Microsoft masaüstü internet tarayıcısı rekabetinde performans tacına gözünü dikmişe benziyor. Yazılım üreticisi, performansı ve başlatma sürelerini iyileştirmek için geçen yıldan bu yana Microsoft Edge internet tarayıcısına kademeli olarak yeni özellikler ekliyor. Bu eklemeler nedeniyle Microsoft, internet tarayıcısının performans tarafında lider olduğunu öne sürüyor.
Microsoft Edge ekibi konuyla ilgili bir blog gönderisinde “Microsoft Edge, bu hafta içinde Microsoft Edge sürüm 91 yayınlandığında Windows 10’da en iyi performans gösteren tarayıcı olacak.” diyor. “Neden bunu söyleyebiliriz? Çok basit: Başlangıç artırıcı ve uyuyan sekmeler.”
Microsoft Edge için yeni performans özellikleri geliyor
Microsoft, tarayıcı başlatmalarını yüzde 41’e kadar daha hızlı hâle getirdiğini iddia ettiği yeni başlangıç artırıcı özelliğini ilk olarak mart ayında Edge’de kullanıma sunmaya başlamıştı. Tarayıcı performansını iyileştirmek için tasarlanan yeni uyuyan sekmeler özelliği de bu yılın başlarında ortaya çıkmıştı. Edge, artık etkin olmayan sekmeler için sistem kaynaklarını otomatik olarak serbest bırakıyor, bu da yeni sekmelerin daha iyi çalışmasına yardımcı oluyor veya tarayıcının arka planda bellek ve CPU kaynaklarını tüketmesini engelliyor. Ayrıca Microsoft Edge için, şu anda test aşamasında olan ayrı bir performans modu üzerinde çalışıyor.
Google da Chrome’un daha fazla RAM tüketmesine izin vermiyor. Chrome’da yapılan son güncellemeler, bellek kullanımını azaltmak ve performansı artırmak için daha gelişmiş bir bellek ayırıcı ile performansa daha büyük bir odaklanma içeriyordu. 2020 yılında Chrome’da yapılan son güncelleme de tamamen verimlilikle ilgiliydi.
Ayrıca Microsoft, Chrome ve diğer Chromium tabanlı tarayıcılara da fayda sağlayacak olan Chromium tarayıcı projesine 5300 katkıda bulunduğunu açıkladı. Uyuyan sekmeler ve başlatma güçlendirici Edge’in özellikleri olsa da Microsoft, Google’ın Chrome’un sekme yönetimini iyileştirmesine yardımcı oldu ve rakipler, çeşitli temel Chromium iyileştirmeleri üzerinde birlikte çalıştı.