Ulaşım

MIT sürücüsüz otomobillere gerçek sürücüler gibi şerit değiştirmeyi öğretiyor

mit surucusuz otomobilSürücüsüz otomobiller henüz gerçek sürücüler gibi şerit değiştirme konusunda başarı kaydedebilmiş değil. Otonom sürüş teknolojisine sahip araçlar, genellikle sadece ihtiyaç duyduklarında başka bir yola sapmak için şerit değiştiriyor. Bu da otomobillerin bazı sıkışık durumlardan kurtulmasını zorlaştırıyor. Massachusetts Institute of Technology veya bilinen kısaltmasıyla MIT, bu soruna bir çözüm getirmek için kolları sıvadı. MIT sürücüsüz otomobil teknolojisine de insanlar gibi şerit değiştirmeyi öğretecek bir algoritma geliştirdi.

MIT’den yapılan açıklamada, araçların şerit değiştirirken yol ve sürüş güvenliğine uyacak şekilde eğitileceğinin altı çizildi.

Söz konusu yeni teknik, “tampon alanlar” olarak bilinen yaklaşımın modifiye edilmiş hâli olarak tanımlanıyor. Söz konusu konsept, diğer araçların nereye gideceğini belirleyerek sürücüsüz otomobilin çarpışmadan kaçınmasını mümkün kılıyor. Daha önceki sistemlerde söz konusu alanlar zamandan tasarruf etmek için önceden hesaplanıyordu.

Ancak MIT matematiksel açıdan verimli farklı bir yaklaşımı tercih ediyor. Bu yeni yaklaşım, aracın performansı gerçek sürücülü performansın çok fazla altına düştüğü anda yeni bölgeler oluşturuyor. Söz konusu yaklaşım, araçta yolculuk yapacak kişilerin tercihlerine göre kişiselleştirilebilecek.

MIT sürücüsüz otomobil teknolojisini biraz daha pratik hâle getirecek yeni yaklaşımında Toyota ve Office of Naval Research ile birlikte çalışıyor. Bu yeni yaklaşımın şirketlerin otonom sürüş teknolojilerine entegre etmesinin de çok uzun zaman almayacağı düşünülüyor.