Teknoloji

Microsoft ve OpenAI, haber kuruluşlarına yapay zeka araçlarını kullanması için 10 milyon dolar destek sağlayacak

gpt-4 openai microsoft microsoft ve openai

Microsoft ve OpenAI, medya dünyasında yapay zeka teknolojilerini teşvik etmek amacıyla seçili haber kuruluşlarına toplamda 10 milyon dolarlık bir destek programı başlattıklarını duyurdu. Bu destek, 2.5 milyon dolarlık nakit yardımı ile 2.5 milyon dolarlık yazılım ve kurumsal kredileri içerecek şekilde yapılandırıldı. Bu sayede medya kuruluşlarının haber odalarında yapay zeka araçlarını denemesi amaçlanıyor.

Bu gelişme, Microsoft ve OpenAI’ın The New York Times, The Intercept, Raw Story, AlterNet gibi büyük medya kuruluşları tarafından açılan çeşitli telif hakkı davalarıyla uğraşmaya devam ettiği bir dönemde geldi. Söz konusu davalar, Vox Media gibi birçok medya kuruluşuyla yapılan lisans anlaşmalarına rağmen devam ediyor.

İlk destek turunda, Newsday, The Minnesota Star Tribune, The Philadelphia Inquirer, Chicago Public Media ve The Seattle Times gibi önde gelen medya kuruluşlarına fon sağlanacak. Bu kuruluşlar, iki yıllığına işe alacakları bir uzmanın yardımıyla Microsoft Azure ve OpenAI kredileri kullanarak yapay zeka araçlarını geliştirecek ve uygulayacaklar. Bu program, Microsoft ve OpenAI’ın Lenfest Gazetecilik Enstitüsü ile işbirliği içinde yürüttüğü bir girişim olup, özellikle yerel medyanın güçlendirilmesine yönelik çalışmaları içeriyor.

OpenAI’ın fikri mülkiyet ve içerik başkanı Tom Rubin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Gazetecilerin merkezi rolünü hiçbir şeyin değiştiremeyeceğine inanıyoruz, ancak yapay zeka teknolojisinin araştırma, soruşturma, dağıtım ve önemli gazetecilik çalışmalarının gelir elde etme süreçlerinde yardımcı olabileceğine inanıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Microsoft ve OpenAI, üç medya kuruluşuna daha destek sağlayacak

Microsoft ve OpenAI, ilerleyen dönemlerde üç medya kuruluşuna daha destek sağlamayı planlıyor. Haber kuruluşlarının üzerinde çalışacağı bazı yapay zeka uygulamaları arasında, içerik özetleme, transkripsiyon hizmetleri ve arşivlerde “konuşma bazlı” arama aracı geliştirme gibi projeler bulunuyor.