Google Chrome internet tarayıcısının iOS versiyonunu geçen yılın ortalarında çıkarmıştı. Bu internet tarayıcısı kendi motorunu kullanmadığı için performanstan daha çok sekme eş zamanlama ve kullanıcı arayüzü gibi unsurlarla masaüstündeki Chrome deneyimini iPhone ve iPad’lere taşıyordu. Mozilla Google’ın yolunu izlemek konusunda bir istekli değil. Başkan yardımcısı Jay Sullivan’ın söylediğine göre Mozilla’nın iOS için geliştireceği Firefox versiyonu Safari için tasarlanmış bir kullanıcı arayüzünden ibaret olmaz.
SXSW etkinliğinde katılımcılara bir konuşma yapan yönetici Cupertino şirketi üçüncü taraf internet tarayıcılarına kapı açacak şekilde platformda gerekli esnekliği gösterdiği takdirde Firefox’un bir iOS versiyonunun çıkacağını söyledi. İçinde bulunduğumuz duruma bakıldığında bunun imkansıza yakın olduğunu söylemek herhâlde yanlış olmaz.
iOS platformunda çalışan tüm üçüncü tarafın internet tarayıcıları Apple’ın UIWebView bileşenini kullanıyor. Ancak Apple kendi internet tarayıcısı Safari için Nitro olarak adlandırılan farklı bir JavaScript işleme motorundan yararlanıyor. Apple Nitro motorunun üçüncü taraf geliştiriciler tarafından kullanılmasına izin vermiyor, böylelike Safari’ye platformdaki diğer internet tarayıcılarına karşı bir hız avantajı sağlamış oluyor.
Mozilla, iOS için bir tarayıcı geliştirecek olursa bunda Firefox’un masaüstü ve Android versiyonlarında yer alan IonMonkey motorunu kullanmayı arzuluyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Apple’ın bu konudaki politikasını değiştirmesi zor olsa da, Mozilla iOS platformu için çalışmalar yapmayı sürdürüyor. Şirket geçen yıl Junior kod adını taşıyan ve Apple’ın UIWebView bileşeninden yararlanan bir iPad tarayıcısını göstermişti. Şirket bu gösterimi yaparken de kendi işleme motorlarını iOS’e taşıyamayacak olsalarda burada bulunmaları için birçok nedenlerinin bulunduğunu kaydetmişti.
Mozilla benzer bir durumla Microsoft’un Windows RT işletim sisteminde de karşı karşıya kalmış durumda. Microsoft’un ARM tabanlı işlemci taşıyan cihazlara özel işletim sisteminde üçüncü taraf tarayıcılara Win32 API’larına erişim izni verilmiyor. Sonuç olarak Mozilla da kendisine ait hızlı JavaScript motorunu Windows RT platformunda kullanamıyor veya Windows 8 veya OS X gibi diğer masaüstü platformlarda sunduğu derecede güvenlik ve kararlılığı sunamıyor.
İlgili >> CNET