Microsoft’a kullanıcı bilgilerine erişim için kaç gizli FISA talebi aldığına dair toplam istatistikleri açıklama konusunda resmi makamlara izin talebinde bulunmuştu. Bu hamlenin orijinal PRISM sızıntısının ardından Microsoft ve diğer teknoloji şirketleri tarafından başlatılan halkla ilişkiler mücadelesi çerçevesinde yapıldığını düşünenlerin sayısıysa hiç az değil. Aralarında Microsoft’un da bulunduğu teknoloji devlerinin ABD hükümetine sunucularına doğrudan erişim izni verdiği iddialarının gündeme gelmesinin ardından adı geçen şirketlerin neredeyse hepsi bu iddiaları kesin bir dille yalanlamıştı. AllThingsD’nin haberine göre, bu mücadelede Microsoft kendisine gelen gizli taleplerin kapsamını açıklama konusunda Google’a paralel biçimde hareket ediyor.
Kullanıcı verilerini dağıttıkları izlenimine karşı mücadele eden Microsoft ve diğer şirketler bundan bir süre önce devletten kendilerine gelen taleplere ilişkin bilgiler içeren şeffaflık raporları yayınlamıştı. Ancak bu raporlarda FISA çerçevesinde yapılan gizli taleplere ilişkin bilgilerin yer almaması nedeniyle beklenen etki sağlanamadı. Bu durum üzerine Microsoft ve Facebook FISA taleplerine ilişkin bazı rakamsal bilgileri de paylaşırken, Google ve Twitter bunun bir geri adım olacağı düşüncesiyle FISA çerçevesindeki istatistikleri açıklamamıştı.
Microsoft ve Facebook’un yolunu izlemeyen Google, diğer taleplerden ayrı olarak kaç FISA talebi aldığını açıklamak için devletten resmi olarak izin talep etmişti. İlk etapta Google’dan farklı bir yol izleyen Microsoft da Google’ın yoluna saptı ve FISA taleplerine dair daha geniş kapsamlı bilgi vermek için devletin kapısını çaldı. Başvuru dosyasında şirketin konuyla ilgili olarak yoğun medya yayınına maruz kaldığı ve kamuoyunda oluşan yanlış algıyı düzeltmek istediği ifade edildi. Microsoft FISA taleplerine ilişkin toplam bilgileri açıklamayı engelleyici belirgin bir kuralın olmadığının da altı çizildi.
İlgili >> AllThingsD