Xbox Game Studios şefi Matt Booty’nin Xbox finans şefi Tim Stuart’ı abonelik pazarında Sony ile rekabet için oyun içeriklerinin satın alınmasına büyük paralar harcama konusunda cesaretlendirdiği ortaya çıktı. Konuyla ilgili e-postalar, ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından Microsoft’a açılan davanın dosyasında paylaşıldı.
Booty, 2019’un aralık ayında gönderdiği bir e-postada şirketin kesenin ağzını açarak oyun pazarında Sony’yi geride bırakabileceğini belirtiyor. Xbox Game Studios şefine göre, 2020’de 2 ila 3 milyar dolar harcamak, ileriki dönemde yazılım devinin oyun pazarında rakiplerini geride bırakmasını sağlayabilecek türden bir hamleydi.
Amazon, Google ve Sony gibi şirketleri kastederek kimsenin kısa vadede yeni bir çevrimiçi oyun servisi oluşturmayacağını söyleyen Booty, içerik bulmayı bir “hendek” olarak tanımlayıp ve sadece Sony’nin Xbox Game Pass ile rekabet edebileceğini belirtmiş: “Oyunlarda, Google’ın bir stüdyo kurabilmesine 3 ila 4 yıl kaldı. Amazon, oyun içeriğinde yürütme yeteneği göstermedi. İçerik, mevcut cihazlarda çalışan bir katalog ve yeni oluşturma yeteneği açısından sahip olduğumuz tek hendektir. Sony gerçekten de Game Pass ile rekabet edebilecek tek şirket ve biz de onlardan 2 yıl ve 10 milyon abone öndeyiz.”
Microsoft’tan The Verge sitesine gönderilen açıklamada, söz konusu e-postanın eski olduğu ve bu stratejinin asla uygulanmadığı belirtildi: “Bu e-posta üç buçuk yaşında ve satın almamızın (Activision Blizzard) duyurulmasından 25 ay öncesine ait. Asla takip etmediğimiz endüstri trendlerinden bahsediyor ve satın almayla ilgisi yok.”
Microsoft satın almalar için kesenin ağzını açmıştı
Söz konusu e-posta, Xbox Game Pass ile ilgili bir zincirde yer alıyor. Microsoft bu tarihin ardından 7.5 milyar dolar karşılığında Bethesda’yı satın almıştı. Şirket şimdi de 68.7 milyar dolarlık Activision Blizzard anlaşmasının onaylanması için çalışıyor. Her iki anlaşmanın da Booty’nin 2019’da bahsettiği 2-3 milyar dolarlık harcamanın çok üstünde olduğunu ayrıca belirtmeye pek gerek yok gibi görünüyor. Yazılım devinin Sega ve Bungie gibi şirketleri satın almayı değerlendirdiği de yine aynı dava kapsamında paylaşılan şirket içi yazışmalar sayesinde ortaya çıkmıştı.