İncelemelerManşetler

Microsoft Lumia 535 İncelemesi

microsoft-lumia-535-inceleme-00020

Microsoft, “Nokia” markasını Lumia serisinden sildikten sonra ilk etapta giriş seviyesine odaklanmayı tercih etti, kendi markasını ve logosunu taşıyan ilk Lumia Windows telefonu Microsoft Lumia 535 oldu. Lumia 520, 525 gibi geçmişte oldukça yoğun ilgi görmüş olan “500” serisinin devamı niteliğinde bir ürün olan Lumia 535, 5 inç ekranıyla büyük ekranlı telefon kullanmayı sevenleri hedefliyordu. Genellikle düşük profilli donanım özellikleri barındıran, ancak 599 TL’lik fiyatıyla bir akıllı telefon sahibi olmak için uygun koşulları sunuyormuş gibi görünen Microsoft Lumia 535 ile ilgili detayları incelememizde bulabilirsiniz.

Video İnceleme

Tasarım

Microsoft telefonda kendi ismine ve logosuna yer vermiş olabilir, ancak bunun dışında fazla bir değişiklikte bulunmamış. Tek parça plastik kapak telefonun arkasını ve kenarlarını tamamen örtüyor. Bu kapağın turuncu, yeşil, mavi, gri, beyaz, siyah gibi farklı ve canlı renk seçenekleri bulunuyor. Farklı kapaklarla telefonun görünümünü her gün farklı bir hâle sokabilir, böylelikle canınız değişiklik istediğinde bunu karşılayabilirsiniz.

microsoft-lumia-535-inceleme-00003

5 inç ekran barındırdığı için Lumia 535’in yüzey alanı biraz daha fazla. Ekranı çevreleyen çerçevenin genişliği de fena sayılmaz. Yine de, 140.2 x 72.4 x 8.8 mm.’lik boyutlara sahip akıllı telefonu tek elle rahatlıkla kavradığımızı ve sorunsuz şekilde kullandığımızı söyleyebiliriz. Arka yüzeyin kavisli yapısının bu durumda olumlu bir etkisi bulunduğunu söylememiz gerekiyor. 146 gr. ağırlık da normal sayılır, telefonu kullanırken fazla ağır hissetmiyorsunuz.

microsoft-lumia-535-inceleme-00007

Diğer Lumia telefonlarında olduğu gibi Lumia 535’in sağ kenarında güç ve ses tuşları mevcut, kamera tuşuysa yok. Alt kenarda yer alan microUSB portu veri transferi ve şarj işlemleri için kullanılıyor. Üst kenarda da 3.5 mm. kulaklık jakı mevcut. Arkada ise 5 megapiksel kamera, onun üstünde LED flaş dikkat çekiyor. Ancak onlardan daha fazla dikkat çeken şey, Nokia logosu yerine, yine yatay eksene oturtulmuş Microsoft logosu oluyor. Kamera ve logo ile aynı hizada küçük bir hoparlör ızgarası da bir süre sonra göze çarpıyor.

microsoft-lumia-535-inceleme-00018

Plastik kapağı yerinden kaldırdığımızda 1905 mAh kapasiteli pil dikkat çeken ilk unsur oluyor. SIM kart yuvası pil yuvasının hemen üstünde bulunurken microSD kart yuvası biraz daha yukarıda, pil ve SIM kart yuvalarından bağımsız bir yerde bulunuyor. Böylelikle telefonu kapatmadan bellek kartı değişimi yapılabiliyor, ne var ki SIM kart değişimi için pili yerinden çıkarmanız gerekiyor.

Donanım ve Performans

Lumia 535’in 5 inç ekran barındırması giriş seviyesindeki bir telefon için büyük bir artı olarak nitelendirilebilir. Ne var ki, bu ekranın performansı vasatı geçmiyor. 960 x 540 piksel çözünürlüklü IPS LCD kapasitif dokunmatik ekran 220 ppi gibi düşük bir piksel yoğunluyla bulanık, piksellerin belli olduğu bir görüntü sunuyor. Görüş açıları yüksek değil, ancak giriş seviyesi telefonun ekranından da çok fazlasını beklemiyoruz. Siyah renk derinliği düşük olduğu için de renkler gerçekçi görünmüyor, bu da görüntü kalitesini düşürüyor. Ekranın tepkiselliği de biraz düşük görünüyor. Özellikle Windows Phone menüleri arasında gezinirken bu düşük tepkiselliğin etkilerini fark ediyorsunuz. Yine de, Lumia 535’in 5 inç ekranı Windows Phone’u tatmin edici şekilde kullanmanızı sağlıyor. Yazılar yeteri kadar okunaklı, Twitter, Facebook ve benzeri popüler uygulamaları görme sorunu yaşamadan, rahatlıkla kullanabilirsiniz.

microsoft-lumia-535-inceleme-00009

Lumia 535’te 1.2 GHz dört Cortex-A7 çekirdekli Qualcomm Snapdragon 200 işlemci bulunuyor. Adreno 302 GPU’yu da barındıran bu yongasete 1 GB RAM ve 8 GB dahili hafıza eşlik ediyor. 128 GB’ye kadar kartları destekleyen microSD kart yuvası sayesinde depolama alanını daha yüksek seviyelere çıkarabilirsiniz.

microsoft-lumia-535-inceleme-00027

Telefonda yer alan işlemcinin profili düşük, ancak e-posta kontrolü, sosyal ağlarda gezinti, internette sörf, video izleme gibi günlük olağan işleri rahatlıkla yerine getirmenizi sağlayacaktır. Ancak oyun performansı, daha yüksek profilli oyunları tercih ettiğiniz takdirde daha düşük olacaktır. Ayrıca kullanıcı arayüzünde gezinti sırasında da hafif yavaşlıklar gözlemlediğimizi belirtmemiz gerekiyor. Her ne olursa olsun, Lumia 535 kendisi için verilen paranın karşılığı performansı sunuyor.

microsoft-lumia-535-inceleme-00022

Pil ise Lumia 535 sahiplerini oldukça memnun edecek unsurların arasında bulunuyor. Belki 1905 mAh’lik kapasite çok yüksek görünmeyebilir; ancak düşük güçlü işlemci ve yine düşük çözünürlüklü ekran sayesinde telefonun genelinde güç tüketimi çok yüksek değil. Bu da telefonun tek şarjla nispeten uzun süre dayanmasını sağlıyor. Microsoft bu telefonla 3G şebekeleri üzerinden 13 saate kadar telefon görüşmeleri gerçekleştirebileceğini belirtiyor. Pratikteki duruma baktığımızda Lumia 535’in normal kullanımda bir günü biraz geçen uzunlukta bir tek şarj performansı sergilediğini söyleyebiliriz.

microsoft-lumia-535-inceleme-00014Kablosuz bağlantı tarafında Microsoft Lumia 535’in 802.11b/g/n Wi-Fi, Wi-Fi kişisel erişim noktası, Bluetooth 4.0 + LE, A-GPS ve GLONASS destekli GPS, FM radyo gibi özellikleri barındırdığını görüyoruz. HSPA mobil geniş bant desteği barındırıyor, bu da mevcut şebekelerin desteklediği yerlerde yüksek hızda mobil internet erişiminden yararlanılabileceği anlamına geliyor. Ne var ki, Lumia 535’te LTE desteği yok. Artık LTE desteğinin de giderek daha fazla önem kazanan bir kriter hâline gelmeye başladığını belirtmeliyiz. Ne de olsa, 4G LTE’nin yıl sonunda Türkiye’ye geleceği belirtiliyor.

Yazılım

Microsoft Lumia 535 doğal olarak Windows Phone 8.1 ile yüklü geliyor, aynı zamanda Lumia Denim olarak adlandırılan en son yazılım güncellemesini de daha kutudan çıkarken içeriyor. Yani, Lumia 535’i satın alanlar şu sıralar mevcut cihazlara dağıtılmakta olan Lumia Denim güncellemesini beklemek gibi bir derdi yaşamayacaklar.

microsoft-lumia-535-inceleme-00001

Lumia 535’in 5 inç ekranı üç sütunda canlı kutucukları gösterecek kadar yeterli alanı kullanıcılara sağlıyor. Ekranda birçok canlı kutucuğu bir arada görecek şekilde düzenleme yapabilir, ekrana bir kez baktığınızda neler olup bittiğini hızlı şekilde anlayabilirsiniz. Tabii ki, daha sade bir görünüm için canlı kutucuk boyutlarını büyük tutabilir, gereksizleri silebilirsiniz. Windows Phone işletim sistemi bu esnekliği sunuyor. Bu arada Denim güncellemesiyle birlikte artık klasör desteği de ana ekrana eklendi. Tıpkı iOS ve Android’de olduğu gibi, bir kutucuk içinde birden fazla uygulamanın kısayolunu bulundurabilirsiniz.

microsoft-lumia-535-inceleme-00021

Windows Phone 8.1 ile birlikte eklenen Aksiyon Merkezi hem Lumia 535’te hem de diğer Windows telefonlarında işleri bir hayli kolaylaştırıyor. Wi-Fi, Bluetooth, ekran parlaklığı ve kamera gibi sık kullanılan işlev ve ayarlara hızlı şekilde ulaşılıyor. Ayrıca daha önce yönetmesi ve sonradan erişimi zor olan bildirimlere de daha rahat erişiliyor.

microsoft-lumia-535-inceleme-00024

Denim güncellemesinin Lumia telefonlarına getirdiği bir yenilik olan Cortana’nın, yani Microsoft’un Windows Phone için sunduğu ve Windows 10 ile birlikte diğer cihazlarına da yayacağı Siri benzeri sanal asistanın Türkçe desteği yok. Bu da Lumia 535’te Cortana’nın kullanılamayacağı anlamına geliyor. Uygulama tarafında Lumia 535 sahiplerinin ihtiyaç duyacakları çoğu popüler uygulamayı bulabileceklerini söyleyebiliriz. Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr, Foursquare, Swarm, Spotify, Dropbox gibi popüler uygulamaların Windows Phone sürümleri Mağaza’da bulunuyor. Öte yandan Lumia kamera ve fotoğraf uygulamaları da Lumia 535’te hazır şekilde bekliyor. Nokia’nın HERE Haritalar ve Sürüş uygulamaları da Lumia 535 sahiplerinin navigasyon ve harita ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayacaktır.

microsoft-lumia-535-inceleme-00026

Lumia 535 de Windows 10’un telefon sürümüne güncellenecek cihazlar arasında yer alıyor. Windows 10’un çıkışı 2015 sonlarında, muhtemelen ekim ayında olacak. Ancak Lumia 535’e Windows 10’un gelişi muhtemelen 2016’yı bulacaktır.

Kamera

Lumia 535’in hem önünde hem de arkasında 5 megapiksel çözünürlüklü kameralar yer alıyor. Arka taraftaki kameranın otomatik odaklama özelliği bulunurken, LED flaş da bu kameraya eşlik ediyor.

microsoft-lumia-535-inceleme-00023

Microsoft arka taraftaki 5 megapiksel kameraya pek özenmemiş, giriş seviyesi telefonlarda bulunan kameraların sunduklarından daha fazlası sunulmuyor. Yine de, Lumia Camera uygulaması sayesinde 5 megapiksel kameradan mümkün olan en iyi verimin alınması sağlanıyor.

microsoft-lumia-535-kamera-fotograflari-00002

Eğer ortamdaki ışık şiddeti yeterliyse, Lumia 535’in arka kamerasıyla yeteri kadar detaylı; Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda paylaşım için yeterli kareler yakalayabilirsiniz. Tabii ki, renk doğruluğu, pozlama mükemmel seviyede değil, ancak sonuçların tatmin edici olacağını söyleyebiliriz. Düşük ışıktaki çekimlerde ise kalite düşüyor, gürültü seviyesi yükseliyor.

Öndeki kamera ise giriş seviyesi telefonlarda gördüğümüzden çok daha üst seviyede. Lumia 535’e 5 megapiksel ön kamera yerleştirerek Microsoft, bu telefonla gençleri hedeflediğini gösteriyor. Ön kamerayla çekilen selfie fotoğraflarda keskinlik ve netlik mükemmel olmayabilir, ancak kabul edilebilir seviyelerde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Lumia Selfie uygulaması sayesinde de selfie fotoğrafların daha güzel görünmesini sağlayabilirsiniz, bunu da belirtmeden geçmeyelim.

Video tarafındaysa Lumia 535’in biraz sınıfta kaldığını söylemeliyiz. Belki de işlemci performansından kaynaklanıyor; bu telefon sadece 480p çözünürlükte video kaydı gerçekleştirebiliyor. Bu da Lumia 535 sahiplerinin çektiği fotoğrafların HD kaliteden yoksun olacağını gösteriyor.

Kısacası Lumia 535 bir kompakt dijital fotoğraf makinesinin yerini alacak nitelikte bir telefon değil, ancak sosyal medyada fotoğraf paylaşmayı sevenler için yeterli görünüyor. Ayrıca ön kamerasıyla da tatmin edici selfie fotoğraflar çekilebilir.

Sonuç

Microsoft Lumia 535’in tavsiye edilen Türkiye satış fiyatı 599 TL. Bu giriş seviyesi Windows telefonunun fiyatına göre yeteri kadar tatmin edici özellikleri bünyesinde bulundurduğunu söyleyebiliriz. Lumia çizgisinden sapmayan tasarımı ve canlı renk seçeneklerinin bulunduğu değiştirilebilir arka kapaklarıyla Lumia 535 özelleştirme imkanını sunuyor. Ekranın çözünürlüğü yüksek olmayabilir, ancak fotoğraf ve videoları görüntülemek, internette gezinmek, e-postaları veya gelen mesajları okumak için yeterli alanı sunuyor.

microsoft-lumia-535-inceleme-00028

Diğer Windows telefonları gibi Lumia 535 de Windows Phone uygulama ekosisteminin iOS ve Android’e göre daha dar olmasından olumsuz etkileniyor. Ancak şunu da söylemek gerek, yükleme ihtiyacı hissedeceğiniz çoğu oyun veya uygulamanın bizzat birinci elden hazırlanmış Windows Phone sürümlerinin Mağaza’da bulunduğunu göreceksiniz.

Lumia 535’in 4G LTE desteği barındırmamasını artık bir olumsuzluk olarak görüyoruz. Çünkü gelecek yıl itibarıyla Türkiye’de dördüncü nesil mobil şebekelere geçiş yapılıyor ve bu yıl telefon alanların çoğu muhtemelen gelecek yıl da aynı telefonla yola devam etmeyi düşünecekler. İşte bu noktada Lumia 535, LTE desteğinin yoksunluğu nedeniyle sahiplerine yeni teknolojiden yararlanma fırsatını vermeyecek.