Microsoft Fluent Design değişikliklerini ilk olarak geçen yılın Build etkinliğinde göstermişti. Birçok uygulama ve Windows’un temel parçalarına hemen göze çarpmayan animasyonlar eklenecekti. Bu değişikliklerin bir kısmını Fall Creators Update ve en son çıkan Nisan 2018 güncelleştirmelerinde gördük. Microsoft son olarak Build 2018’de de gelecekte yapmayı planladığı bazı Fluent Design değişikliklerini gösterdi.
Build kapsamında düzenlenen bir Fluent Design oturumunda Microsoft, Windows 10 uygulamalarında bu yıl görünecek bazı değişiklikleri paylaştı. Şirket Fluent Design genelinde gölge efektlerini kullanıyor. Aynı zamanda metinsel menüleri modernize ediyor, uygulamalarda da birbiriyle tutarlı geri düğmesi kontrollerini uyguluyor.
Değişiklikler Fluent Design’ın daha iyi hâle getirilmesi için yapılıyor. Microsoft’un sahibi olduğu tüm Windows 10 uygulamalarında birbiriyle tutarsız Fluent tasarım uygulamalarının önüne geçilmesi umuluyor. Üçüncü taraf uygulama geliştiricilerinin de Fluent kontrollerine uyum sağlaması gerekecek, böylelikle uygulamalarında yeni tasarım unsurlarını kullanabilecekler. Microsoft’un bile bunları kendi Windows uygulamalarına getirmesi gerekecek.
Windows 10 uygulamaları için getirilen gölge efektleri uygulamalara daha fazla derinlik katıyor. Ayrıca Microsoft renk kullanımına da eğiliyor. Tüm bu küçük eklemeler daha iyi ve hoş görünümlü uygulamaların elde edilmesine katkıda bulunacaktır. Ancak Microsoft bir diğer yandan dokunma odaklı Fluent Design tasarım elemanlarıyla ilgili de birtakım adımlar atıyor.
Fluent Design’ı kullanan Evrensel Windows Uygulamalarında bulacağınız kontrollerin sayısı epey fazla ve bunların çoğu tabletler ve dokunmatik ekranlı cihazlar için optimize edilmiş. Microsoft, geliştiricilerden kullanıcı arayüzünün, özellikle fare ve klavye kullanıcıları için çok büyük kontrollere sahip olduğu şeklinde geri bildirimler aldığını kabul ediyor. Bunu daha küçük kontrollerle dengelemeye çalışıyor. Aynı zamanda daha yoğun ve karmaşık uygulamalar için tasarlanmış bir kompakt mod da geliştiriyor.
Microsoft, geri tuşunun Windows 10 uygulamalarındaki yerleşimini de değiştirerek bunu daha tutarlı hâle getiriyor. Şu anda uygulama geliştiricileri uygulamaları içine geri düğmesi yerleştirebiliyor. Ya da bunu en tepeye konumlandırıyor. Ancak Windows 10’da, Android’de olduğu gibi net bir geri düğmesi yerleşimi bulunmuyor. Bu arada Fluent Design için planlanan navigasyon değişiklikleri arasında klavye kısayolları için destek ve hatta uygulamalarda Xbox One kumandasıyla gezinti bulunuyor.
Tüm bu Fluent Design değişiklikleri geçen yıl tanıtılmıştı ve geliştiricilere Windows 10 uygulamalarında bunlardan yararlanma fırsatı verilmişti. Microsoft Windows 10’un tasarım yönünü yavaş yavaş değiştiriyor. Bu süreçte uygulamalar da daha modern hâle geliyor. Tüm bu ufak tefek değişiklikler sayesinde Windows’un genel görünümü ve sağladığı his de yeni bir soluk kazanıyor.