Avrupa Birliği’nde Apple’ın aldığı yeni kararlar, iOS işletim sistemine yeni bir soluk getiriyor. Artık Firefox gibi bağımsız tarayıcılar, iOS platformunda kendi motorlarını kullanabilecekler. Ancak bu durum, Mozilla’nın sözcüsü Damiano DeMonte’nin ifadelerine göre, şirketi hayal kırıklığına uğratmış durumda. DeMonte, The Verge sitesine yaptığı açıklamada, Apple’ın, Avrupa Birliği’ne özgü uygulamalar için tasarlanan BrowserEngineKit’in kısıtlamalarından duyduğu rahatsızlığı dile getiriyor. Mozilla’nın endişesi, bu yeni düzenlemenin, bağımsız tarayıcıların iki ayrı tarayıcı uygulaması geliştirmesine ve sürdürmesine neden olacağı yönünde. Bu durum, Apple’ın kendisinin karşılaşmayacağı bir yük anlamına geliyor.
Apple, iOS 17.4 güncellemesiyle, Avrupa Birliği’nde tarayıcıların WebKit kullanma zorunluluğunu kaldırıyor. WebKit, Apple’ın kendi tarayıcısı Safari’yi güçlendiren alt yapı motorudur. Bu değişiklik, Google Chrome ve Microsoft Edge tarafından kullanılan Blink motoru gibi diğer popüler motorların yanı sıra, Firefox tarafından kullanılan Gecko motorunun da kapılarını aralıyor. Ayrıca, üçüncü parti tarayıcıların iOS üzerinde WebKit ile ilişkili kısıtlamalar olmadan tam işlevsel hale gelmelerini sağlıyor.
Apple’ın AB’deki yeni kuralları ve tarayıcı rekabeti
Mozilla, değişikliklerin sadece AB’de uygulanmasının, tarayıcıların farklı versiyonlarla uğraşmasını daha zor hale getireceğini savunuyor. DeMonte, “Apple’ın önerileri, Safari’ye rekabetçi alternatifler sunmak isteyen diğerlerine mümkün olduğunca acı verici hale getirerek, tüketicilere gerçek seçenekler sunmuyor” diye ekliyor. Mozilla’ya göre bu durum, Apple’ın iOS’ta gerçek tarayıcı rekabetini engellemek için bariyerler oluşturduğunun bir başka örneği.
Mozilla, Apple’ın yeni kurallarına eleştiri getiren tek geliştirici değil. Oyun akışı uygulamaları, alternatif uygulama mağazaları ve yan yükleme gibi konuları da içeren bu yeni kurallar, Epic CEO’su Tim Sweeney tarafından “korku filmi” olarak nitelendirilirken, Spotify ise değişiklikleri “saçmalık” olarak adlandırıyor. Apple’ın rehberliği, hala Avrupa Birliği Komisyonu tarafından onay bekliyor.
Bu gelişmeler, teknoloji dünyasında büyük yankı uyandırmış durumda. Apple’ın stratejisi, AB yasalarına uyum sağlamak adına atılmış bir adım olsa da, bağımsız yazılım geliştiricileri ve büyük teknoloji şirketleri arasındaki rekabeti daha da kızıştıracağa benziyor. Tüm gözler, bu kararların Avrupa Birliği Komisyonu’ndan geçip geçmeyeceği ve global pazardaki yansımalarına çevrilmiş durumda bulunuyor.