Microsoft, 2020 mali yılının ikinci çeyreğine ait finans raporunu açıkladı. Yazılım devi üç aylık dönemi 36.9 milyar dolar gelir ve 11.6 milyar dolar net gelir ile tamamladı. Microsoft için Office ve Surface gelirlerinin yanında Windows lisanslarından gelen paranın da artması sevindirici bir nokta olarak göze çarpıyor. Yine de, bunun Windows 7 desteğinin sona ermesinden kaynaklanan bir durum olabileceğini unutmamak gerekiyor. Oyun gelirlerindeki yüzde 21’lik düşüş ise Microsoft cephesindeki en rahatsız edici unsur olarak öne çıkıyor.
Microsoft’un Surface gelirlerinin bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla oldukça ciddi bir artış göstermesi dikkat çekiyor. Surface Pro 6, Surface Laptop 2, Surface Studio 2 ve Surface Headphones gibi ürünlerin çıkışının bu artışta önemli rol oynadığı belirtiliyor. Surface biriminin gelirleri, bir önceki yıla göre yüzde 6 oranında arttı ve 1.9 milyar dolara ulaştı.
Microsoft, yeni ürünü Surface Pro X’te ARM tabanlı Qualcomm SQ1 işlemciyi tercih etmişti. Surface Pro 7’de en yeni Intel işlemcileri USB-C ile birlikte sunan Microsoft, Surface Laptop 3’te de 15 inç ekran ve AMD işlemci seçeneklerini listeye eklemişti. Bu modelde USB-C ve metal ya da kumaş kaplama seçenekleri de kullanıcıların karşısına çıkıyor.
Microsoft, geçtiğimiz sonbaharda tanıttığı Surface Earbuds kulaklığı ilkbaharda piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Yazılım devinin yeni Surface Book ve Surface Go modellerinin de 2020’de tanıtması bekleniyor. Şirket çift ekranlı Surface Neo ve Surface Duo’yu ise 2020’nin sonlarında piyasaya sürecek.
Çeyrek sonuçlarının yatırımcılarla değerlendirildiği toplantıda konuşan Microsoft CFO’su Amy Hood, Surface tarafında önümümüzdeki dönem için düşük tek haneli büyüme beklediklerini belirtti. Hood, bu dönemde tüketici tarafındaki işletme zorluklarının üstesinden gelmeye çalışacaklarını sözlerine ekledi.
Xbox tarafında gözler Xbox Series X ve xCloud’da
Microsoft’u Xbox tarafında da büyük bir yıl bekliyor. Yeni Xbox Series X, 2020’nin sonlarında satışa sunulacak. Ancak şirketin toplam oyun geliri, bir önceki çeyrekte yüzde 21 oranında azaldı. Microsoft’tan verilen bilgiye göre, Xbox’ın içerik ve servis gelirleri yüzde 11 oranında düştü. Şirket, bu durumdan geçtiğimiz yıl daha iyi performans gösteren bir üçüncü taraf oyunu sorumlu tuttu. Microsoft doğrudan bir isim vermese de bu oyunun Fortnite veya Red Dead Redemption 2 olabileceği belirtiliyor. Abonelik gelirlerindeki artış bu sıkıntıyı kısmen bertaraf etse de, bir önceki yılda Xbox gelirlerini üçüncü taraf oyunun artırdığı görülüyor.
Microsoft oyun tarafındaki düşüşün 2020 mali yılının ikinci çeyreğinde de sürmesini bekliyor. Amy Hood, “düşük çift haneli” bir küçülme öngördüklerini belirtti. Bu beklentinin temel nedeni olarak da “üçüncü taraf bir oyunun düşük işlem hacmi” gösterildi.
Yeni bir Xbox konsolu çıkarmaya hazırlanan Microsoft, bir taraftan da Xbox Game Pass üstündeki çalışmalarını sürdürüyor. Bu konudaki çalışmaların Microsoft’a geri dönüşlerinin uzun vadeli olacağını belirtmekte fayda var.
Microsoft’un xCloud çevrimiçi oyun servisine yönelik hazırlıkları da devam ediyor. Şirket, xCloud’u da bir tür abonelik paketi olarak sunmaya hazırlanıyor gibi görünüyor. xCloud için herkese açık testlere başlayan şirket, bir taraftan da test kullanıcılarının karşısına yeni oyunlar çıkarmaya devam ediyor.
Windows 7 desteğini sonlandırmak Microsoft’a yaradı
Geride kalan çeyreğin Windows için de ilginç olduğu söylenebilir. Windows 7 desteğini kısa süre önce sonlandıran Microsoft, PC pazarının da 2011’den bu yana ilk kez büyümesine katkı sağlamıştı. Profesyonel Windows lisansları tarafında yüzde 26’lık bir gelir artışı kaydedilmesi de kararının Microsoft’a ne kadar yaradığını gösteriyor. Microsoft’un şirketlerle yaptığı Microsoft 365 anlaşmalarından ve diğer ticari ürünler ile buluttan elde ettiği gelir de yüzde 25 oranında yükseldi.
Microsoft Office yine şovun yıldızı oldu
Microsoft için şovun gerçek yıldızı ise Office ve bulut birimleri oldu. Office ticari ürünleri ve bulut servisleri geliri yüzde 16 oranında arttı. Son kullanıcı tarafında ise Office gelirleri yüzde 19 oranında yükseldi. Office 365 abonelerinin sayısı ise 37.2 milyon oldu.
Microsoft Office dışında LinkedIn ve Dynamics’in de bulunduğu Üretkenlik ve İş Süreçleri Birimi ile kasasına 11.8 milyar dolar koydu. Bu birimin gelirleri yüzde 17 oranında arttı. “Akıllı Bulut” biriminin gelirleri ise yüzde 27 oranında artarak 11.9 milyar dolar oldu. Windows, Surface, Xbox ve Bing reklamlarının yer aldığı “Daha Kişisel Bilişim” bölümünün geliri ise yüzde 2’lik artışla 13.2 milyar dolar olarak gerçekleşti.