Microsoft Research araştırma birimi 2012 yılında Skype’ı kullanarak gerçek zamanlı diyalog çevirisinin sunumunu gerçekleştirmişti. Bu sunumda bir kişinin konuştuğu kelimeler hızlı şekilde diğer kişinin diline çevriliyor, böylelikle aynı dili konuşmayan kişilerin birbirleriyle anlaşmalarına kapı açılıyordu.
ABD’nin Kaliforniya eyaletinde düzenlenen Code Konferansında Microsoft bu projesinde yaptığı güncellemeleri paylaştı. Ayrıca bu işleve kapı açan yazılımın Skype Translator adıyla bu yıl bitmeden beta olarak Windows 8 için yayınlanacağını duyurdu.
İnsanların her geçen gün birbirine daha fazla bağlandığı bir ortamda iletişim dünya çapına yayılan işler ve diğer etkinlikler için en önemli engel olmaya devam ediyor. Microsoft da Skype Translator ile bu engeli kaldırmakta katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Son sunumda İngilizce’den Almanca’ya ve bunun tersine gerçek zamanlı çeviri yapıldı. Teknolojinin geliştirilmesi için birkaç yıllık araştırma yapılmış; konuşma tanıma, makine tabanlı öğrenme teknolojileri ve otomatik çeviri alanında önemli çalışmalar gerçekleştirilmiş.
Bu teknoloji Derin Sinir Ağları olarak adlandırabileceğimiz ve Microsoft’un Research (Araştırma) birimiyle Toronto Üniversitesi’nin işbirliği kapsamında gerçekleştirildi. Derin Sinir Ağları sayesinde konuşma algılayıcılar önceki mevcut teknolojilere göre daha iyi şekilde eğitilebiliyor. Ayrıca şirket 2012 itibarıyla yaptığı geliştirme çalışmaları sayesinde hata oranında yüzde 30’luk bir azaltım meydana getirmiş.
Sistem geliştirilmeye devam ediyor. Her ne kadar mükemmel olmasa da, insanların birbirleriyle iletişimi için yeni bir yöntem sunuyor. Ayrıca Skype Translator’un temel teknolojilerinin avantajından yararlanılarak daha gelişmiş teknolojilerin hayata geçirilmesine de kapı açılacak.
Skype Translator başlangıçta sadece birkaç dil destekleyecek, ancak gelecekte dil desteğinin artırılması planlanıyor.
İlgili >> TechNet
[Görsel – SlashGear]