Manşetler

Microsoft Surface RT Ön İnceleme

Microsoft’un geçen yazın başında sürpriz bir etkinlikle tanıttığı tablet cihaz Surface’in Windows RT yüklü, ARM işlemcili versiyonu nihayet geçen hafta cuma günü piyasaya çıktı. Yolumuz tam da zamanında New York’a düştü. Her ne kadar Sandy kasırgasının gazabına uğramış olsak da buralarda, en azından belirli bir bölümde hayat normale dönmeye başladı. Pazartesi ve salı günleri önünden geçtiğimizde kapalı gördüğümüz, Times Meydanındaki Microsoft mağazası da kapılarını açmış, Surface kendisini denemek veya satın almak isteyenlerle buluşmuştu. Biz de fazla vakit kaybetmeden bir 32 GB kapasiteli bir Surface RT ve siyah renkli Touch Cover klavye edindik. İlk izlenimlerimizi de sizinle paylaşalım.

Yazının devamındaki videoda Surface’in kutusundan neler çıktığı yer alıyor. Aslına bakarsanız fazla bir nesnenin çıktığı söylenemez. Tabii ki, baş kahramanımız Surface, bu tablete özel bir uca sahip olan şarj cihazı, kullanım kılavuzu ve paket hâlinde satın aldığımız için siyah renkli Touch Cover klavye kutudan çıkanlar arasında yer alıyor. Bu arada Microsoft Surface RT satın alanlara 3 GB kapasiteli SkyDrive alanını da hediye ediyor.

Surface 9.3 mm’lik kalınlığa sahip bir kasayla geliyor. iPad ile hemen hemen aynı kalınlıkta olsa da, kenarlarının daha keskin olması bu cihazı biraz daha kalın gösteriyor. 676 gr. ağırlığa sahip olan ürün yine tabletlerin geneline göre biraz ağır. Ancak bu ağırlık cihazın geneline iyi bir şekilde dağıtıldığı için fazla bir sorun yok. 10.6 inç’lik ekranın bir tablet için biraz sıradışı bir özellik olduğunu söylemek gerek. Bu durum cihazı tek elle yatay bir şekilde tutarken ele daha fazla baskının uygulanmasına neden olsa da, bunun kullanıcılar için çok fazla bir sorun oluşturacağını düşünüyoruz.

Surface’in 10.6 inç’lik ekranı 1366 x 768 piksel çözünürlüğe sahip. Bu durum nispeten daha düşük piksel yoğunluğu ve dolayısıyla ekrandaki piksellerin kullanıcılar tarafında fark edilmesi anlamına gelirken, camın panelle yapıştırılmış olması ve bu nedenle panelin sanki tabletin yüzeyindeymiş gibi bir görüntünün oluşması ekranı farklı kılıyor ve tatmin edici bir görsel zevk sunuyor. Ekranın görüş açısı da oldukça yüksek. Üstelik Microsoft’un kullandığı özel bir teknoloji sayesinde görüntü kalitesi beklenenden daha iyi hâle getirilmiş.

Surface RT’nin bir USB portu barındırması birçok kullanıcının hoşuna gidecektir. Böylelikle Windows RT sertifikalı fare veya yazıcı bağlamak, öte yandan USB diskleri cihaza bağlayıp içindekileri açmak, videoları oynatmak mümkün oluyor. AVI ve MP4 uzantılı video dosyalarının oynatımında herhangi bir problemle karşılaşmadık, ancak MKV dosyalarını açmakta başarılı olamadık. Bunun için Windows Mağaza’ya göz atmak gerekiyor. Surface Windows RT ile çalıştığı için eskiye dönük Windows uygulamalarını, Intel işlemciler için hazırlanmış programları çalıştırmıyor. Masaüstü modu gösteriliyor, ancak çok fazla bir kullanım alanı bulunduğu söylenemez. Microsoft Office 2013 RT Ön İzleme sürümünün programları da Surface içinde yüklü geliyor. Böylelikle kullanıcılar Word, Excel, Power Point dokümanlarını daha en baştan açabilme şansına sahip oluyor.

microsoft-surface-rt-on-inceleme-06

Windows 8’in ARM tabanlı işlemciler için hazırlanmış olan sürümü Windows RT ile çalışan Surface RT’nin tepkiselliği iyi ve seri bir cihaz olduğunu söyleyebiliriz. Yeni nesil Windows’un canlı bölmelerle bezenmiş başlangıç ekranı bu cihazın temelini oluşturuyor. Her ne kadar masaüstü mod da eklenmiş olsa da, Windows RT’nin geleneksel masaüstü uygulamalarını Microsoft’un Office uygulamaları dışında çalıştırmıyor oluşu bu modun kullanımını kısıtlıyor. Cihaza USB disk bağladığınızda da Windows Gezgininin masaüstü modunda açıldığını, böylelikle alıştığınız bir dosya gezinme deneyiminin sunulduğunu belirtelim.

Surface RT’nin üzerinde microHDMI portu da yer alıyor. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi şarj cihazı için özel bir giriş konulmuş. Alt bölümde ise Surface RT ile birlikte opsiyonel olarak sunulan TouchCover ve TypeCover kapakların bağlantı portu yer alıyor. Mıknatıslı yapıya sahip olan bu port klavyeli aksesuarlarla bu sayede sıkı şekilde birbirine bağlanıyor, tıpkı iPad’in Smart Cover ile bağlandığı gibi. Cihazın arkasında yer alan ve çekilerek açılan ayağı sayesinde tableti bir yüzey üzerinde tutabilir, klavye aksesuarını da bağladığınız takdirde bir dizüstü bilgisayarda çalışıyormuş gibi çalışabilirsiniz. Arkadaki kapak sağlam görünüyor, yine de uzun süreli kullanımdan sonraki durumuna tekrar bakmak gerekir.

microsoft-surface-rt-on-inceleme-02

TouchCover klavye aksesuarı oldukça yumuşak, keçe benzeri bir malzemeden üretilmiş. Üzerinde Türkçe karakterler yok, ancak Surface RT üzerinden Türkçe klavyeyi ayarlayabilir, bir de klavyeye bakmadan yazı yazabiliyorsanız  bu TouchCover klavye üzerinde bir Türkçe Q klavyeyi kullanıyor gibi çalışabilirsiniz. Klavyeyi kullanırken başlarda biraz zorlansak da kısa sürede alıştığımızı söylemeliyiz Tuş takımının altında bir touchpad de bulunuyor, böylelikle Windows’u dokunmatik ekran yerine eski yöntemle kontrol etmek isteyenlere de bir güzellik yapılıyor. Ne var ki, bu touchpad’in çok pratik olmadığını düşünüyoruz.

Microsoft Surface RT’nin 32 GB’lık versiyonunu depolama kapasitesi açısından daha fazlasını isteyenler için pek tavsiye etmiyoruz. Çünkü Windows RT’nin kurulmuş olması yerin neredeyse yarısını götürüyor, kullanıcıya dosyaları için sadece 16 GB’lık bir bölüm kalıyor. Neyse ki, USB portu ve microSDXC kart yuvasının bulunması yer için çıkış yollarının olduğunu gösteriyor. Cihazın önünde ve arkasında olmak üzere iki adet 720p HD çözünürlük destekli kameranın bulunduğunu belirtelim. Ayrıca cihaz çoğunlukla Android tabletlerde görmeye alıştığımız dört çekirdekli NVIDIA Tegra 3 işlemci ve 2 GB RAM barındırıyor.

Microsoft’un referans tableti Surface RT ile ilgili detayları ilerleyen günlerde hazırlayacağımız detaylı incelemede bulacaksınız. Bu incelemede cihazın donanımı, Windows RT, kamerası, multimedya özellkleri, TouchCover’ın kullanımı gibi detaylar da yer alacak.

Galeri: Microsoft Surface RT Ön İnceleme
[nggallery id=1097]