçekleştirilmiş Firefox OS sunumunun videosunu sayfaya ekleyeceğiz.