Teknoloji

Microsoft Surface satışları ile bulut ve sunucular sayesinde güldü

Microsoft mistral

microsoft-logo-mavi-060414 (800 x 600)

Microsoft, 2016 mali yılının ikinci çeyreğine ait finansal sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Şirket çeyreği 25.7 milyar dolar net gelir ve 6.3 milyar dolar kârla tamamladı. Telefon kısmında işler pek arzulanan gibi gitmese de, Microsoft Surface satışları ile bulut ve sunucu servislerinin gösterdiği performans sayesinde aradığını bulmuşa benziyor. Para için sırtını Windows’a yasladığı görüntüsünden giderek uzaklaşan şirket, Windows kaynaklı zararları bulut ve sunucu servisleri sayesinde telafi ediyor.

Bir önceki çeyrekte azalan Surface geliri, 2016 mali yılının ikinci çeyreğiyle birlikte yeniden artışa geçti. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29 oranında artan gelir, 1.35 milyar dolara ulaştı. Microsoft Surface Book ve Surface Pro 4 satışlarının söz konusu gelir artışında önemli bir rol oynadığını açıkladı. Windows Phone satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 49 oranında azaldı. Yakın zamanda Lumia 950 ve Lumia 950 XL’i piyasaya sürmüş olsa da, şirketin akıllı telefon pazarındaki hedefleri ve piyasaya sunacağı cihazların sayısı konusunda bir değişikliğe gittiği biliniyor. Geride kalan çeyrekte sadece 4.5 milyon Lumia telefonu satan şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 10.5 milyon satış rakamına ulaşmıştı. Bu tablo, Windows Phone için işlerin pek de arzulandığı gibi gitmediğini açık biçimde gösteriyor.

Altı ay önce yayınlanan Windows 10, PC endüstrisindeki yaraya merhem olamamışa benziyor. Şirketin Windows Pro cihaz üreticilerinden elde ettiği gelir, son çeyrekte yüzde 6 oranında azaldı. Geçtiğimiz yılki yüzde 13’lük düşüşle karşılaştırıldığında söz konusu oran kulağa çok kötü gelmiyor. Ancak Windows ve Windows Phone gelirinin düşmesi, Microsoft’un “daha kişisel bilişim” çalışmalarından gelen toplam geliri etkiliyor. Şirket, önümüzdeki aylarda Windows 10’da belirgin değişiklikler gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Söz konusu değişikliklerin Cortana ve Microsoft Edge internet tarayıcısını da etkileyeceği söyleniyor.

Oyun kısmında ise Xbox Live’ın aylık aktif kullanıcı sayısının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 oranında arttığı ve 48 milyona yükseldiği görülüyor. Ancak Xbox 360 satışları düştüğü için toplam Xbox donanım gelirinin azalması dikkat çekiyor. Microsoft yeni nesil oyun konsolu Xbox One’ın güncel satış rakamları konusunda ise bilgi vermedi.

Microsoft’un ticari ürünlerinin ve bulut servislerinin büyümesi ise devam ediyor. Office 365 gelirleri yüzde 70 oranında artarken, Office 365’in bireysel abone sayısı son çeyrekte 20.6 milyona yükseldi. Şirketin sunucu ürünleri ve bulut gelirleri ise geride kalan çeyrekte yüzde 10’luk bir artış kaydetti. Azure’dan elde edilen gelirin yüzde 140 oranında artmış olması ise fazlasıyla dikkat çekiyor.