Microsoft için son birkaç aylık dönemin oldukça hareketli geçtiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Eylül ayında Nokia’nın Cihazlar ve Servisler birimi’ni satın aldığını açıklayan yazılım devi, ekim ayında Windows 8.1 güncellemesini yayınlamış ve ardından kasım ayında yeni nesil oyun konsolu Xbox One’ı piyasaya sürmüştü. 2013’ün son aylarındaki bu temposunu 2014’te de koruyan şirket Nokia ile yapılan anlaşmayı nihayete erdirmesinin yanı sıra Surface Pro 3’ü görücüye çıkardı. Şubat ayında CEO’luk koltuğuna oturan Satya Nadella Microsoft’u mobilite, cihaz ve servislere odaklı bir istikamete taşımaya çalışıyor.
Peki bütün bu hareketlilik ve değişim süreci Microsoft Türkiye’yi nasıl etkiliyor? Düzenlenen sohbet toplantısında basın mensuplarıyla bir araya gelen genel Müdürü Tamer Özmen ile üst düzey yöneticiler Tarık Tüzünsü, İpek Baykurt ve Behice Funda, Microsoft Türkiye’nin planlarından bahsederken, merak edilen bazı konular hakkında da önemli bilgiler paylaştılar.
Nokia’nın Cihazlar ve Servisler biriminin Microsoft’a devrinin tamamlanmasının ardından Nokia’nın Türkiye operasyonlarının nasıl yürütüleceği sorusu gündeme gelmişti. Tarık Tüzünsü şu anda Nokia Türkiye’nin ayrı bir organizasyon olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü ve bu durumun en az 1 yıl boyunca daha bu şekilde devam edeceğini ifade etti. Tüzünsü daha sonraki dönem için yol haritasının henüz netleşmediğininin altını çizdi. Microsoft’un Nokia’yı satın almasına rağmen Windows Phone’u diğer üreticilere yayma çalışmasından vazgeçmeyeceğini hatırlatan Tüzünsü, bu süreçte ortaya yeni markaların çıkmasını öngördüklerini belirtti. Microsoft Türkiye yöneticisi Nokia bünyesindeki diğer işletim sistemlerinin yaşatılacağının da altını çizdi.
Pek çok oyun severin merakla beklediği Xbox One’ın eylül ayında Türkiye’de satışa sunulacağı daha önce açıklanmıştı. İlk günden bu yana Xbox One’ı Kinect ile birlikte satan Microsoft, Kinect’siz Xbox One satmaya başlayacağını da geçtiğimiz günlerde duyurmuştu. Şirketin son açıklamasının ardından Türkiye’deki Xbox One satışlarında odak noktasının ne olacağı sorusu gündeme gelmişti. Microsoft Türkiye yöneticileri konsolun Türkiye’deki satışlarında odak noktasının Kinect’li paketlerde olacağını belirtti. Xbox One’ın ana oyuncu kitlenin dışında kalanları da yakalamayı amaçladığını söyleyen Tarık Tüzünsü, bu konuda Kinect’in kilit bir rol oynadığını hatırlattı.
Xbox One satışa sunulduktan sonra Xbox 360 satışlarının süreceğini belirten Microsoft Türkiye yöneticileri, Xbox Live’da yerel içeriklerin de sunulacağını ve bu konuda görüşmelerin sürdüğünü ifade etti. Geniş bir içerik yelpazesinin sözünü veren ekip, başlangıçta olmasa bile kısa süre içinde kullanıcılara çok sayıda yerel içerik ulaştırılacağının altını çizdi. Türkçeleştirilmiş bir Xbox One oyunuysa en azından kısa vadede ufukta gözükmüyor.
Microsoft’un genişletmeyi sürdürdüğü Surface tablet ailesinin Türkiye’ye gelip gelmeyeceği de en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Microsoft Türkiye ekibi Surface ve türevi cihazların önümüzdeki dönemde öneminin artacağını belirtse de, serinin Türkiye pazarına girişi konusunda somut bir tarih vermiyor. Şirket Surface konusunda iş ortakları üzerinden ilerlemeyi ve onları desteklemeyi planlıyor.
Eylül ayı itibarıyla üreticilerden gelen cihaz sayısının artacağını öngören Microsoft Türkiye ekibi, Surface benzeri cihazların ivme kazanmasını bekliyor. Xbox One’ı da eylül içinde satışa sunacak olan şirket, oyun konsolu pazarındaki payını ciddi ölçüde artırmayı hedefliyor. Kısacası Microsoft Türkiye’de gözler eylül ayına çevrilmiş durumda.