Microsoft’un bilgisayar virüsleriyle mücadele konusundaki çalışmaları, yaşanan son gelişmeler nedeniyle ciddi yara almış durumda. Şirket önce WannaCry zararlı yazılımıyla boğuşmak zorunda kalmıştı. Ardından Kaspersky, yazılım devini rekabete aykırı davrandığı iddiasıyla Avrupa Birliği’ne şikayet etmişti. Microsoft Kaspersky tarafından gündeme getirilen konu üzerine blogunda bir yazı yayınladı ve anti virüs çalışmalarının nasıl yürütüldüğü konusunda bilgi verdi. Kaspersky anti virüs yazılımının Windows PC’lerde Microsoft tarafından engellendiğini iddia etmiş, aynı zamanda yazılım devinin Windows Defender’ı öne çıkarmak adına sektördeki hakimiyetini kötüye kullandığını öne sürmüştü.
Microsoft eleştirileri Windows güvenlik yönetimi programının direktörü Rob Lefferts’in imzasını taşıyan yazıyla yanıtladı. Lefferts yazısında doğrudan Kaspersky’nin adını anmazken, Microsoft’un anti virüs yazılımı Windows Defender’ı sunuş biçimini savundu. Lefferts, Windows Defender’ın Windows 10 kullanıcılarını daima virüslerden ve zararlı yazılımlardan koruduğunu belirtti.
Microsoft’un üçüncü taraf anti virüs yazılımlarını devre dışı bıraktığını kabul eden Lefferts, bunun neden yapıldığı konusunda da bilgi verdi. Şirket, Windows 10 Creators Update ile Windows 10 bilgisayarların yüzde 95’inin anti virüs korumasına sahip olduğunu ve sadece küçük bir grubun güncellemeye ihtiyaç duyduğunu belirtti. Windows 10 güncelleme sonrasında kullanıcılara üçüncü taraf anti virüs yazılımlarının yeni versiyonlarını yüklemeleri gerektiğini hatırlatıyor. Uyumlu olarak değerlendirilmeyen eski versiyonlar ise devre dışı bırakılıyor. İlk etapta anti virüs yazılımlarının belli bölümlerini devre dışı bıraktıklarını söyleyen Lefferts, bunun için anti virüs yazılımlarını geliştirenlerle birlikte çalıştıklarını belirtti.
Microsoft Kaspersky tarafından yeterli test süresi sunmamakla suçlanmıştı
Son Windows 10 sürümleri için yeterli test süresi sunmamak da Kaspersky’nin Microsoft’a sunduğu suçlamalar arasında yer alıyordu. Lefferts, yazıda bu suçlamaya da yanıt verdi ve Microsoft’un Insider programıyla anti virüs yazılımı geliştiricilerine yeni sürümleri tanımak için fazlasıyla zaman ve imkan sunduğunu savundu.
Microsoft’un yazısında Kaspersky’nin ismi doğrudan anılmıyor. Ancak yazılım devinin Kaspersky yetkililerine ulaşmaya çalıştığı ve endişeleri hakkında görüşmeyi istediği söyleniyor. İki şirket arasındaki problemin bundan sonra izleyeceği seyiri görmek içinse öncelikli olarak Avrupa Birliği tarafından verilecek kararı beklemek gerekiyor. Avrupa Birliği, Kaspersky’nin şikayetini haklı bulursa Microsoft eski kıtada bir soruşturma süreciyle karşı karşıya kalabilir.