Mozilla, sanal ve artırılmış gerçeklik tabanlı internet tarayıcısı Firefox Reality’yi kullanımdan kaldırıyor. Ayrıca VR ve AR internet tarayıcısının sorumluluğunu, onu yeni bir adla yeniden kullanıma sunmayı planlayan bir dış ekibe devrediyor.
Ücretsiz yazılım danışmanlığı şirketi Igalia, Firefox Reality’nin altında yatan kaynak kodunu kullanarak bir tarayıcı geliştiriyor ve önümüzdeki hafta Wolvic adında karşılaştırılabilir bir VR / AR tarayıcısını kullanıma hedefliyor. Bu arada Mozilla, önümüzdeki birkaç hafta içinde Firefox Reality’yi uygulama mağazalarından kaldıracak.
Konuyla ilgili bir blog yazısında Mozilla, değişikliği 2018’de kullanıma sunulan Firefox Reality’nin doğal bir evrimi olarak çerçeveledi. Kuruluş, WebVR ve WebAR standartlarına atıfta bulunarak “Yeni teknolojiler geliştirmede ön saflarda yer aldık.” dedi. “Bazı durumlarda, Mozilla bu yeni teknolojilerin ev sahibi ve kuluçka merkezi olmaya devam ediyor. Diğer teknolojilerle, projelerimizin büyümeye devam edebileceği ve web’e katkıda bulunabileceği topluluklar ve kuruluşlar buluyoruz.”
Igalia daha önce WebKit ve Chromium açık kaynak projelerine katkıda bulunmuştu.
Firefox Reality şu anda Meta Quest başlığında, HTC’nin Viveport platformunda ve Pico bağımsız VR başlığında ve Microsoft’un HoloLens karma gerçeklik başlığında mevcut. Kullanıcıların başlıkları kullanarak geleneksel web sayfalarına göz atmalarına izin vermenin yanı sıra, tam teşekküllü web tabanlı VR ve AR deneyimleri için bir portal niteliğini taşıyor. Bu, doğal VR/AR başlık uygulamalarına kıyasla genellikle göz ardı edilen ancak küratörlüğü eşliğinde uygulama mağazalarına daha açık bir alternatif sunan bir platform. Antitröst gözetleyicileri, Meta’nın VR hedeflerini dikkatle incelerken ve teknoloji endüstrisindeki şirketler artırılmış gerçekliklere yatırım yaparken Wolvic, etkin kalmayı sürdürdüğü takdirde web tabanlı karma gerçekliğin uygulanabilirliğini destekleyebilir.