2023 mali yılının ilk çeyreğini geride bırakan Microsoft, 50.1 milyar dolar gelir ve 17.6 milar dolar kâr açıkladı. Şirketin geliri bir önceki yıla göre yüzde 11 oranında arttı. Ancak net gelir ise yüzde 14 oranında azaldı. Microsoft Xbox ve cihaz satışlarıyla gülse de, kârındaki düşüşe engel olamadı.
PC pazarının küçüleceğinin sinyalleri bir süre önce görülmüştü. Bu küçülme artık oldukça yoğun bir şekilde hissedilirken, bu durum Microsoft’un Windows gelirlerini de olumsuz yönde etkiliyor. IDC’nin verilerine göre, PC sevkiyatlarında bu çeyrekte de yüzde 15’lik bir düşüş bekleniyor. Jeopolitik gerilimler, enflasyon, tedarik zincirindeki problemler ve bunların üstüne talebin azalması, PC satışlarında düşüşe yol açmış gibi görünüyor.
PC üreticilerinin Windows’u kullanmak için Microsoft’a ödedikleri para OEM gelirleri başlığı altında listeleniyor. Bu gelirlerin 2023 mali yılının ilk çeyreğinde yüzde 15 oranında düştüğü görülüyor. Microsoft bu durumu PC pazarında süregelen kötü gidişata bağlıyor.
Bütün bunlara rağmen, PC satışları pandemi öncesindeki dönemin üstünde seyrediyor. Dolayısıyla ortada Microsoft açısından çok kasvetli bir tablo olmadığı söylenebilir. PC satışlarındaki düşüşe rağmen Windows kullanımının arttığını belirten Microsoft CEO’su Satya Nadella, aylık aktif Windows cihaz sayısının pandemi öncesine kıyasla yüzde 20 daha fazla olduğunu dile getirdi. Yine de, Microsoft’un Windows OEM gelirlerinde düşüş beklediğini belirtmekte fayda var.
Microsoft’un Surface satışları ise iyi gidiyor. Şirket bir önceki çeyrekte yeni bir Surface cihaz çıkarmasa da, Surface geliri yüzde 2 oranında arttı. Microsoft’un Surface’ı artık HoloLens ve PC aksesuarları ile birlikte “Cihazlar” başlığı altında konumlandırdığını belirtmekte fayda var.
Ancak şirket 2023 mali yılının ikinci çeyreğinde de cihazlar gelirlerinin azalmasını öngörüyor. Microsoft gelirlerde yüzde 30’luk bir düşüş bekliyor. Kısa süre önce tanıtılan Surface Pro 9, Surface Laptop 5 ve Surface Studio 2 Plus gibi cihazların Surface ailesine olan ilgiyi canlandırması öngörülüyor.
Microsoft Xbox gelirlerini ise artırdı. Konsol ve aksesuar satış gelirleri yüzde 13 oranında artarken, içerik ve servis gelirlerinde ise yüzde 3 oranında bir düşüş kaydedildi. Microsoft’tan yapılan açıklamada; birinci ve üçüncü taraf oyun içeriklerindeki düşüşün, oyun saatlerinin azalmasının ve parasallaştırmanın bu durumda etkili olduğu belirtildi. Xbox Game Pass aboneliklerinin bu durumu biraz telafi ettiği dile getirildi. Microsoft’un genel oyun gelirleri ise yıllık bazda çok az bir seviyede arttı.
Microsoft’un Office, bulut ve sunucu ürünleri şirketin ana gelir motoru olmayı sürdürdü. Bulut geliri yıllık bazda yüzde 24 oranında artarak 25.7 milyar dolara çıktı. Office gelirleri ise yüzde 6 oranında yükseldi ve 16.5 milyar dolar oldu.
Microsoft Xbox ve bulut gelirlerleriyle güldüğü çeyrekte LinkedIn gelirlerini yüzde 17, arama ve haber reklamlarından elde ettiği geliri de yüzde 16 oranında artırmayı başardı.