ManşetlerTeknoloji

Microsoft, Windows 11’in 2024 güncellemesiyle Copilot+ yapay zeka özelliklerini sunuyor

microsoft windows 11

Microsoft, yapay zekaya (AI) olan ilgisinin bir göstergesi olarak, Windows 11 2024 sürümü (24H2) ile birlikte Copilot+ adlı yeni yapay zeka özelliklerini kullanıcılarla buluşturuyor. Şirket, işletim sistemine birkaç küçük iyileştirme getirse de asıl vurgu Copilot+ yeteneklerine yapılıyor. Microsoft’un duyurduğu bu yeni güncelleme, “Click to Do” adlı bir özellik ile kullanıcıların ekranlarındaki içeriklere göre yapay zeka desteği almasına olanak tanıyor.

“Click to Do” ile, örneğin Fotoğraflar uygulamasında bir nesneyi kaldırmak ya da uzun bir makaleyi özetlemek gibi işlemler için Copilot size yardımcı olabilir. Kullanımı oldukça basit olan bu özellik, Windows tuşuna basılı tutarak hedefe tıklamanız yeterli olacak şekilde tasarlanmış. Microsoft, Copilot’un her durumda bağlama uygun ipuçları sunacağını belirtiyor. Eski yazılım yardımcısı Clippy’nin gelişmiş bir versiyonu olarak tanımlanabilecek bu özellik, gereksiz müdahalelerde bulunmadan kullanıcıya faydalı olmayı hedefliyor.

Yeni güncelleme ile Fotoğraflar uygulamasında fotoğrafların çözünürlüğünü sekiz katına kadar artırma seçeneği de sunuluyor. Bu özellik, kullanıcıya bir kaydırıcı ile görüntü kalitesini istediği ölçüde artırma imkanı tanıyor. Adobe ve Pixelmator gibi popüler uygulamalarda da bulunan bu tür yapay zeka destekli özellikler, şimdi işletim sistemine entegre edilmiş durumda. Ayrıca Paint uygulaması da, yapay zeka tabanlı dolgu ve silme seçenekleriyle nesneleri kaldırma ve yeni nesneler oluşturma gibi işlevler sunuyor.

Microsoft, yapay zeka destekli arama iyileştirmeleri konusunda daha önce ipuçları vermişti ve bu özellikler sonunda Windows 11 2024 güncellemesiyle hayata geçiyor. Artık kullanıcılar, karmaşık arama sözdizimlerini öğrenmek zorunda kalmadan, örneğin “sahilde köpeğimin fotoğrafı” gibi basit ifadelerle dosya arayabilecekler.

Copilot+ ile birlikte gelen en dikkat çekici yeniliklerden biri “Recall” adlı özellik. Bu özellik, bilgisayarınızdaki her türlü etkinliği geri çağırmanızı sağlıyor. Ancak bu özellik, ilk duyurulduğunda güvenlik açıkları nedeniyle eleştiri almıştı. Araştırmacılar, yöneticilik yetkisi olmadan Recall’un ekran görüntüsü veritabanına erişim sağlanabildiğini tespit etti. Bu eleştirilerin ardından Microsoft, Recall’u yeniden yapılandırmak için erteledi ve artık bu özellik, varsayılan olarak devrede olmayacak, sadece kullanıcı onayı ile aktif hale gelecek. Ayrıca, Windows Hello biyometrik doğrulama ile çalışacak ve ekran görüntüsü veritabanı şifrelenmiş olacak.

microsoft windows 11

Geçtiğimiz hafta Microsoft, Recall’un güvenliğini artırmak için VBS Enclaves teknolojisini kullanarak verilerin hackerlardan daha iyi izole edileceğini açıkladı. Microsoft’un OS ve kurumsal güvenlik başkan yardımcısı David Weston, kullanıcının Recall deneyimi üzerinde her zaman tam kontrole sahip olacağını belirtti. Yine de bu güvence, güvenlik açıkları yüzünden ilk etapta hayal kırıklığı yaşayan kullanıcılar için yeterli olmayabilir.

Microsoft’un yapay zeka lideri Mustafa Suleyman, bir blog yazısında Copilot’un kullanıcının yanında olacağını ve her zaman güvenli bir şekilde kişisel verileri koruyacağını ifade etti. Ancak güvenlik, Copilot kullanıcıları için önümüzdeki süreçte önemli bir endişe kaynağı olmaya devam edecek gibi görünüyor.

microsoft windows 11

Windows başkanı Pavan Davuluri, Recall’un sorunlu lansmanından ders aldıklarını belirtti. Davuluri, özellikle hassas veri önbellekleri konusunda kullanıcıların güvenliğe daha fazla önem verdiklerini ve Microsoft’un bu konuda “beklentilerin ötesine geçtiğini” söyledi. Ayrıca, yapay zeka özelliklerinin “yeni saldırılar ve savunma mekanizmaları” sunduğunun da altını çizdi.

Microsoft, topluluktan gelen geri bildirimler sayesinde Recall’un güvenliğini artırdığını ve Copilot+ özelliklerini daha dikkatli bir şekilde devreye alacağını vurguladı. Tüm bu Copilot+ özellikleri, ilk olarak Windows Insider kullanıcılarına sunulacak ve Kasım ayında aşamalı olarak belirli cihaz ve pazarlarda kullanıma açılacak.

Microsoft Windows 11 güncellemesiyle başka neler sunuyor?

Copilot+ gerektirmeyen diğer Windows 11 güncellemeleri ise oldukça mütevazı. Wi-Fi 7 desteği, HDR arka planlar, pil ömrünü uzatan Enerji Tasarrufu iyileştirmeleri ve Bluetooth LE ile daha iyi işitme cihazı desteği gibi yenilikler, güncellemenin diğer öne çıkan başlıkları arasında yer alıyor. Ancak bu özellikler, Microsoft’un yapay zeka odaklı yeni yaklaşımı kadar heyecan uyandırmıyor.