ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC), Microsoft’un Activision Blizzard’ı 68.7 milyar dolar karşılığında satın almasını engellemeye yönelik son çabası da sonuçsuz kaldı. ABD Dokuzuncu Bölge Temyiz Mahkemesi, FTC’nin hafta içinde alınan mahkeme kararına yönelik itirazını reddetti. Böylelikle satın alma sürecinin tamamlanmasının önündeki tek engel olarak İngiltere’nin onayı kaldı.
Birleşmenin tamamlanmasına geçtiğimiz ay FTC’nin başvurusunun ardından ihtiyati tedbir koyulmuştu. Buna rağmen, mahkeme FTC’nin birleşmenin engellenmesine yönelik talebini reddetmiş ve FTC’ye acil durdurma talebinde bulunması için 15 Temmuz’a kadar süre vermişti. Bu talebin Dokuzuncu Bölge Temyiz Mahkemesi tarafından reddedilmesiyle birlikte Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın alması için ABD’deki süreç tamamlanmış oldu.
Yazılım devinin başkanı Brad Smith’in konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “Dokuzuncu Bölge’nin FTC’nin Activision anlaşmasını daha fazla geciktirme önerisini reddeden hızlı yanıtını takdir ediyoruz. Bu, küresel düzenleyici incelemeler maratonunda bizi bitiş çizgisine bir adım daha yaklaştırıyor.”
Hafta içinde alınan mahkeme kararında hakim, FTC’nin birleşmenin tüketicileri olumsuz yönde etkileyeceği iddiasını destekleyecek somut kanıtlar sunmadığını belirtmişti. Karara vakit kaybetmeden itiraz eden FTC, acil durdurma talebinden de sonuç alamadı. FTC, satın alma anlaşmasını geçtiğimiz aralık ayında mahkemeye taşımıştı.
Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın alma sürecinin 18 Temmuz’a kadar tamamlanması gerekiyor. Taraflar, 18 Temmuz itibarıyla birleşmenin tamamlanacağından emin görünüyor. Birleşmenin 18 Temmuz itibarıyla gerçekleşmemesi durumunda tarafların koşulları yeniden değerlendirmesi ya da süreci uzatması gerekiyor. Activision’ın 3 milyar dolar alarak çekilme hakkı olsa da, buna pek ihtimal verilmiyor.
Microsoft İngiltere’den onay almış değil
İngiltere Rekabet ve Piyasa Kurumu (CMA), bulut oyun endişeleri nedeniyle birleşmeyi veto etmişti. Microsoft’un itirazının ardından taraflar hukuk mücadelesini askıya almak için uzlaşmaya varmıştı. CMA’nın kararlarına yapılan itirazları değerlendiren İngiltere Rekabet Temyiz Mahkemesi, durdurma kararının geçerli olup olmadığına 17 Temmuz’da karar verecek. Türkiye’de birleşme anlaşmasını hafta içinde onaylamıştı.