Microsoft, Kremlin bağlantılı Rus trol gruplarının ABD başkanlık seçimlerine müdahale etmek amacıyla dezenformasyon kampanyaları yürüttüğünü ve bu çabalarını başkan adayı Kamala Harris ve yardımcısı Tim Walz’ı itibarsızlaştırmaya odakladığını açıkladı. Şirket, Microsoft Tehdit Analiz Merkezi tarafından izlenen iki trol çiftliğinin faaliyetlerini detaylandıran yeni bir rapor yayımladı.
Mevcut ABD Başkanı Joe Biden’ın adaylıktan çekilmesinin ardından bu Kremlin destekli trollerin doğru stratejiyi bulmakta zorlandıkları belirtildi. Ancak, ağustos ayı sonu ve eylül başında bunlardan biri sahte videolar dolaşıma sokmaya başladı ve bu videolar milyonlarca kez izlendi. Videolardan biri, Harris destekçilerinin Trump mitingi katılımcılarına saldırdığı iddiasını taşıyordu. Bir diğer videoda ise bir trol, Harris’in 2011 yılında 13 yaşındaki bir kızın felç kalmasına neden olan bir trafik kazasına karıştığını iddia etti. Viral olan bu video, San Francisco merkezli bir medya kuruluşu gibi davranan birkaç günlük bir internet sitesi tarafından yayımlandı.
Diğer trol grubunun ise 2024 Paris Olimpiyat Oyunları hakkındaki içerikleri durdurdu ve Kamala Harris’i karalamaya yönelik videolar üretmeye başladı. Sahte videolardan biri, New York’taki bir reklam panosunun, Harris’in çocukların cinsiyetini değiştirmek istediğini öne sürdüğü iddiasını içeriyordu. Bu video, ilk olarak Telegram’da yayımlandı ve ardından X platformunda paylaşılarak birkaç saat içinde 100 binden fazla izlenme aldı.
Microsoft daha fazla dezenformasyon uyarısında bulundu
Microsoft, seçim yaklaştıkça sahte ve yapay zeka ile düzenlenmiş daha fazla Rus yapımı dezenformasyon materyalinin çevrimiçi olarak dolaşmasını beklememiz gerektiğini vurguladı. Bu ayın başlarında, ABD hükümeti, Rus devlet medya kuruluşu RT’de çalışan iki kişiyi, bir Tennessee şirketine 10 milyon dolar ödeme yaparak 2000 propaganda videosu yaymayı planlamakla suçlamıştı. ABD Hazine Bakanlığı ise, büyük Amerikan haber siteleri gibi görünen sahte siteler oluşturmakla suçlanan “Doppelganger” isimli kampanya ile bağlantılı olduğu iddia edilen Rusya merkezli ANO Dialog adlı sivil toplum kuruluşuna yaptırım uyguladı. Microsoft, yeni raporunda ANO Dialog ile bağlantılı 20’den fazla hesabı askıya aldığını duyurdu.
Meta da kısa süre önce RT ve diğer Rus devlet medya kuruluşlarını “yabancı müdahale faaliyetleri” gerekçesiyle platformlarından men etti. Meta’nın paylaştığı bilgilere göre, Rus devletinin kontrolündeki medya organları geçmişte de yabancı hükümetlere müdahale etmeye çalıştı ve bu faaliyetlerini gizlemek için çeşitli yöntemler kullandı. Şirket, Rusya’nın çevrimiçi platformlarda yanıltıcı etki girişimlerinde bulunmaya devam edeceğini öngörüyor.
Ancak yalnızca Rusya değil, başka ülkeler de bu yılki ABD başkanlık seçimlerinin sonucunu etkilemeye çalışıyor. Microsoft, Google ve ABD federal yetkilileri, Ağustos ayında yayımladıkları raporlarda İranlı hackerların Biden-Harris ve Trump kampanyalarının bazı danışmanlarına yönelik kimlik avı saldırıları düzenlediğini açıkladı. Microsoft ayrıca İran hükümetiyle bağlantılı grupların ABD’deki oyları etkilemek amacıyla kampanyalar yürüttüğünü tespit etti. Bu gruplardan biri, eski Başkan Donald Trump’a saldıran ve hakaret eden bir internet sitesi kurdu.