Microsoft Nintendo ile oyun pazarında rekabet içinde olsa da, bir dönem rakibini satın almayı ciddi şekilde istemiş. ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ve Microsoft arasındaki davadan sızan belgeler arasında Microsoft Gaming CEO’su Phil Spencer tarafından 2020 yılında şirketin pazarlama şefleri Chris Capossela ve Takeshi Numoto’ya gönderilen bir e-posta da yer alıyor. Bu e-postada Microsoft’un Nintendo’yu satın almasını çok istediğini belirten Spencer, bunu bir “kariyer anı” olarak tanımlıyor.
Nintendo’nun oyun alanında Microsoft için en ideal hedef olduğunu belirten Spencer, Nintendo’yu satın alabilecek tek Amerikan şirketinin Microsoft olduğuna dair inancını da açık şekilde ifade etmiş. Ancak Nintendo’nun büyük bir nakit rezervine sahip olması ve alıcı aramaması, söz konusu rüyanın gerçekleşmesini engellemiş gibi görünüyor.
Spencer, e-postasında Nintendo’nun uzun yıllardır pazar büyümesini artırmaya yönelik baskı yapmayan bir yönetim kuruluna sahip olduğunu da belirtiyor. Bununla birlikte, Microsoft’un yönetim kurulunda sandalyesi olan yatırım şirketi ValueAct Capital’in Nintendo hisselerini “büyük ölçüde satın alması” ve fırsat ortaya çıkması durumunda bir satın alma işlemini “tam olarak desteklemesi” nedeniyle durumun gelecekte değişebileceğini de ifade ediyor.
Microsoft’un Nintendo’ya olan ilgisi daha önce de gündeme gelmişti. Xbox’ın 20. yılı nedeniyle Bloomberg tarafından hazırlanan “sözlü tarih” dosyasında Microsoft’un Nintendo’yu olası bir satın alma için yolladığı ve bunun Nintendo cephesinde kahkahalarla karşılandığı belirtilmişti. Xbox’ın yaratıcılarından Kevin Bachus, toplantıyı “Bize k.çlarıyla güldüler. Bir saat boyunca birinin sana güldüğünü düşün. O toplantı böyle geçmişti” sözleriyle anlatmıştı. Microsoft’un ayrıca Nintendo’dan oyunlara odaklanabilmesi için donanım tarafını kendisine bırakmasını istediği ancak Japon oyun devini satışa ikna edemediği de bilinenler arasında yer alıyor.
Microsoft Nintendo’yu satın alma girişimini uzun bir süreç olarak görüyor
Microsoft Nintendo’yu satın almak için bir girişim daha yapacak mı bilinmiyor. Ancak Spencer’ın e-postasında kullandığı ifadeler, bunu uzun vadeli bir süreç olarak gördüğünü gösteriyor. Son olarak 68.7 milyar dolar karşılığında Activision Blizzard’ı satın alan Microsoft’un oyun pazarına ne kadar önem verdiği biliniyor.