Teknoloji

Office ve bulut gelirleri Microsoft’un yüzünü güldürmeye devam ediyor

microsoft yapay zekâ

Microsoft, 2020 mali yılının ilk çeyreğine ait finans raporunu açıkladı. Şirket, üç aylık dönemi 33.1 milyar dolar gelir ve 10.7 milyar dolar net kâr ile tamamladı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre gelir artışı yüzde 14, kâr artışı ise yüzde 21 oranında gerçekleşti. Microsoft bir kez daha Office ve bulut gelirleriyle sağlam rakamlara ulaşırken, Surface ve oyun gelirlerindeki düşüş de devam etti.

Microsoft’un Surface gelirleri, geçtiğimiz yılın aynı döneminde iyi bir seviyedeydi. Özellikle uygun fiyatlı Surface Go’nun çıkışı, satışları artırmıştı. Geçtiğimiz çeyrekte yeni bir Surface ürünü çıkarmayan veya bir ürünü yenilemeyen Microsoft, bunun sonucunu yüzde 4’lük gelir düşüşüyle görmüşe benziyor. Şirket, bu durumdan “ürün yaşam döngüsü geçişleri zamanlaması”nı sorumlu tutuyor.

Şirket, kısa süre önce Surface 7 Pro ve Surface Laptop 3 modellerini duyurmuştu. Surface Pro X‘i gelecek ay satışa sunacak olan Microsoft, yıl bitmeden de Surface Earbuds isimli kulaklığını piyasaya sürecek. Kısacası 2020 mali yılının ikinci çeyreği, Surface gelirlerinde radikal bir değişimi beraberinde getirebilir.

Microsoft için oyun tarafında da yüzde 7’lik bir düşüş görülüyor. Bunun oyun gelirlerinin tamamını kapsadığını belirtmek gerekiyor. Microsoft kısa süre önce Xbox gelirlerinin raporlanma yöntemini değiştirmiş ve Xbox içerikleriyle servislerinin gelirlerini ayrı kalemler olarak göstermeye başlamıştı. Şirketten verilen bilgiye göre, bu gelirler geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında pek de değişmedi. Microsoft’un şu sıralarda Xbox Live ve Xbox Game Pass gibi abonelik servislerine odaklanması, bu alanda da kayda değer değişimlerin olabileceğini gösteriyor.

Sonuçların değerlendirildiği toplantıda konuşan Microsoft CEO’su Satya Nadella, Minecraft’ın geride kalan çeyrekte gelir bakımından rekor kırdığını belirtti. Bu durumu “PewDiePie Etkisi” olarak tanımlamak yanlış olmayacaktır. Ünlü YouTube kullanıcısı, son zamanlarda Minecraft temalı videolar yayınlamıştı. Microsoft, Xbox konsol satışlarının düşüklüğünden dolayı mevcut çeyrekte de oyun gelirlerinin yüzde 20 oranında gerilemesini bekliyor.

Microsoft, Windows 7 için verdiği desteği 14 Ocak itibarıyla kesecek. Bu nedenle şirketin lisans gelirlerinde de bir artış göze çarpıyor. Windows OEM Pro gelirleri yüzde 19 oranında artmış durumda.

Microsoft Office geride kalan çeyreğin yıldızı oldu

Ticari Windows ürünleri ve bulut servislerinin gelirleri ise yüzde 26 oranında arttı. Şirketlerin lisans anlaşmalarını ve servislerini yenileme isteği, bu artışın temel sebebi olarak öne çıkıyor.

Ancak Microsoft için şovun gerçek yıldızı olarak Office öne çıkıyor. Office 365’in ticari paketinin gelirleri, yıllık bazda yüzde 13 oranında arttı. Şirketin ticari Office 365 abonesi sayısı 200 milyonu bulmuş durumda. Bu da geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 30’a yakın bir artış anlamına geliyor. Microsoft, şirketlerin bulut dönüşümünde önemli bir rol üstlenmişe benziyor.

Bireysel kullanıcı tarafında ise 32.5 milyon olan abone sayısının 35.6 milyona yükseldiği görülüyor. Buradaki gelir artışı ise yüzde 5 seviyesinde. Microsoft Office büyümesinde asıl itici gücün ticari taraf olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Bulut gelirleri, Office’in ardından sonuçlarda öne çıkan ikinci nokta oluyor. Sunucu ürünleri ve bulut servisleri gelirleri, yıllık bazda yüzde 30 oranında arttı. Azure’da bu artış yüzde 59 seviyesine ulaştı. Amazon, Salesforce, Google gibi şirketlerle mücadele eden Microsoft, bu süreçte Sony ve Samsung gibi şirketlerle yaptığı anlaşmalarla elini güçlendirmişti.