Uber’in yolculuk takibi özelliğinin şirketin müşterilerini veya potansiyel müşterilerini rahatsız ettiğine dair haberler daha önce gündeme gelmişti. Mısır hükümetinden gelen bir talep, söz konusu özelliğin yanlış ellerde nasıl bir tehlike yaratabileceğini gözler önüne seriyor. The New York Times’ta yer alan habere göre; Mısır Uber ile yolculuk yapanları takip edebilme adına şirketin canlı takip verilerini barındıran “Heaven” isimli aracına erişim izni istedi.
Mısır hükümetinin “ayrıcalıklı muamele” önerisini de barındıran teklifin Uber tarafından reddedildiği belirtildi. Mısırlı yetkililerin Uber’in Orta Doğu pazarındaki en büyük rakibi Careem’e de benzer bir teklifte bulunduğu, ancak Careem’de de aynı yanıtı aldıkları ifade edildi. Ne var ki, her iki şirket de yakında kendilerine gelen taleplere karşı koyacak gücü bulamayabilir.
Yakında Mısır parlamentosuna gelecek bir yasa teklifi, ulaşım servislerine hem yolcu verilerini ülke içindeki sunucularda saklama hem de verilerini “ilgili” devlet kurumlarıyla paylaşma zorunluluğu getirmeyi öngörüyor. Eğer teklif yasalaşırsa, Mısır’ın eline muhalifleri takip etmek veya bir araya gelmelerini önlemek adına bir araç daha geçmiş olacak. Sisi yönetiminin sicili de bu endişeleri biraz daha artırıyor. Bir süre önce güvenli sohbet uygulaması Signal’ı engelleyen Mısır, çok sayıda haber sitesine de erişim yasağı getirmişti.
Mısır Uber için önemli pazarlar arasında yer alıyor
Hem Uber’in hem de Careem’in yasayı yumuşatmak adına çeşitli girişimlerde bulunduğu belirtiliyor. Ancak yasa mevcut şekliyle geçse bile, iki şirketin de Mısır pazarından kolay kolay vazgeçmeyeceği düşünülüyor. Mısır; yüksek nüfusu, araç sahipliği oranının azlığı ve düşük operasyon maliyetleriyle Uber ve Careem gibi şirketler için son derece uygun bir faaliyet alanı niteliğini taşıyor.