Xiaomi, Android tabanlı işletim sistemi MIUI’ın en son güncellemesi MIUI 12 için küresel duyuruyu gerçekleştirdi. Servisler ekosistemini daha da genişletmek için çalışmalar yapan Çinli elektronik devi bu sürümü yüz milyonlarca akıllı telefona dağıtacak.
Dünyanın en büyük dördüncü akıllı telefon şirketi, MIUI 12 ile birlikte çeşitli yeni özellikleri dünya çapındaki kullanıcılara sunacak. MIUI 12 yenilikleri arasında yenilenmiş kulanıcı arayüzü, telefonun kullanıcı arayüzünü bilgisayara bağlamaya gerek duymadan yayınlama, çoklu görev desteğine ve pil ömrüne getirilen iyileştirmeler ve kullanıcılara sunulan daha fazla gizlilik kontrolü bulunuyor.
Değişikliklerle birlikte yazılımın görünümü de değişiyor. Bir şirket yöneticisi, MIUI 12 yüklendikten sonra animasyonların oluşturulmasının biraz daha farklılaşacağını, ekran genelinde daha doğal bir görünüm oluşacağını, özellikle de yuvarlatılmış köşelere sahip akıllı telefonlarda bu değişikliğin etkisinin görüleceğini kaydetti. Xiaomi, “çekirdek seviyesinde inovasyon” olarak adlandırdığı grafik iyileştirmeleri sayesinde yükseltilmiş grafik performansını sunduğunu söylüyor.
https://twitter.com/miuirom/status/1262710434999631873
MIUI 12 arayüzünün küresel tanıtımını gerçekleştiren Global MIUI pazarlama ve operasyonlar şefi Louisa Jia, “Oluşturma sürecimiz ile renk harmanlamayı ve Gauss bulanıklığını etkinleştirdik. Işık farklı malzemelere nüfuz ettiği için gerçek zamanlı olarak çeşitli derecelerde bulanıklaşma olduğunu görebilirsiniz.”
Cihazın yüklü geldiği sürüme göre Android 9 veya Android 10 üstünde çalışan MIUI 12; telefonda gösterilen içeriğe göre bellek, depolama alanı kullanımı ve güç tüketimini değiştiriyor. Bu sayede tek bir bakışta cihazın durumunu anlamak da kullanıcılar için daha kolay hâle geliyor.
Xiaomi, üçüncü taraf uygulamalarda da, yeni arayüzün bir parçası olarak koyu mod desteğini sunuyor. Üstelik henüz bu desteği sunmamış uygulamalar da koyu moddan yararlanıyor.
Çoklu görev desteği de iyileştiriliyor. Kullanıcılar ekran üstünde yüzen bir ek bir uygulama penceresi daha açıp bu pencereyi ekranın herhangi bir noktasına taşıyabilecekler. Oynadıkları oyundan veya kullandıkları uygulamadan çıkmadan bu uygulamayla hızlı şekilde etkileşim kurup işlerini yerine getirebilecekler. Şirket, telefonun şarj seviyesi yüzde 5’e düştüğünde aktifleştirilen “ultra pil tasarrufu” özelliğini de sunduğunu kaydetti. Bu özellik önemli olmayan tüm servisleri kapatarak ek beş saatlik pil ömrü sağlıyor.
MIUI 12 ve gizlilik
Bir başka önemli MIUI 12 yeniliği de kullanıcılara daha fazla gizlilik kontrolü verilmesi oluyor. MIUI 12 kullanıcıların hangi uygulamaların kamera, mikrofon, konum, kişiler, depolama birimi, arama geçmişi ve takvimi kullandığını kolaylıkla görme ve bunlara kısıtlama getirme imkanını da sunuyor.
Bir uygulama yukarıdaki unsurlardan herhangi bir tanesini kullandığında, bildirim çubuğunda sürekli bir ikon görünüyor. Buna tıklatıldığında ise hangi uygulamanın bu veriyi kullandığı gösteriliyor ve erişim kolaylıkla kesilebiliyor. Buna ek olarak, Android ve iOS’in daha yeni versiyonlarında olduğu gibi, MIUI 12 kullanıcılara bir uygulamanın hassas kişisel bilgilere ne kadar sıklıkta eriştiğini de gösteriyor.
Xiaomi, MIUI 12 ile kullanıcılara konum verisi gibi hassas bilgileri bir fotoğraftan, onu arkadaşlarla paylaşmadan önce ayıklama imkanı da sağlıyor. Yeni işletim sistemi, varsayılan olarak bu tür veriyi fotoğraflardan ayıklayacak şekilde ayarlanmış. Bu özellik gizlilik konusunda hassas olan kişilerin uzun zamandır arzuladığı bir özellikti ve kurumsal iletişim uygulaması Slack yakın zamanda bunu servisi dahilinde sunmaya başlamıştı.
MIUI 12 hangi akıllı telefonlara gelecek?
MIUI 12; Xiaomi Mi 9, Mi 9T, Mi 9T Pro, Redmi K20, Redmi K20 Pro gibi belirli akıllı telefonlara haziran sonunda geliyor. Aralarında Poco F1 ve Redmi 6’nın da bulunduğu, 2018 yılında çıkmış telefonlara da daha sonra getirilecek. Şirket, MIUI 12’nin beta versiyonunun gelecek hafta, çok beklemek istemeyen meraklı kullanıcılar için dağıtıma çıkacağını da açıkladı.
Xiaomi, geçtiğimiz mart sonunda düzenlediği finans telekonferansında 300 milyondan fazla akıllı telefonda MIUI yazılımının çalıştığını açıklamıştı. Şirket, cihaz satışlarına olan bağlılığını azaltarak servisler ekosistemini genişletmeyi hedefliyor ve MIUI da bu stratejide önemli yer tutuyor.