Deprem bölgesindeki iletişim zorlukları nedeniyle mobil operatörler sosyal medyada yoğun eleştiriye tutuluyor. Bununla ilgili olarak operatörlerden ve onların üye olduğu Mobil Telekomünikasyon Operatörleri Derneği’nden (m-TOD) açıklamalar geldi. m-TOD, bölge çalışanları ve haberleşme altyapıları depremden büyük zarar gören operatörlerin, tüm zorluklara rağmen özveriyle çalışmaya devam ettiğinin altını çizdi.
Konuyla ilgili olarak yayınlanan açıklamada, deprem sonrasında bölgedeki çalışanlarının depremden etkilenmesi sebebiyle ilgili tüm illere personel ve gerekli ekipmanları sevk eden operatörlerin, bir yandan hasar tespitleri yaparken bir yandan da kesintiye uğrayan baz istasyonlarını çalışır vaziyete getirmek için çalıştığı vurgulandı.
Öte yandan, depremin ağır hasara ve yıkıma uğrattığı birçok bina gibi baz istasyonları da hem yıkıma uğrarken hem de elektrik enerjisi sağlanamaması gibi etkenler nedeniyle iletişim kesintisi yaşadı.
Operatörler iletişimi ayağa kaldırmak amacıyla, bölgedeki personelini diğer illerden gelen çalışanlar ile takviye ederken, yıkılan baz istasyonlarının yerine mobil baz istasyonları sağladılar ve enerji kesintisi yaşayan mevcut baz istasyonları için de jeneratör ve seyyar enerji kaynaklarını Türkiye’nin dört bir yanından temin ettiler.
m-TOD, sosyal medya uygulamaları üzerinden yapılan bölgedeki tüm iletişimin üye operatörlerin altyapısıyla sağlandığının da altını çizdi.
m-TOD tarafından verilen, deprem bölgesine yönelik çalışmalarla ilgili bazı rakamlar
Enerjisiz kalan, yıkılan ve ağır hasar alan baz istasyonlarının bölgede tam kapasiteyle hizmet verilmesini zorlaştırsa da birçok alternatif çalışma gerçekleştirilmiştir. Lojistik, hava muhalefeti ve bölgede yaşanan yıkım gibi tüm Türkiye’yi etkileyen şartlar çerçevesinde bölgede şu ana kadar yapılan iyileştirme çalışmaları şu şekildedir:
- Bölgede bulunan 8.900 baz istasyonundan, depremde hasar gören ve çalışamaz hale gelen 1.400’den fazlası onarılarak yeniden devreye sokulmuştur. Bölgedeki baz istasyonlarının %90’ı hizmet verir durumdadır.
- Enerji ihtiyacının karşılanması için bölgeye sevk edilen toplam jeneratör sayısı 3.500’ün üzerindendir.
- Bölgede hasar görmüş, kullanılamayacak hale gelmiş baz istasyonların yokluğunu gidermek üzere halihazırda bölgeye toplam 241 mobil baz istasyonu sevk edilmiştir. Mobil baz istasyonları ortak iletişim altyapısı sağlamakta olup üyelerimiz tarafından farklı lokasyonlarda vatandaşların ihtiyaçlarını optimum düzeyde karşılamaktadır
- Bölgede iletişimin devamlılığını temin etmek için toplam 1.830 saha çalışanı 7/24 görev yapmaktadır.
Vodafone: Afet bölgesinde var gücümüzle çalışıyoruz
Vodafone da yaptığı açıklamada, afet bölgesinde vatandaşların iletişim ihtiyacını karşılamak üzere tüm kaynaklarını seferber ettiğini kaydetti. Mobil operatör, depremlerden etkilenen 10 ilde 400’ü aşkın saha çalışanıyla hizmet veriyor. Afet bölgesinde ağır hasar gören sahalarından 650’sini tekrar çalışır hale getirdiğini belirten Vodafone’un, OHAL bölgesindeki baz istasyonlarının %90’ı hizmet verir durumda bulunuyor. Ülke genelindeki tüm mobil baz istasyonlarını afet bölgesine yönlendiren şirket, bölgede elektrik kesintileri sebebiyle şebekeden beslenemeyen baz istasyonlarının çalışabilmesi için toplam 1.057 jeneratörü devreye aldı.
Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy da konuyla ilgili olarak, “Ülkemizi yasa boğan depremlerin gerçekleştiği ilk andan itibaren harekete geçtik ve tüm kaynaklarımızı seferber ettik. Bölgede yaklaşık 3,7 milyon müşterimiz var. 10 ilde kule tipi ve bina üstü olmak üzere toplam 3.050 baz istasyonumuz bulunuyor. Bu istasyonların %25’i Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da yer alıyor. GSM operatörleri olarak herhangi bir afet durumunda temel ihtiyacımız elektrik, yakıt, personel geçiş önceliğidir. Baz istasyonlarımızın çalışabilmesi için elektriğe ihtiyacı var. Afet bölgesinde de ilk andan itibaren elektrik verilebilen baz istasyonlarımızda hizmet verebiliyoruz. Aynı şekilde, jeneratörlerin yakıt ihtiyacı için de gerekli önlemleri alıyoruz. Jeneratörlere yakıt takviyesi için bölgede 400’ü aşkınarkadaşımız görev yapıyor. Binaların üstünde bulunan baz istasyonlarımızın önemli bir bölümü depremde yıkıldı ya da hasar gördü. Yıkılan istasyonlarımızın yokluğunu mobil baz istasyonlarımızla tamamlamaya çalışıyoruz. Yaşadığımız bu felaketin yaralarını hep birlikte sarabileceğimize inanıyoruz. Tüm imkânlarımızı kullanarak elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğiz.” dedi.
Türk Telekom’dan Twitter’da açıklama
Türk Telekom, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki müşterilerinin iletişiminin aksamaması adına, ödeme yapılmaması durumunda iletişimde hiçbir gecikme yapılmayacağını, gecikme faizinin uygulanmayacağını kaydetti. Ödeme yapılandırma, ücretsiz hat dondurma ve iptal taleplerinin de karşılanacağı vurgulandı.