Apple’ın baş tasarımcısı Jony Ive hakkında The New Yorker dergisi tarafından yayınlanan uzun profil yazısı, ünlü tasarımcıya dair pek çok özelliği açığa çıkarmasına ek olarak, Ive’ın rakip şirketlere dair kimi düşüncelerinin de gün yüzü görmesini sağladı. Röportajda isim vermeden de olsa Motorola’nın Moto Maker isimli kişiselleştirme aracını eleştiren Ive, tasarıma dair seçimlerin büyük kısmının müşterilere bırakılmasının tasarımcı için “sorumluluktan kaçma” anlamına geldiğini belirtti.
Jony Ive’nin isim vermeden eleştirdiği Motorola’da Ive’ye yanıt veren isim ise şirketin başkanı Rick Osterloh oldu. BBC’ye konuşan Osterloh, Motorola’nın yaklaşımından emin olduğunu ve şirketin Apple’dan daha farklı bir felsefe izlediğini dile getirdi. Motorola başkanı, tüketicilerin ürünlerin nihai tasarımına doğrudan katkıda bulunması gerektiğine inandıklarının altını çizdi.
Ive’ye cevap verirken Apple’ın tasarım anlayışına bir eleştiri getirmeyen Osterloh, eleştirilerini Apple ürünlerinin fiyatları üstünden yapmayı tercih etti. Mobil endüstrisinde ciddi bir ikiye ayrılma olduğunu söyleyen Motorola başkanı, bu ayrılmanın bir tarafında Apple gibi yüksek kâr elde eden ve aşırı fiyatlar uygulayan şirketlerin bulunduğunu dile getirdi. Geleceğin bu doğrultuda gelişmeyeceğini belirten Osterloh, geleceğin benzer deneyimleri ve muhteşem tüketici seçimlerini uygun fiyatlarla sunmakta yattığını ifade etti.
Osterloh mobil endüstrisinin en büyük başarısızlığının aynı zamanda en büyük fırsatı olduğunu, artık akıllı telefon için fazla para harcamak istemeyenler için uygun fiyatlı ve iyi cihazlar hazırlamanın gerektiğini belirtti. Motorola, Osterloh’un belirlediği kriterlerde cihaz üretimeyi başarmış olsa da; henüz sektörü kendi yolundan gelmeye sevk edebilmiş değil. Kâr marjlarının düşük olması bu değişimi yavaşlatan en önemli etken olarak göze çarparken, Apple’ın uyguladığı fiyat politikasıyla tarihinin en yüksek kârını elde etmesi bu değişimin kolay olmayacağını ortaya koyuyor.