Teknoloji

Microsoft: Windows 11’den Recall kaldırma seçeneği sadece bir hata

microsoft recall

Microsoft, Windows 11’in son güncellemesinde kullanıcılara sunulan ve yakında piyasaya sürülecek olan Recall özelliğinin kolayca kaldırılabileceği izlenimi yaratan bir hatanın farkında olduğunu ve bu hatanın yakında düzeltileceğini açıkladı. Geçtiğimiz hafta Deskmodder tarafından fark edilen bu durum, Windows 11’in en son 24H2 sürümü olan KB5041865’te Recall’un Windows Özellikleri bölümünden kaldırılabileceği şeklinde yanlış bir gösterim olarak ortaya çıktı.

Windows kıdemli ürün müdürü Brandon LeBlanc, The Verge’e yaptığı açıklamada, “Recall’un, Denetim Masası’ndaki ‘Windows özelliklerini aç veya kapat’ penceresinde yanlışlıkla bir seçenek olarak listelendiğinin farkındayız. Bu sorun, yakında yayımlanacak bir güncelleme ile düzeltilecek.”

Recall özelliği güvenlik endişeleri nedeniyle ertelenmişti

Tartışmalı Recall AI özelliği, kullanıcıların bilgisayarlarında neredeyse her gördüğü veya yaptığı şeyin ekran görüntülerini oluşturan bir sistem olarak tanımlanıyor ve bu yılın Haziran ayında Copilot Plus PC’leri ile birlikte tanıtılması planlanmıştı. Ancak, güvenlik araştırmacılarının endişelerini dile getirmesi üzerine Microsoft, bu özelliği ertelemek zorunda kalmıştı. Microsoft, Recall’un önemli değişiklikler geçirdikten sonra Ekim ayında Windows Insiders ile Copilot Plus PC’lerde önizlemeye sunulacağını belirtiyor.

İlk başta, güvenlik araştırmacıları, Recall’un bilgisayarınızın her birkaç saniyede bir anlık görüntülerini kaydeden veritabanının şifrelenmediğini ve kötü amaçlı yazılımların bu özelliğe erişim sağlayabileceğini tespit etmişti. Bu geri bildirimlerin ardından Microsoft, Recall’u varsayılan olarak etkin olmaktan çıkarıp kullanıcı tercihi haline getirmeyi, veritabanını şifrelemeyi ve Windows Hello üzerinden kimlik doğrulaması sağlamayı planlıyor.

Microsoft Recall için Avrupa Birliği’nde bir değişiklik yapabilir

Microsoft tarafından The Verge sitesine gönderilen açıklamada, Recall özelliğinin kaldırılabilir şekilde görünmesinin bir hata olduğu belirtildi. Bununla birlikte, Avrupa Komisyonu’nun Dijital Pazarlar Yasası’na uyum sağlamak amacıyla Microsoft’un AB’deki Windows 11 kopyalarına bir Recall kaldırma seçeneği eklemesi gerekebilir. Microsoft, daha önce Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) ülkelerinde Edge tarayıcısının kaldırılmasına ve Başlat menüsündeki Bing destekli web aramasının devre dışı bırakılmasına olanak tanımak zorunda kalmıştı.