Microsoft zamanında Windows XP içine, işletim sistemini bir Mac gibi gösteren gizli bir tema eklemiş. Yakın zamanda sızan Windows XP kaynak kodu, 2000 yılında Microsoft’un işletim sistemi üzerindeki ilk çalışmalarını ve hazırladığı, ancak yayınlamadığı bazı temaları gözler önüne seriyor.
Bu temalardan bir tanesi “Candy” adını taşıyor ve Apple’ın 2000 yılında MacWorld Fuarı ve Konferansında tanıtımını gerçekleştirdiği Aqua adlı kullanıcı arayüzüne benziyor. Her ne kadar tema tamamlanmamış gibi görünse de, Windows XP Başlat düğmesi, çeşitli düğmeler ve kullanıcı arayüzü unsurları Apple’ın Aqua temasıyla uyum gösteriyor.
Microsoft Windows XP için hazırladığı Aqua temasını hiçbir zaman yayınlamadı. Bu temanın işletim sisteminin ilk kaynak kodunda kullanıldığını anlıyoruz. Windows geliştiricileri bu temayı Windows XP için tema motoru tasarlarken bir yer tutucu olarak kullanmış gibi görünüyor. Temanın kendisi de “Whistler skin with eye candy” gibi bir tanımlama ve sadece “içeride kullanım içindir” notu taşıyor. Whistler ise Windows XP için verilen kod adıydı.
Microsoft, 2001 yılında XP’nin final versiyonunda mavi ve yeşil tonların ağırlıkta olduğu Luna temasını tercih etti. Windows XP’deki tema motoru işletim sistemine getirilen önemli güncellemelerden bir tanesi olmuştu. Bu sayede üçüncü taraf temalara ve birçok özelleştirmeye de kapı açılmıştı.
Microsoft, Apple ile masaüstü işletim sistemleri üzerine yoğun bir rekabetin olduğu dönemde Windows XP’yi geliştiriyordu. 2000’lerin sonlarına doğru Apple, Microsoft ile dalga geçerek, geleneksel geliştirici konferanslarında “Redmond, fotokopi makinalarını çalıştırın” şeklinde pankartlara yer veriyordu. Aynı zamanda Windows’un hatalarına odaklanan bir “Mac satın al” temalı reklam kampanyası da düzenlemişti. Bu reklamlar özellikle Windows Vista zamanında yoğun biçimde gösterilmişti.
90’larda ve 2000’lerde, Windows sonralarda OS X adını alan klasik Mac OS’ten fazlasıyla esinleniyordu. Apple da bazı Windows özelliklerini ödünç almıştı. Özellikle pencere tasarımı, navigasyon, denetim panelleri, dosyalarda ve klasörlerde gezintide bu etkileri görmek mümkün oluyordu.