Güvenlik son zamanlarda teknoloji dünyasının üzerinde hassasiyetle durduğu konular arasında üst sıralarda yer alıyor. Telefon ve bilgisayarlarda saklanan kişisel bilgilerin miktarı arttıkça bu bilgilerin güvenliğine ilişkin kaygılar da artıyor. Kullanılan işletim sisteminin söz konusu bilgileri riske atması ihtimali ise pek çok kişiyi kara kara düşündürüyor. Microsoft Windows 10 kullanıcılarının bu riske maruz kalması ise işten bile değil.
Microsoft’un en yeni işletim sistemi Windows 10’u kullananlar, disklerinin şifreleme anahtarının otomatik olarak bulutta yedeklendiğini duyduklarında biraz hayal kırıklığına uğrayabilir. Bulutta saklayarak koruma altına alınabilecek pek çok şey olsa da, Windows şifreleme anahtarları bu grup içinde bulunmuyor. Dolayısıyla bir kullanıcının Microsoft hesabına erişildiği takdirde, kullancının mecazi krallığının mecazi anahtarları da ele geçirilebiliyor.
Peki bu durumdan rahatsız olan kullanıcılar ne yapabilir? Bunun için ilk olarak söz konusu anahtarların bulutta kaydedilip kaydedilmediğini görmek gerekiyor. OneDrive Recovery Key sitesine Microsoft hesabıyla giriş yaparak bu kontrol gerçekleştirilebiliyor. Kullanıcılar anahtarlarının bulutta yüklü olması durumunda bir flaş belleğe yedekleme yapıp ardından silme işlemine devam edebilir.
Bir şifreleme anahtarına sahip olmanın altında yatan temel neden, başka kişilerin kullanıcıların bilgilerine erişimini engellemek. Dolayısıyla Windows şifreleme anahtarlarının bulutta yedeklenmesi kulağa pek de iyi bir fikir gibi gelmiyor.