İncelemelerManşetler

Microsoft Surface RT İncelemesi

Microsoft bir yılı aşkın zaman önce Windows 8 işletim sisteminin ilk detaylarını açıkladığında bu işletim sisteminin sadece masaüstü sistemler için değil, tabletler için de elverişli bir platform olacağı ortaya çıkmıştı. Aslına bakarsanız, bunun da öncesinde Microsoft’un CES 2011’de Windows 8’in ARM işlemcilerle de çalışacağını duyurması 26 Ekimde çıkışı gerçekleşen işletim sisteminin hedeflediği önemli cihaz sınıflarından birini göstermişti. Bu yılın başlarında düzenlenen CES ve Computex gibi fuarlarda Windows 8 ve ARM işlemcilere özel Windows RT ile çalışan OEM ürünlerini görmüştük. Ancak esas sürprizi Microsoft yaptı ve bir anda OEM’lerden daha fazla dikkat çekmeyi başardı.

microsoft-surface-rt-inceleme-00001

Haziran ayının sonlarına doğru gerçekleşen Microsoft etkinliğinde tanıtılan Surface, Redmond şirketinin yeni nesil platformu için referans cihaz olma özelliği taşıyordu. Üstelik bu cihaz Microsoft’un önümüzdeki dönemde tüketici ürünlerine daha fazla odaklanacağının işareti olarak yorumlanmıştı. Microsoft’un dokunmatik masa bilgisayarları için kullandığı Surface adının bu yeni tablet için seçilmiş olması ilk etapta garip gelse de, her ikisinde de dokunmanın merkezde bulunması Microsoft’un ad konusunda fazla arayışa girmemiş olmasını mantıklı kılıyor. Microsoft’un OEM ortaklarından farklı tepkilerin gelmesine neden olan bu tablet 26 Ekim tarihinde yurt dışında yayınlandı, biz de bir tane edinme fırsatını yakaladık. Türkiye’ye gelişi konusunda detayların henüz netleşmediği Surface ile ilgili detayları yazının devamında bulabilirsiniz. Ayrıca bu inceleme Windows RT’ye de bir bakış atma fırsatı sunacak.

Video İnceleme

[one-third]

[/one-third]

Donanım

Microsoft Surface 27.45  x 17.23 x 0.93 cm’lik boyutlara ve 680 gr. ağırlığa sahip bir kasayla geliyor. VaporMg olarak adlandırılan özel bir magnezyum alaşım yönteminden yapılmış kasasının oldukça kaliteli ve çizilmelere karşı dayanıklı olduğunu söylemek gerek. Bununla birlikte kasanın üzerinde ufak tefek parmak izleri görmeniz olasılık dahilinde. Tabletin genel görünüşüne baktığımızda geçişlerin biraz daha keskin hatlarla gerçekleştirildiğini görüyoruz. Ancak bu keskinlik tutuş konusunda herhangi bir soruna yol açmıyor. Bununla birlikte Surface tasarım itibariyle bir tabletten daha çok dizüstü bilgisayarın çıkarılmış ekranı gibi bir görünüm taşıyor. Zaten TouchCover veya TypeCover kılıflarla birleştiğinde dizüstü bilgisayar görünümünü normal bir tablete göre daha fazla alıyor.

Surface’ın ağırlığının taşıma konusunda herhangi bir sorun çıkardığını söyleyemeyiz, zaten tabletler konusunda referans nokta sayılan iPad ile hemen hemen aynı seviyede. 10.6 inç’lik ekranın 16:9 görüntü oranıyla tasarlanması, dikey tutuşta tabletin uzun kalmasına neden oluyor. Sonuçta bu durum tableti yatayda kullanmanın tercih edileceği hâle getiriyor. Ancak bu tableti dikey tutup kullanmaktan da zevk aldığımızı söylememiz gerek. Bununla birlikte yatayda kullanım tek elle kullanımı biraz zorlaştırıyor. Tabletin genişliğinin fazla olması momenti artırıyor, bu da özellikle bileğinize fazla kuvvetin binmesine neden oluyor. Sonuç olarak yatayda kullanmak için ikinci elin veya vücudun yardımı şart. Ya da tableti bir yüzeye koymak gerekiyor.

Galeri: Surface RT
[nggallery id=1117]

Surface’ın ön yüzünün büyük bir çoğunluğunu kaplayan 10.6 inç’lik ClearType HD ekranın 1366 x 768 gibi artık düşük olarak değerlendirilen bir çözünürlükle gelmesi ilk etapta dudak bükmenize neden olabilir. Ancak yukarıda belirttiğimiz ClearType teknolojisi sayesinde Microsoft ekranın görüntü kalitesini artırmayı, görsel ve yazıların çok daha keskin ve net görünmesini sağlıyor. Buna bir de ekranın cama yapışık şekilde tasarlanmasını, böylelikle derinliğin ortadan kaldırılmasını da ekleyin. Sonuç olarak görsel deneyim açısından bu 16:9 görüntü oranlı ve 5 nokta dokunma destekli ekran başarılı. Görüş açısı da yüksek. Ekranın dokunmaya verdiği tepkilerin ve tazeleme hızının da iyi olduğunu söylemeliyiz. Doğrusu, ekranın kalitesi kasanın kalitesini tamamlayacak nitelikte.

microsoft-surface-rt-inceleme-00008

Surface’ın sağında ve solunda üste doğru konumlandırılmış birer hoparlör bulunuyor. Sol tarafta 3.5 mm.’lik kulaklık jakı, ses tuşları yer alırken, sağ taraftaysa micro HDMI ve USB 2.0 portları, özel bir şarj girişi ve arkadaki menteşeli ayağın arkasına gizlenmiş microSD kart yuvası bulunuyor. Hem önde hem de arkada birer adet 720p HD video destekli LifeCam kameralar bulunuyor. Yine arkadaki bölümde menteşeli bir yapıda tasarlanan ve Surface’in belli bir açıda olmak şartıyla ayakta kalmasına yardımcı olan ayak bulunuyor. Bu ayak kullanılmadığı durumlarda tabletle bütünleşecek şekilde kapalı dururken ihtiyaç duyulduğu takdirde sol kenarda bulunan ince ve uzun çentiğin yardımıyla açılıyor. Tabletin alt bölümünde TouchCover ve TypeCover kapakların Surface ile hem elektriksel hem de fiziksel bağlantısını sağlayan port ve mıknatıs destekli mekanizma mevcut.

microsoft-surface-rt-inceleme-00011

ARM tabanlı işlemcilere özel Windows RT ile çalışan Surface RT’de NVIDIA’nın dört çekirdekli Tegra 3 işlemcisi yer alıyor. Bu işlemciye 2 GB RAM eşlik ederken tablet 32 GB ve 64 GB’lık iki farklı bellek seçeneğiyle geliyor. Surface RT ön inceleme yazımızda bahsettiğimiz gibi 32 GB’lık modelde depolama alanının yaklaşık yarısı Windows RT ve kurulu uygulamalar tarafından harcanmış durumda. 64 GB’lık versiyon içinde yaklaşık 18-19 GB’lık bir harcama durumu söz konusu. Sonuç olarak birisinde 16-17 GB, diğerinde ise 44-45 GB’lık bir serbest depolama alanı mevcut. Belki 64 GB’lık için rahatsız edici bir durum yok, ancak 32 GB’lık tablet alıp bunun yarısını dosyalar için kullanmak biraz can sıkıcı. Bu yer sorununu çözmek için 32 GB’ye kadar destekli microSDXC kart yuvasından yardım istemek en iyisi gibi görünüyor. Surface RT, kablosuz bağlantı tarafında 802.11a/b/g/n Wi-Fi ve Bluetooth 4.0 desteği sunuyor. Çevresel ışık sensörü, ivmeölçer, jiroskop ve pusula da cihazda yer alıyor.

Yazılım: Windows RT

Microsoft Windows 8’i geliştirirken tabletlerde düzgün ve dokunma dostu bir kullanıcı deneyimi sunmak için epey çalıştı. Bununla birlikte Windows sürümlerinin desteklediği Intel ve AMD x86 işlemcilerin mobil ortam kullanımında yaygınlaşma zorluğu çekmesi ve ARM tabanlı işlemcilerin öne çıkması Microsoft’u yeni işletim sisteminde öncü işlemci grubunu da destekleme yoluna itti. Sonuç olarak Windows 8’in ARM tabanlı işlemciler için özel bir versiyonu var ve bu versiyon Windows RT olarak adlandırıldı. Windows RT, pil tüketimi konusunda daha cimri olan ARM tabanlı işlemcilere özel bir sürüm olmasının yanı sıra yine sadece ARM mimarisine uygun şekilde geliştirilmiş yazılımları çalıştırabiliyor. Diğer bir deyişle x86 işlemciler için kodlanmış yazılımlar, uygulamalar ve ayrıca eski Windows sürümleri için hazırlanmış programlar Windows RT’de çalışmıyor.

windows-rt-screenshot-00001

Windows RT’nin kalbi modern görünümlü Başlat ekranı. Daha önce sıkça Metro olarak andığımız bu Başlat ekranı Windows Phone’dan alıştığımız  farklı büyüklükte kutuculardan oluşuyor. Banyo fayanslarının yan yana döşenerek ortaya ilginç desenlerin çıkarıldığını düşünün, aslında Windows RT’nin Başlat ekranı da ilginç tasarımların oluşturulabileceği bir alana benziyor. Bu kutucukların bazıları üzerinde sürekli güncel bilgi veya içerik göstermesi nedeniyle Canlı Kutucuk olarak adlandırılıyor. Tablette yüklü gelen Mail, Kişiler, Mesajlaşma, Fotoğraflar gibi yerleşik Windows uygulamalarının kutucukları canlı kutucuklara birer örnek. Bunun yanı sıra aynı şekilde üçüncü taraf uygulamlar da canlı içerikleri ilgili kutucuklarda gösterebiliyor. Kutucukların boyutlarını ayarlamak, onları teker teker veya grup hâlinde taşımak mümkün. Yine ana ekran üzerinden kutucukları kaldırabilir, ya da yine aynı arayüzden ilgili uygulamayı cihazdan da silebilirsiniz.

windows-rt-screenshot-00022

Surface’da dokunmatik hareketler fazlasıyla yer tutuyor. Bu tableti kullanmaya alışmak için hangi hareketin neye yaradığını bilmeniz gerek. Örneğin tablet sağ kenarından ekranın ortasına doğru parmağınızı sürüklediğinizde karşınıza Charms Çubuğu adı verilen ve üzerinde sistem ara, paylaş, Başlat, cihazlar ve ayarlar gibi kısayolların yer aldığı bir çubuk çıkacak. Ayarlar bölümüne girerek Wi-Fi ağına bağlanma, ekran parlaklığını ayarlama veya tableti kapatma gibi işleri gerçekleştirebilirsiniz. Tabletin alt veya üst kenarlarından ekranın merkezine doğru yapılacak sürüklemeler ise Başlat ekranı veya her bir uygulama için özel seçeneklerin yer aldığı alt çubuğun görünmesini sağlıyor.

Video: Windows RT İncelemesi

Tabletin solundan gerçekleştirilecek hareketler ise biraz daha zengin ve çoklu görev uygulamalarıyla ilgili. Eğer parmağınızı tabletin sol kenarında ekran ortasına doğru sürüklerseniz tablette en son açılmış uygulamalar arasında geçiş yapabilirsiniz. Siz parmağınız her defasında sürüklediğinizde açık olan sıradaki uygulama ekrana gelecektir. Eğer parmağınızı hafifçe ekrana doğru sürükleyip hiç bırakmadan yine kenara doğru sürüklerseniz açık olan tüm uygulamaların küçük resimleriyle birlikte gösterildiği çoklu görev çubuğu karşınıza çıkacak. Buradan da hangi uygulamaya geçeceğinizi nokta atışı yaparak belirleyebilirsiniz.

windows-rt-screenshot-00012

Windows 8’in, dolayısıyla Windows RT’nin bir özelliği de aynı anda iki uygulamayı ekranda göstermesi. Yukarıda bahsettiğimiz gibi parmağınızı tabletin sol kenarından ekrana doğru, ekrana basılı bir şekilde sürüklerken ekranda bir bölmenin belirdiğini ve uygulamanın buraya yerleştiğini göreceksiniz. Elinizi ekrandan çekebilirsiniz, artık siz Surface üzerinde iki işi bir arada yapabilen bir kullanıcısınız. Bu şekilde bir yandan film izlerken veya fotoğrafları görüntülerken bir yandan da internette gezinebilir veya gelen e-posta iletilerini kontrol edebilirsiniz. Hangi pencerenin daha büyük boyutta görüntüleneceğini ikisini ayıran bölmeyi parmağınızla hareket ettirerek ayarlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra o bölmeyi tabletin soluna doğru hızlıca sürükleyerek açık olan ikinci uygulama penceresinin kapanmasını sağlayabilirsiniz.

Galeri: Windows RT Ekran Görüntüleri
[nggallery id=1118]

Windows RT’de Posta, Kişiler, Mesajlaşma, Fotoğraflar, Hava Durumu, Gündem, Seyahat, SkyDrive, Haritalar, Oyunlar, Müzik ve Video uygulamları yüklü olarak geliyor. Haritalar uygulamasının içeriği Nokia Haritalar destekli Bing Harita servisi tarafından sağlanırken Bing Seyahat uygulaması da geziye çıkacaklar için yararlı bilgiler içermesi bakımından memnun edici. Gündem uygulamasının Türkçe içerikleri de NTVMSNBC haber portalı tarafından sağlanıyor. Windows RT de kullanıcı hesaplarının yönetimi açısından zengin. Kişiler uygulaması üzerinden Twitter, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft hesaplarını ekleyebilir, bu hesaplar altındaki kişilerin Kişiler uygulaması içinde görüntülenmesine izin verebilirsiniz. Ayrıca eklediğiniz hesaplar altında tutulan fotoğraflar da Fotoğraf uygulaması üzerinden görüntülenebilir olacaktır.

windows-rt-screenshot-00016

Windows RT yüklü Surface’a daha fazla uygulama indirmek isteyenler için Windows Mağaza ücretli ve ücretsiz uygulamalarıyla hazır bir şekilde bekliyor. 100 binin üzerinde uygulamanın mağazada bulunduğu söyleniyor ve Windows 8 yaygınlaştıkça bu sayı daha da artacaktır. Henüz kullandığımız popüler uygulamalar bakımından bazı eksiklik ve sıkıntılar olsa da her gün baktığımızda yeni uygulamaları burada görmek güzel. Yerli uygulama sayısının da artmakta olduğunu görüyoruz. Tivibu, Yemeksepeti, Hurriyet.com.tr, Haberturk, Digiturk Play gibi yerli uygulamalar Windows Mağaza’da mevcut.

windows-rt-screenshot-00039

Windows RT’de geleneksel Windows masaüstü de mevcut, Başlat Ekranındaki Desktop kutucuğuna dokunarak buraya geçiş yapmak mümkün. Ancak bu masaüstünün kullanımının biraz sınırlı olduğunu söylemek gerek. İçinde sadece Internet Explorer 10’un geleneksel arayüzlü sürümü, Windows Gezgini ve Office 2013 Ön İzleme sürümü altında sunulan Word, Excel, PowerPoint ve One Note gibi masaüstü tabanlı olarak hazırlandığını bildiğimiz uygulamalar yer alıyor. Bunun yanı sıra Denetim Masası gibi Windows ayarlarına da Windows RT üzerinden erişmek mümkün. Bunun dışında kalan geleneksel masaüstü yazılımları Surface RT veya herhangi bir Windows RT uygulamasına yüklenip kullanılamıyor. Windows RT yüklü bir sisteme üçüncü parti uygulama yüklemek için kullanılabilecek tek yer Windows Mağaza.

Surface’in barındırdığı USB 2.0 portu harici disklerin veya USB belleklerin bağlanmasına izin veriyor. Bunları bağladığınızda bir uyarı sesi duyuyorsunuz, arkasından Windows Gezgini açılıyor ve bu pencere üzerinde bağladığınız diskteki dosyaları görüyorsunuz. Herhangi bir dosyayı veya klasörü açmak için çift tıklatın. Anlayacağınız Windows RT harici disk veya USB belleklerdeki doküman ve multimedya dosyalarını açması bakımından bir hayli avantajlı. Benzer şekilde micro SDXC yuvasına takacağınız microSD kart üzerindeki dosyaları da Windows Gezgini üzerinden görebilirsiniz.

Performans ve Batarya

Surface RT referans bir tablet olmanın ve Microsoft tarafından geliştirilmiş olmanın verdiği avantajla düzgün bir performans gösteriyor. Dört çekirdekli NVIDIA Tegra 3 işlemci ve 2 GB RAM uygulamaların düzgün bir şekilde çalışması, ekran geçişlerinin pürüzsüzce gerçekleştirilmesi konusunda başarılı. Ani bir şekilde kapanma veya yeniden başlama konusunda herhangi bir problem yaşatmadığını da söylemek gerek.

Surface RT’de Windows 8’in yapısına bağlı olarak iki farklı Internet Explorer 10 bulunuyor; bunlardan bir tanesi modern tasarımlı tarafta yer alırken diğeri de geleneksel masaüstü tarafında bulunuyor. Bunlardan ikisi de kısıtlı Flash desteği sunuyor, yani sadece Microsoft’un izin verdiği sitelerin Flash içerikleri gösteriliyor. Halbuki Windows 8 versiyonunda geleneksel masaüstü versiyonu tam Flash desteğiyle kullanmak mümkün. Flash desteğinin eksikliği dışında her iki taraftaki IE10’ların da kullanıcılara düzgün bir web’de gezinme deneyimi sunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Modern kullanıcı arayüzündeki tasarıma alışmak biraz zor gelecektir, adres çubuğunun altta yer alması bunun sebeplerinden bir tanesi. Performans olarak bu iki versiyon birbirine çok yakın bir sonuç ortaya koyuyor. Ayrıca ikisini birden ele alacak olursak dördüncü nesil iPad’in Safari’siyle boy ölçüşecek derecede hızlı olduklarını söyleyebiliriz. SunSpider Benchmark testinden modern ve geleneksel IE10 sürümleri sırasıyla 1043.0 ms +/- %0.5 ve 1120.0 ms +/- %0.3’lük sonuçlar elde etti.

microsoft-surface-rt-inceleme-00023

Surface’in içinde 31.5 Wh’lik bir batarya bulunuyor. Kapasite bakımından iPad 3 ve iPad 4’ün barındırdığı 42.5 Wh’lik bataryadan yüzde 25 oranında daha düşük bir kapasiteye sahip olan bu batarya Surface’in tüm gün boyunca kesintisiz çalışması amacıyla tasarlanmış. İnternette gezinme, bazı uygulamalarda dolaşma gibi işleri yaptığınız normal yoğunluklu bir kullanımda bu amacın karşılanması mümkün oluyor. Ayrıca tabletin bekleme modunda bulunduğu süre boyunca tükettiği güç konusunda da fena olmadığını söyleyebiliriz. Genellikle iPad’i bekleme modunda bıraktığımızda 1-2 gün sonra açıp baktığımızda bile çalışmasına yetecek miktarda güç buluyoruz. Aynı durumun Surface için de geçerli olduğunu söylemek gerek.

Kamera ve Multimedya

Microsoft Surface RT’ye biri önde biri de arkada olmak üzere iki kamera eklemiş, ancak bu iki LifeCam kamerayı da aynı nitelikte tutmuş. Her ikisi de 720p video destekli ve ancak 1 megapiksel çözünürlükte fotoğraflar çekebilecek yeterlilikte. Bu da Microsoft’un kameraları genel olarak iletişim kurma amacıyla yerleştirdiğini gösteriyor. Yine de, bu kameralar vasatı aşmayacak kalitede fotoğraf ve videolar çekmeye yardımcı oluyor. Tutun ki, bir kameraya ihtiyacınız oldu ve elinizde Surface’dan başka bir şey yok, bu ön ve arka kameraları kullanarak işinizi görebilirsiniz.

Video: Microsoft Surface RT Örnek Video (720p)

Multimedya tarafında Windows RT’nin daha yol almasına ihtiyaç var. Müzik ve Video uygulamaları kendileri için biçilen görevleri yapmak için hazır bekliyor. Modern Başlat arayüzü içinde yer alan Müzik uygulamasının kütüphane yönetimini yapmak için geleneksel masaüstüne geçip Windows Gezgini’ni açmak ve burada yer alan Müzik sekmesi altından kütüphane yönetimini gerçekleştirmek gerekiyor. microSD karta yüklediğimiz şarkıları kütüphaneye eklemeyi başaramadık, çünkü kütüphane sadece cihazın yerel depolama alanındaki klasörleri kütüphaneye eklemeye izin veriyor. Yer konusunda sıkıntılar çeken Surface için büyük bir handikap.

Video tarafındaysa Windows RT’nin sık kullanılan .avi ve .mkv formatlarını desteklemediğini görüyoruz. Bu dosyaları oynatmak için üçüncü taraf uygulamaların yaygınlaşmasını beklemek gerekiyor. Şu anda aranan şartlara uygun tek bir uygulama Windows Mağaza’da mevcut, o da yaklaşık 16 TL gibi bir fiyattan satılıyor. USB belleklerin bağlanabildiği bir ortamda söz konusu kodlayıcıların eksikliği bir hayli üzücü. Bunun dışında .mp4 formatındaki videoların Surface’da yer alan Video uygulaması tarafından sorunsuzca oynatılabildiğini gördük.

Windows RT’te yüklü gelen Fotoğraflar uygulaması sadece cihazın yerelinde yer alan fotoğrafları değil de, cihaza ekleyeceğiniz hesaplar sonucunda görüntülenmesi mümkün olan Facebook, SkyDrive, Flickr altında depolanan veya paylaşılan fotoğrafları da göstermesi açısından güzel. Aynı şekilde DLNA desteği yardımıyla aynı ağ üzerinde bulunan diğer bilgisayarlar tarafından paylaşıma açılmış fotoğrafları da bu uygulama üzerinden görmek mümkün.

TouchCover

Microsoft Surface’i sadece bir tablet olmanın ötesine geçirip ona bir dizüstü bilgisayar işlevi kazandırmak adına yenilikçi bir adımın altına imzasını atmış. O da TouchCover ve TypeCover kapaklar. Aslında bu kapaklar da tıpkı Apple’ın iPad’ine özel Smart Cover kapaklar gibi manyetik kuvvet yardımıyla tablete tutunuyor, ancak ortada çok daha güçlü bir kuvvetin varolduğunu ve sadece bu kapaklardan tutarak Surface’i düşmeden taşıyabileceğinizi söylemeliyiz. Tabletle bu kapakların bağlantısı altta yer alan bağlantı portu üzerinden sağlanıyor. Herhangi bir kapağı tablete takıp hemen ardından da arkadaki ayağı açtığınızda karşınıza bir dizüstü bilgisayar çıkıyor.

microsoft-surface-rt-inceleme-00015

Bizim elimizde dokunmatik klavye barındıran TouchCover bulunuyor. Oldukça yumuşak bir yüzeye sahip olan tuşlar arasında hafif derinleştirilerek her bir tuşun belirginleştirilmesi sağlanan bu klavyenin altında izleme dörtgeni alanı da bulunuyor. Bu, Windows RT’yi fareyle kontrol etmenize olanak sağlıyor. Klavyeyle yazması ilk etapta zor gelse de yavaş yavaş alışılıyor. Bununla birlikte yurt dışında satılan bir ürün olduğundan dolayı üstünde Türkçe karakterler bulunmuyor. Ancak Windows üzerinden klavyeyi Türkçe yaparak klavye üzerinden Türkçe karakterlerin de yazımı sağlanabilir. Eğer yazı yazarken klavyeye bakan bir tip değilseniz TouchCover klavyeyi kolaylıkla kullanabilirsiniz. İzleme dörtgeninin ise tepkiselliğinin Windows bilgisayarların standardını geçemediğini söylememiz gerek, kontrol işi için yine dokunmatik ekranı kullanmak en iyisi gibi görünüyor. Bununla birlikte farenin özellikle geleneksel Windows tarafında bazı durumlarda işe yaradığını söylemek gerek.

microsoft-surface-rt-inceleme-00017

TouchCover’ın ipince yapısı ve hafifliği tabletle birlikte  taşınması sırasında ek kalınlık veya ağırlık teşkil etmemesini sağlıyor. Üstelik ekran için iyi bir koruma vazifesi görüyor. TouchCover bağımız olarak satın alınabileceği gibi 32 GB ve 64 GB’lık Surface’larla birlikte paket hâlinde de sunuluyor. Type Cover ise ayrı olarak satılıyor.

Sonuç

Surface, Windows 8 platformunun tablet arenasındaki iddiasının gösterilmesi açısından yerinde ve amacına ulaşan bir ürün. Kendinden uzunca bir süre bahsettirdi, hatırı sayılır bir medya ve kullanıcı ilgisi yarattı. Doğrusunu söylemek gerekirse Surface’in tasarımı favori tablet tasarımımız değil, çok da hoşumuza gitmediğini söylemeliyiz. Yine de, Surface’i çekici kılan, onu kullanmayı zevkli kılan birşey var. Belki arkasındaki ayağının getirdiği kullanım, belki de Windows RT’nin modern görünümlü (Metro) kullanıcı arayüzünü göz alıcı biçimde yansıtan Clear Type HD ekranı.

microsoft-surface-rt-inceleme-00002

Windows 7’nin dokunmatik ekranlarla yaşadığı sorun ve anlaşmazlıkların ardından Windows 8 ve RT ikilisinin dokunma işlevleri konusunda bir hayli yol katettiğini görüyoruz. Doğrusu modern başlangıç arayüzünü, diğer bir deyişle Metro’yu kullanmak için en güzel yöntem dokunmatik ekran. Fare ile bu kullanıcı arayüzünü yönetmek tabii ki mümkün, ancak dokunmatik ekranın verdiği tadı ve hızı vermekte başarılı olamıyor. İşte bu noktada dokunmatik ekranlı ultrabook’ların piyasaya giriş nedeni ortaya çıkıyor.

Henüz istenen olgunluğa erişmemiş, uygulama ekosistemi açısından zengin olmayan Windows RT ile yüklü şekilde gelmesi, ya da başka türlü söyleyecek olursak, ilk etapta Windows RT yüklü versiyonunun çıkmış olması Surface’in bir dezavantajı gibi görünüyor. Metro tabanlı uygulamaların masaüstü yazılımlara göre sayıca az olması bu tablete yüklenebilecek seçenekleri kısıtlıyor. Başka bir internet tarayıcısı kullanmak isteseniz bunu yapamazsınız, bir DivX film izlemek için VLC gibi bir yazılım kuramazsınız. Windows Mağaza’da ne varsa onunla idare etmek zorundasınız. Bu noktada Surface’in ilerleyen haftalarda piyasaya çıkacak Windows 8 Pro yüklü versiyonu Surface Pro’nun daha satın alınası bir ürün olduğunu düşünüyoruz. Tabii ki, o ürün muhtemelen bu tabletten daha yüksek bir fiyatla pazara giriş yapacaktır.