Teknoloji

MIT’nin yeni 3D yazıcısı aynı anda 10 farklı malzeme kullanabiliyor

mit-multifab-3d-yazici-250815

Mevcut 3D yazıcıların en büyük zorluklarından bir tanesi plastik, metal veya cam olan tek bir ön maddeye bağlı kalınması zorunluluğu. Tabii ki, tek bir zamanda üç maddeyi birden kullanarak üç boyutlu çıktı alabilirsiniz, ancak bu da size epey pahalıya mal olabilir. Halbuki, MIT’nin Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL) kullanıcıların daha karmaşık nesneleri, aynı anda on farklı malzemeyi eş zamanlı olacak şekilde bastırarak, kısa bir zaman diliminde ve düşük maliyette oluşturmalarına izin veren eşsiz bir çözüm geliştirdi.

MultiFab adını taşıyan makine maddeleri püskürtmüyor. Bunun yerine fotopolimerlerin mikroskobik damlacıklarını bir araya getirip karıştırıyor, daha sonra da bunları püskürtmeli yazıcılar gibi fırlatıyor. Her ne kadar piyasada bulunan bileşenler kullanılarak inşa edilmiş olsa da, sistemin epey karmaşık olduğunu söylemek gerekiyor. Merkezi bilgisayar 40 mikron çözünürlüklü 3D tarayıcıdan ve kameradan oluşturulacak nesneye ait verilerin akışını sağlarken bir yandan da yazının yönetimini gerçekleştiriliyor. Düzinelerce gigabayta denk gelen geri bildirim verileri makinenin düzgün şekilde işlemesini ve nesnenin baskısı sırasında kendi kendini kalibre etmesini sağlıyor. Ayrıca kullanıcının, CPU yongası gibi, diğer nesneleri projeye eklemesine ve bunun etrafında baskı oluşturmasına izin veriyor. Ekip kullanıcıların makineye bir cep telefonu yerleştirebileceğini ve buna uygun bir kılıfı, doğrudan cep telefonu üzerinde oluşturabileceğini öngörüyor.

Bu makinenin anlatıldığı makalenin yazarlarından, CSAIL araştırma mühendisi Javier Ramos, platformun üretim için yeni imkanlara kapı açtığını, araştırmacıların ve amatörlerin daha önce basılması zor ve hatta imkansız olan nesneleri bile bu yolla birlikte oluşturma gücü elde edeceğini dile getiriyor. Ekip bu teknolojinin ticari ve amatör uygulamalarda kullanılabilecek şekilde ölçekleneceğine inanıyor.