Mozilla, sonra okumak için kaydetme hizmeti sunan popüler internet servisi Pocket’ı satın aldığını açıkladı. Bundan 9 yıl önce kurulan Pocket, makaleleri yanı sıra videoları da daha sonra izlemek adına kaydetme imkanı sunuyor. Mozilla Pocket ile ilk kez bir satın alma gerçekleştirirken, bunun için ne kadar ödediğini şimdilik açıklamadı.
Söz konusu anlaşma, Pocket için “yuvaya dönüş” olarak da nitelenebilir. Servis faaliyetlerine bir Firefox eklentisi olarak başlamıştı. Ardından ekibini genişleten Pocket, neredeyse tüm ana platformlar için bir uygulama geliştirmişti. Pocket, 2015’ten bu yana Firefox’un varsayılan sonra okuma servisi olma özelliğini de taşıyor.
Mozilla’dan yapılan açıklamada Pocket’ın faaliyetlerini bağımsız bir iştirak olarak sürdüreceği belirtildi. Aynı açıklamada Pocket sayesinde şirketin “mobil kullanıcılarla buluşma” konusunda yaşadığı sıkıntının da aşılmasının hedeflendiği ifade edildi.
En popüler ürünü Firefox internet tarayıcısı olan Mozilla, mobil çağa uyum sağlamakta pek başarılı olamamıştı. Başarısızlıkla sonuçlanan Firefox telefon projesi için uzun zaman harcayan şirket, Firefox iOS uygulamasını ise 2016’da yayınlayabilmişti. Bu süreçte masaüstü web trafiğinde yaşanan düşüş de Mozilla’nın uzun vadeli geleceğine dair belirsizlikleri artırmıştı.
Pocket, Mozilla çatısı altına girerken 10 milyon aylık aktif kullanıcısını ve yeni fırsatları beraberinde getiriyor. Söz konusu fırsatlar arasında reklam geliri, premium abonelik servisi ve yayıncılara yönelik analiz araçları bulunuyor. İnsanların, Mozilla’nın mevcut mobil ürünlerinin aksine, Pocket servislerini kullanmayı sevmesi de Mozilla için bir avantaj gibi görünüyor.
Satışa ilişkin açıklamalarda bulunan Mozilla’nın ana iş sorumlusu ve hukuk müşaviri Denelle Dixon, Pocket’ın önceliği kullanıcıya veren yaklaşımını sevdiklerini belirtti. Dixon, bu yaklaşımın Mozilla olarak ürünlerini sundukları yaklaşımla örtüştüğünü de sözlerine ekledi.
Pocket, adının “Read It Later” olduğu dönemde Evernote ile satış için görüşmeler yapmıştı. Bundan 6 yıl önce gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda CEO Nate Weiner, Evernote’un teklifini reddetmişti.
Pocket oldukça kullanışlı bir uygulama olsa da, ticari anlamda henüz rüştünü ispat edebilmiş değil. 10 milyon aylık kullanıcı sayısı, günümüzün standartları çerçevesinde bir mobil uygulama için çok yüksek sayılmıyor. Özellikle reklam destekli bir iş modeli bulunan bir servis için bu rakamın daha iyi olması gerektiği düşünülüyor. Pocket’ın en önemli rakiplerinden biri olan Instapaper’ı geçtiğimiz yıl Pinterest satın almıştı.
Pocket’ın iş modelinde kısa vadede bir değişiklik olmayacak. CEO Nate Weiner, Mozilla’nın kendilerine “içerik grafiği” olarak niteledikleri girişimde destek sağlayacağını belirtti. Pocket, söz konusu girişim çerçevesinde bir öneri motoru geliştirmeyi ve bunu web tarayıcısına entegre etmeyi amaçlıyor.
Mozilla Pocket satın almasıyla interneti daha “sağlıklı” hâle getireceğine inanıyor
Mozilla CEO’su Chris Beard da Pocket’ı satın almalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Beard, yüksek kaliteli içerikleri keşfin ve bu içeriklere erişimin interneti daha sağlıklı kıldığını ve Pocket’ı satın alarak bu adımları destekleyen bir hamle gerçekleştirdiklerini belirtti.