Mozilla ve Google, en az 2023 yılına kadar Firefox’ta Google’ın varsayılan arama motoru olmasına yönelik olarak, var olan anlaşmayı uzattılar. ZDNet’in haberine göre, her iki şirket bu anlaşmayı resmi olarak duyurmadı, ancak anlaşmanın yıllık 400 ile 450 milyon dolarlık bir ücret karşılığında gerçekleştiği belirtiliyor. Resmi duyurunun ise sonbaharda yapılacağı belirtiliyor. Mevcut anlaşma 2020 sonu itibarıyla bitiyordu.
The Verge sitesinin sorusuna cevap veren Mozilla temsilcisi Justin O’Kelly, “Mozilla?nın Google ile arama ortaklığı, dünyanın birçok yerinde Firefox tarayıcısında Google?ın varsayılan arama sağlayıcısı olmasıyla devam etmektedir.” dedi. “Yakın zamanda ortaklığı uzattık ve ilişki değişmiyor.”
Bu hamle tam da Mozilla’nın 250 çalışanını, yani toplam iş gücünün yüzde 25’lik kısmını işten çıkaracağını açıkladığı bir zamanda geldi. Mozilla CEO’su Mitchell Baker, konuyla ilgili blog yazısında koronavirüs pandemisinin gelirlerini önemli derecede etkilediğini söylemişti. Değişikliklere dair duyuruların yer aldığı blog yazısında Baker, şirketin insanların sevdiği ve kullanmak istediği yeni ürünler geliştirmeye odaklanacağını, topluluğa olan ilgisini tazeleyeceğini ve yeni gelir akılı yaratacağını belirtmişti. Aynı zamanda Mozilla, ocak ayında da 70 çalışanını işten çıkarmıştı.
Mozilla’nın gelirlerinin büyük bir kısmı Google gibi arama motorlarından geliyor. Şirket dünyanın farklı bölgelerinde farklı arama motorlarıyla çalışıyor. Örneğin Çin’de Baidu, Rusya’da ise Yandex Firefox’un varsayılan arama motoru konumunda bulunuyor. Türkiye’de Firefox internet tarayıcısında Yandex varsayılan arama motoru olarak yer alıyor ve bu durum anlaşmayla değişmeyecek gibi görünüyor.
Son on yıldır Firefox’un internet tarayıcıları genelindeki pazar payı düşüyor. Firefox telefonu ve Firefox OS gibi projeler ise hiçbir zaman olgunlaşmadı.