Bilim

Microsoft yapay zeka ile kanserle daha etkin mücadeleyi amaçlıyor

microsoft yapay zekâ

microsoft yapay zekaMicrosoft yapay zeka ile sağlık sektöründe fark yaratmayı amaçladığı dört yeni girişimini duyurdu. Şirket, araştırmacılarının kansere çare bulmak adına yoğun bir çalışma olduğunun altını çizdi. Tümörlerin tespiti ve yeni ilaç rutinleri oluşturmak adına otomatik öğrenme tekniklerinden faydalanmayı planlayan Microsoft, diğer projelerinden birinde de kanserin farklı hastaların vücudunda nasıl bir seyir izlediğini görmeye çalışacak. Şirketin “iddialı” olarak nitelediği bir diğer projede ise bilgisayar gibi programlanabilen biyolojik hücrenin oluşturulması amaçlanıyor.

Kanserle mücadele için hücre oluşturmanın kulağa geldiği gibi zorlu bir görev olduğu kesin. Microsoft da şu an için bu proje konusunda pek fazla bilgi vermeyi tercih etmiyor. Yapay zeka ile ilaçları kişiselleştirmek ise daha kolay erişilebilir bir hedef gibi gözüküyor.

Kanserin etkileri ve seyri kişiden kişiye değişebiliyor. Tümörlerle mücadele için geliştirilen ilaçlar da oldukça çeşitli. Microsoft yapay zeka yardımıyla uygun ilaç kombinasyonunun bulunmasını amaçlıyor. Şirketin bu girişimi “Project Hanover” adını taşıyor. IBM de 600 bin tıbbi kaydı ve 1.5 milyon hasta kaydını inceleyerek kanser tedavilerini iyileştirmek adına benzer bir çalışma yürütüyor.

Microsoft yapay zeka ile radyolojik taramaları iyileştirmeyi hedefliyor

Yazılım devinin sağlık sektörüne yönelik yapay zeka eksenli projeleri bunlarla sınırlı kalmıyor. Radyolojik taramaları otomatik görüş teknolojisinin yardımıyla geliştirmeyi amaçlayan şirket, böylelikle tümörlerin tespiti için yapılan CT taramalarının daha iyi analiz edilmesini sağlayacak. Google da DeepMind girişimiyle Birleşik KrallıK’ta benzer çalışmalar yapıyor.