Bilim

Microsoft yapay zekâ ile hayat kurtarmaya yardımcı olacak

microsoft yapay zekâ

Bazı vakalarda yapay zekâ destekli kanser tespiti, bir kolaylık olmanın ötesine geçebiliyor. Yapay zekânın varlığı sayesinde kimi zaman teşhis süreci daha da hızlanabiliyor. Microsoft ve SRL Diagnostics tarafından birlikte geliştirilen yeni yapay zekâ aracı, rahim ağzı kanserinin tespit ve teşhis edilmesi sürecini kolaylaştırıyor.

Söz konusu teknolojinin özellikle Hindistan gibi kalabalık ülkelerde doktorlara ciddi anlamda yardımcı olacağı belirtiliyor. Yapay zekâyı kanser noktalarının belirlenmesi konusunda binlerce rahim ağzı lekesi örneğiyle eğiten araştırmacılar, böylelikle daha yakın ilgi gerektiren anormalliklerin bulunmasını hızlandırıyor. Böylelikle doktorlara sadece ilgili bölgeleri daha yakından incelemek ve endişeleri gidermek ya da doğrulamak kalıyor.

Yapay zekâ teknolojisinin kullanımı için oluşturulan çerçeve, şu an için SRL bünyesinde gerçekleştirilecek ön izlemeye hazır durumda. Bu teknoloji henüz sahada kullanılmasa da, kanser teşhisi için geliştirilen ve bir test çalışması olmanın ötesine geçemeyen diğer yapay zekâ girişimlerine kıyasla daha yararlı olma potansiyeli taşıyor.

Microsoft yapay zekâ ile doktorların işini de kolaylaştıracak

Teknolojinin mümkün olduğunca hızlı şekilde kullanıma sunulması için yoğun bir faaliyet yürütülüyor. TechCrunch’ta yer alan habere göre, Hindistan’da her yıl yaklaşık 67 bin kadın rahim ağzı kanseri sebebiyle hayatını kaybediyor. Bu sayı, dünya üzerindeki yıllık rahim ağzı kanseri ölümlerinin dörtte birinden fazlasına tekabül ediyor.

Hindistan’da rahim ağzı kanserinin teşhisinde kullanılan “pep smir” testini ülke nüfusuna kıyasla çok az sayıda doktor yapabiliyor. Her yıl 100 binden fazla örneği inceleyen SRL Diagnostics, bunların yüzde 98’inde herhangi bir soruna rastlanmadığını belirtiyor. Microsoft ile birlikte hazırlanan yapay zekâ teknolojisinin doktorlara gerçekten hasta olan kadınlara odaklanma fırsatı vereceği ifade ediliyor.