Microsoft, Windows’u buluta taşıyor. Windows 365, işletmelerin buluttaki PC’lere herhangi bir yerden erişmesine, bir web tarayıcısında Windows 10 veya Windows 11 sürümünün yayınlanmasına olanak tanıyan yeni bir hizmet olarak tanıtıldı. Sanallaştırma ve PC’lere uzaktan erişim on yıldan fazla bir süredir var olsa da Microsoft, ofis ve uzaktan çalışmanın bir karışımına geçiş yaparken işletmelere Bulut PC’ler sunmak için Windows 365’ten destek alacak.
Windows 365, herhangi bir modern web tarayıcısında veya Microsoft’un Remote Desktop uygulaması aracılığıyla çalışarak kullanıcıların Bulut PC’lerine çeşitli cihazlardan erişmelerine olanak tanıyor. Microsoft 365’in genel müdürü Wangui McKelvey’e göre “Windows 365, anında önyükleme deneyimi sağlıyor”. Bu anında erişim, çalışanların Windows oturumlarını Mac’ler, iPad’ler Linux makineleri ve Android cihazlar üzerinden aynı uygulamaları, araçları, verileri ve ayarları ile yayınlamasına olanak tanıyor. McKelvey, “Bulut PC’nizin durumu, cihazları değiştirseniz bile aynı kaldığı için kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.” diye servisi açıklıyor.
Windows 365 2 Ağustos’ta kullanıma sunulacak ve yalnızca kullanıcı başına aylık abonelik ücretiyle işletmeler için kullanılabilir olacaktır. Microsoft, hizmet gelecek ay başlatılana kadar kesin fiyatlandırma detaylarını açıklamıyor, ancak Windows 365, binlerce çalışanı olan kuruluşlardan tek kişilik işletmelere kadar geniş yelpazedeki bir kullanıcı kitlesi için tasarlandı.
Windows 365 için Business ve Enterprise sürümleri
Windows 365’in iki sürümü olacak: Business ve Enterprise. Her ikisi de Azure Sanal Masaüstü tarafından desteklenecek ve bağımsız Bulut PC’ler tek bir CPU, 2 GB RAM ve alt uçta 64 GB depolama, sekiz adede kadar CPU, 32 GB RAM ve 512 GB depolama ile yapılandırılabilecek. Microsoft, hem Windows 365 Business hem de Enterprise için 12 farklı yapılandırma sunuyor ve işletmeler, aralarından seçim yapabilecekleri çok sayıda seçenek sayesinde işlem gücünü ölçeklendirebilecek.
Teknik olarak, Microsoft’un bulutta Windows sunması, işletmelerin şu anda sanallaştırma ile tercih edebilecekleri sayısız seçenekten çok farklı değil. Microsoft, Azure Sanal Masaüstü ile benzer bir teknolojiyi zaten sunmuştu. Üstelik Citrix, yıllardır bulutta barındırılan masaüstü bilgisayarlar sunuyor. Microsoft’un farklılaşmaya çalıştığı nokta hem kullanım kolaylığı hem de yönetim olacak. McKelvey, “Windows 365, çeşitli nedenlerle sanallaştırmayı denemek isteyen ancak yapamayan kuruluşlar için gerçekten büyük bir fark yaratacak.” diyor.
İşletmeler, dakikalar içinde Bulut PC’ler oluşturabilecek ve bunları çalışanlarına atayarak, özel fiziksel donanım ihtiyacından kurtulabilecek. Bu, uzaktan çalışanları işe alan birçok işletme veya hatta bir şirket ağına güvenli bir şekilde erişmesi gereken geçici sözleşmeli çalışanlar için çekici olabilir. Windows PC’nizin tamamı bulutta olduğundan, çalışanların VPN’lerde gezinmesine veya kişisel cihazlarda güvenlik konusunda endişelenmesine gerek kalmayacak.
Windows 365, uzaktan çalışmanın karmaşıklığıyla başa çıkmak isteyen işletmeler için çıkışı mükemmel bir şekilde zamanlanmış gibi görünse de, Microsoft yıllardır hizmet üzerinde çalışıyor. Microsoft’taki işletim sistemleri grubu, buluttan video oyunları yayınlamak için bir hizmet olan “Arcadia” kod adlı bir proje üzerinde çalışıyordu. Arcadia, Microsoft’un 2013’te Windows Phone’da çalışan Halo’yu göstermesine kadar uzanıyor. Bu erken sanallaştırma çalışması sonunda Windows 365’e ve onu tüketici dostu hale getirmeye odaklandı.
“Bu ekibi kurduğumuzda, sanallaştırma konusunda deneyimi olan birkaç lideri bir araya getirdik, ancak çoğunlukla Windows deneyimi ve tüketici deneyimi deneyimi olan insanları getirdik çünkü kurmak istediğimiz çıta buydu.” diyor Windows 365 program yönetimi direktörü Scott Manchester.
Pandemi, Windows 365 ve Microsoft’un daha geniş anlamda hibrit çalışmaya odaklanması üzerinde çalışmayı hızlandırdı. Microsoft, geçtiğimiz yıl boyunca Microsoft Teams’i istikrarlı bir şekilde geliştirmekte ve toplantıların, uzaktan çalışmanın ve daha fazlasının geleceğine ilişkin vizyonunu ortaya koymaktadır.
Windows 365 şu anda yalnızca işletmeler için sunuluyor olsa da, Microsoft’un tüketicilere doğrudan bir tarayıcı üzerinden daha güçlü PC bilgi işlem sunabileceği bir geleceği hayal etmek kolay. Mighty adlı bir startup, eski dizüstü ve PC’lerde daha iyi bir web deneyimi sunmak için tasarlanmış, bulutta çalışan, ayda 30 ABD doları tutarında ücreti bulunan bir web tarayıcısı sunuyor. Windows 365, Windows’u kullanmak için özel bir Windows PC’ye ihtiyacınızın olmadığı bir geleceğe doğru atılan ilk önemli adım olabilir.