Microsoft, yapay zeka alanında uzun vadeli bir varlık gösterme niyetini, Fransız AI şirketi Mistral ile gerçekleştirdiği çok yıllık anlaşma ile bir kez daha ortaya koymuştu. Şirket, Mistral’e 2 milyar Euro (yaklaşık 2.1 milyar dolar) yatırım yaparak, Mistral’in en yeni yapay zeka modeli Mistral Large’ı Azure platformuna taşıyacağını duyurdu. Bu yatırım, Microsoft’un açık kaynaklı AI modelleri geliştiren Mistral’e olan inancının bir göstergesi olmakla birlikte, Microsoft’un ilk yapay zekâ girişimi OpenAI’ye olan bağlılığını kaybettiği anlamına gelmiyor. Aksine, Microsoft Azure’u bir model ortamı olarak geliştirme ve Avrupa’da sağlam bir konuma sahip olma yolunda önemli adımlar atıyor.
Azure’un model ortamı
Gartner analisti Arun Chandrasekaran, bu anlaşmanın, Azure’un yapay zekâ ile yönetilen hizmetler işinde oynayabileceği rolü vurguladığını belirtiyor. Microsoft, Mistral duyurusundan önce de bir model ortamı oluşturma planlarından bahsetmişti, bu yüzden Mistral’in modellerini de sunacak olması şaşırtıcı sayılmaz. Mistral ile çalışmak, Microsoft’un Azure üzerinden sunabileceği seçeneklerin genişliğini vurgulamasına olanak tanıyor.
Microsoft, müşterilerine diğer modelleri sunan tek teknoloji şirketi değil. AWS ve Google gibi çoğu bulut sağlayıcısı, yönetilen hizmetler aracılığıyla modellere erişim sağlayarak, kullanımlarını kolaylaştıran diğer hizmetleri sunuyor. Bu nedenle, rekabette öne çıkmak için bulut sağlayıcıları, çok aranan modelleri ilk sunan olmaya çalışıyor. Microsoft’un Mistral ile Mistral Large’ı müşterilere sunmak üzere özel bir anlaşma yapması, diğer Mistral modelleriyle çalışan kişiler için Azure’u ilgi çekici bir seçenek haline getiriyor.
Microsoft bir süredir modeller sunuyor, ancak şirket OpenAI ile o kadar sıkı bir şekilde bağlantılı hale geldi ki, insanlar Microsoft’un sadece GPT’den fazlasıyla çalıştığını unutabiliyor. Elbette Microsoft, OpenAI’ın en büyük yatırımcısı. Şirket, OpenAI’a 10 milyar dolar yatırım yaparak, tüketici ve kurumsal ürünlerinin arkasında durarak büyük başarılara ulaşmasına yardımcı oldu.
Microsoft’un Mistral hakkındaki duyurusu, şirketin iki “çocuğunu” birbiriyle rekabete sokmayı amaçladığını göstermiyor. OpenAI, modelleri Microsoft’un amiral gemisi AI ürünü Copilot’u güçlendirdiği için favori çocuk olmaya devam ediyor.
Ancak, Microsoft’un Mistral’de azınlık yatırımcısı olması, sadece Azure model ortamını güçlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda şirketin zaten bölgede var olan bir şirkete yatırım yaparak Avrupa AI alanında bir oyuncu olmasını sağlıyor. Mistral, Fransız bir şirket ve Avrupa Birliği’nin AI Yasası geçtikten sonra, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yeni kuralların Mistral gibi şirketlerin yenilik yapmasını engellediğini söyleyerek kuralları eleştirdi. AI Yasası’nın büyük bir kısmı, Mistral, OpenAI’nin GPT’si, Meta’nın Llama 2’si ve Google’ın Gemini’si gibi büyük dil modellerini düzenlemekle ilgileniyor. Yasa henüz resmi olarak yürürlüğe girmemiş olsa da, şirketlerin AI modelleri etrafında daha sıkı bir politika rejimine hazırlanmaları faydalı olabilir. Zaten, AB düzenleyicileri antitröst sorunları açısından anlaşmayı analiz ediyorlar.
Microsoft’un bir Avrupa şirketinde pay sahibi olması, bölgede zaten köklü bir şirketle birlikte, yürürlüğe girmeye başladığında planlar yapmaya başlamasını sağlıyor. Microsoft, küresel genişleme fırsatları getireceğini ve belirli müşteriler için, özellikle Avrupa kamu sektörü yüklerini içerecek şekilde, amaç odaklı modellerin eğitimi etrafında işbirliği yapma olasılığını keşfetme imkanı sunacağını belirtti.