Windows 11 en sonunda resmen duyuruldu. Microsoft, onunla birlikte gelecek yepyeni uygulama mağazasını da ilk kez gösterdi. Daha önce olduğu gibi yine Microsoft Store adını taşıyan bu yeni mağaza önceki versiyonların asla yakalayamadığı bir başarıyı elde edebilir. Çünkü buna yönelik bazı geliştirmeler ve özellikler bulunuyor.
Aşağıda yeni mağazaya ait çeşitli ekran görüntülerini görebilirsiniz. Yeni mağaza için Microsoft’un birkaç iş ortağı da var. Örneğin Adobe, Creative Cloud paketini sunacak ve Zoom da bu mağazada olacak.
Microsoft ilginç bir şekilde geliştiricileri mağazaya çekmeye çalışacak. Microsoft’un Windows şefi Panos Panay, geliştiricilerin artık kendi ticari sistemini uygulamalarının veya oyunlarının yanında getirebileceklerini ve gelirlerinin yüzde 100’ünü elinde tutabileceklerini söylüyor. Yani, Apple ve Google’ın kendi ödeme platformlarını ve uygulama içi satın alım sistemlerini kullanan uygulamalardan ve oyunlardan aldığı yüzde 30’a varan komisyonun aksine, Microsoft bu tarz kesintileri yapmayacak. Yine de bunun, Microsoft ve diğer şirketlerin genellikle uygulamalardan ayrı olarak ele aldığı oyunlar için de geçerli olup olmadığını görmemiz gerekecek.
Bir başka büyük sürpriz de Android uygulamaları oluyor. Yeni Microsoft Store, Amazon ile yapılan iş ortaklığı ve bazı “Intel Bridge” teknolojileri sayesinde Windows 11 PC’nizde çalışabilen Android uygulamalarını da içerecek. Amazon Appstore, Microsoft Store içinde bulunacak ve bu uygulamaları bilgisayarınızdaki geleneksel Windows uygulamalarını yanına sürükleyip sabitleyebileceksiniz.<
Aslında geçtiğimiz nisan ayından bu yana Microsoft’un bu yıl içinde Windows uygulama mağazasını elden geçirmeyi planladığını biliyorduk. Ancak bu mağaza gerçekten tüm uygulamalara açık olacak mı ve geliştiricilere istediklerini ve ihtiyaç duyduklarını verecek mi? Şirket, geliştiricilerin ve birçok kullanıcının kullanma eğiliminde olduğu eski Win32 programları yerine, Windows 8 ile birlikte tanıttığı Evrensel Windows Platformu (UWP) tabanlı modern uygulamaları yaygınlaştırmaya çalışıyor. Yeni Microsoft Store sadece bu tür modern uygulamalara ev sahipliği yapmaya mı devam edecek?
Bugünkü etkinlikte Panay, ister bir UWP ister geleneksel bir Windows uygulaması olsun, Microsoft Store’un her türlü uygulamaya açık olduğunu kaydetti.
Aslında şirket uygulama ve oyun mağazasında yerel Win32 oyunlarını kabul edeceği haberiyle 2019 yılında UWP ile ilgili hedeflerini bırakma yoluna girmişti. Yıllar içinde geliştiricileri çekmek için başka birçok taktik denedi. Bunların arasında uygulama geliştiricilerinin uygulamanın gelirlerinin yüzde 95’ini ve daha yakın zamanda oyunlarından elde edilen gelirin yüzde 88’ini elinde tutmasına olanak tanıyan revize edilmiş politikalar dahildi. Ayrıca, Win32 uygulamalarının modern Windows özelliklerinden yararlanabilmesi için API’leri ayırmaya çalışmıştı.
Ne var ki, Microsoft’un uygulama mağazası hiçbir zaman geliştiricileri ikna edecek biçimde çekici olmadı. Belki Windows 11 ile gelen yepyeni Microsoft Store ile durum değişir, bunu hep birlikte göreceğiz.