Motorola Mobility geçtiğimiz cuma günü Apple’a karşı Almanya’da açtığı bir kablosuz patent davasını kazandı. 1010336 numarasıyla Avrupa Patent Ofisi’ne kaydettirilen dava konusu patent bir mobil şebekede mobil cihaz tarafından başlatılan transfer sırasında geri sayım fonksiyonunun yürütülmesi yöntemini tanımlıyor. Bu yöntem GPRS veri standardının önemli bir bileşeni olarak nitelendiriliyor.
Motorola Mobility’nin bir ihtiyati tedbir talebinde bulunması için cebinden 100 milyon avro gibi bir rakamı çıkarması gerekiyor, ancak şirketten gelen açıklamalar bu yönde bir adımın atılıp atılmayacağı yönünde bir renk vermiyor. Eğer bu yönde bir adım atılacak olursa birinci nesil iPhone iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPad Wi-Fi + 3G, iPad 2 Wi-Fi+3G gibi Motorola’nın şikayet dilekçesinde adı geçen tüm cihazların Almanya’da satışının yasaklanması durumu söz konuusu olabilir. iPhone 4S de bu tarz bir adımdan etkilenecek cihazlar arasında doğal olarak yer alacaktır.
Apple, Motorola’nın patentini ihlâl etmeyecek şekilde ürünlerini düzenleyebilirdi, ancak bu tarz bir adımın ne kadara malolacağı da belli değil. Bu arada Apple, Avrupa yasalarına paralel doğrultuda patenti lisanslama yoluna gidebilirdi. Aslında şirket söz konusu patenti FRAND (açık, makul ve adaletli) şartları altında lisanslamak için girişimlerde bulunmuştu, ancak Motorola mahkemeyi Apple’ın yaptığı ihlâllerle kendisine yarattığı zararın FRAND kriterlerini de aştığı konusunda mahkemeyi ikna etmeyi başardı. Motorola geleceğe dönük cihazlar için bir lisans işleminde bulunabilir, ancak bu lisanslama geçmişe dönük olmayabilir ve Apple’dan geçmişteki ihlâllerin tazminatını isteyebilir.
Genel kanı Apple’ın temyiz mahkemesini Motorola’nın zorunlu FRAND lisansını kabul etmesi konusunda karar verecek şekilde zorlayacağı şeklinde. Ayrıca geçmişe dönük zararlar hususunda da en az zararla çıkma konusunda çalışma yapacak. Temyiz duruşmasının ne zaman görüleceği konusunda net bir zaman verilmiş değil.
Bu arada Motorola’dan gelen açıklamada 2007 yılından beri Apple ile makul lisans koşulları ve şartları için pazarlıklar yapılmakta olduğuna ve gelecekte de küresel patent anlaşmazlığını çözmek için çaba sarfetmeye devam edeceğine işaret etti.
İlgili – FOSS Patents