Teknoloji

MIT araştırmacıları hareketsiz parçaları olmadan uçan uçak tasarladı

mit iyonik uçak

MIT’deki araştırmacılar herhangi bir hareket eden parçası olmadan uçabilen bir uçak geliştirdi. MIT Technology Review‘ın haberine göre, çevresindeki iyonları hareket ettirerek iyonik hava akımı oluşturan bir çift elektrodu kullanan elektro aerodinamik itmeden yararlanılarak bu iş başarılıyor.

Aslında bu olgu 1960’lardan beri biliniyor, hatta Apple 2012 yılında bunu dizüstü bilgisayarlarını soğutmak için kullanmayı düşünmüştü. Ancak ilk kez bir uçağı uçurmak için kullanıldığını görüyoruz.

Yine de, uçağın sadece 2.45 kilogram ağırlığında ve insansız olduğunu belirtmek gerekiyor. Bunu ticari uçak boyutlarına çıkarmaya çalışmak geleneksel uçaklara göre güvenlik, gürültü seviyesi, bakım ve çevresel hususlar bakımından büyük yararlar sağlayacaktır. Ancak bunun için büyük zorlukların aşılması da gerekecektir. Örneğin, itme sistemi için gerekli olan 40 bin voltluk enerjiyi sağlayacak pilin boyutları da devasa olacaktır. Bu da ağırlık açısından büyük zorlukları beraberinde getirecektir.

Teknoloji geleneksel uçak motorlarıyla birlikte kullanılabilir

Araştırmacılar, bir yolcu uçağının tamamını bu teknolojiyle uçurmak yerine, teknolojinin çok daha küçük boyutlu insansız hava araçlarını çalıştırması için kullanmaya odaklanıyor. Bu arada araştırmacılardan biri, bunun geleneksel uçak motorlarıyla birlikte kullanılabileceğini, uçak üzerinden geçen havadan yeniden enerji elde edilerek yakıt tüketimi bakımından verimli uçakların üretilebileceğini kaydetti.