Sesle kontrol edilebilen bir platform geliştirenlerin arasına Mozilla da katılmışa benziyor. Şirket içinde gerçekleştirilen bir toplantıya ait notlar, Mozilla’nın Scout isimli bir platform üzerinde çalıştığını gözler önüne seriyor. Mozilla Scout ile özellikle internette gezinme deneyimini değiştirmeye çalışacak gibi görünüyor.
Sızan belgede, Scout’un sesle internette gezinme ve içerik tüketme seçeneklerini keşfedeceği belirtiliyor. Platformun ne gibi yeteneklere sahip olacağı şimdilik biraz belirsiz gibi görünüyor. İlk toplantının odak noktasında sesle gezinme imkanı sunan bir internet tarayıcısı için ihtiyaç duyulan teknik gereksinimlerin olduğu belirtiliyor.
Scout için yürütülen çalışmaların henüz ilk safhalarda olduğunu anlamak çok zor değil. Toplantıya ait kayıtlarda, ilk olarak ses platformu için mimari ve ana bileşenlerin konuşulacağı görülüyor. Ana bileşenlerin teknik gereksinimleri ve mevcut platformlarla yapılacak ortak çalışmalara ilişkin sınırlamalar da Mozilla’nın hazırlıkları sırasında üzerinde duracağı diğer konular arasında sayılıyor.
Mozilla tarafından konuya ilişkin olarak Engadget’a gönderilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Şirket içinde gerçekleştirdiğimiz All Hands isimli konferansta hep birlikte bir gelecek planı oluşturmaya çalışıyoruz. Henüz keşif aşamasında olduğumuz proje ve girişimler için büyük bir heyecan olduğunun farkındayız. Daha fazla gelişme kaydettikçe bu projeleri herkese açık biçimde tartışmak ve geliştirmek için sabırsızlanıyoruz.”
Mozilla Scout projesinin sesle kontrol edilen bir internet tarayıcısı doğruması oldukça muhtemel görünüyor. Amazon, Apple, Google ve Microsoft gibi şirketlerin sesle kontrol edilebilen dijital asistanlara ne kadar önem verdiğini düşününce Mozilla’nın da bu yola girmesine şaşırmamak gerekiyor. Mozilla’nın gizlilik konusundaki hassas tavrının da bu projede fark yaratabileceğini söylemekte fayda var.