Teknoloji

Microsoft’un su altındaki veri merkezi yüzeye çıkarıldı

microsoft

Microsoft, 2018’de bir veri merkezinin tamamını İskoçya açıklarında Atlas Okyanusu’nun dibine göndermişti. 864 sunucunun ve 27,6 petabayt büyüklüğünde verinin bulunduğu merkez, 36 metre derinlikte geçen iki yılın ardından yeniden su üstüne çıkarıldı. Şirketten yapılan açıklamada, deneyin başarılı olduğu ve veri merkezlerinin su altına taşınması fikrinin uygulanabilirliğinin görüldüğü belirtildi.

Bir veri merkezini tamamen suyun dibine gönderme fikri ilk bakışta oldukça tuhaf görünüyor. Ancak Microsoft’un Project Natkick ekibi, bu hamlenin hem daha sağlam hem de enerji açısından daha verimli veri merkezlerinin önünü açacağını savunmuştu.

Veri merkezleri karada oksijen ve nemden dolayı aşınma gibi sorunlarla karşılaşabiliyor. Buna ek olarak sıcaklık değişimlerini yönetmek de ayrı bir zorluk yaratabiliyor. Ancak su altındaki veri merkezlerinde sıcaklık kontrolü daha kolay yapılabiliyor ve daha az sorunla karşılaşılıyor. İhtiyaç duyulan bölgelerde farklı ölçülerde karaya yakın yerlere yerleştirilen veri merkezleri, bulut tabanlı kaynaklara daha iyi yerel erişim sağlıyor.

Bu yaklaşımın faydaları oldukça fazla gibi görünüyor. Microsoft’tan verilen bilgiye göre, su altındaki veri merkezinde hata ihtimali karadaki veri merkezlerindeki ihtimalin sekizde biri seviyesinde.

Microsoft, veri merkezlerini su altına yerleştirme fikrini uzun süredir değerlendiriyor. Şirket, 2015’te bir veri merkezini Kaliforniya açıklarında suyun dibine yerleştirmiş ve bilgisayarların dayanıklılığını ölçmüştü. Uzun süredir yaptığı testlerde beklediğini bulan yazılım devi, su altındaki veri merkezlerinin kolaylıkla yüzeye çıkarılıp geri dönüştürebileceğini göstermeyi de amaçlıyor.