Microsoft geride kalan yılda yazılım konusunda bazı sürpriz hamlelerin altına imza atmıştı. PC ve telefon üreticilerine ücretsiz Windows ve Windows Phone lisansları dağıtan, iOS ve Android kullanıcılarına Office uygulamalarını ücretsiz olarak ulaştıran ve popüler mobil uygulamaları satın almayı sürdüren Microsoft, cesur hamleleri nedeniyle övülmüştü. Microsoft ücretsiz uygulamalardan belli özellikleri ücretli olarak sunarak (freemium) para kazanmayı amaçlıyor.
Microsoft, geleneksel olarak Windows ve Office gibi yazılımları üreticilere ve kurumlara lisanslama yoluyla gelir elde ediyor. Bu çok başarılı strateji sayesinde bir yazılım devine dönüşen şirket, PC pazarında hakimiyet kurmuştu. Ancak mobilin coğrafyayı değiştirmesiyle birlikte Microsoft iş planının geleceği için yeni stratejiler geliştirdi. Microsoft Convergence etkinliğinde konuşan Microsoft’un pazarlama şefi Chris Caposella, Microsoft’un “freemium” planını detaylarıyla açıkladı.
Microsoft’un planı “elde et, etkileşime gir, kaydet, paraya çevir” olarak adlandırılan dört aşamadan oluşuyor. Elde et aşamasında Microsoft, bir uygulamadan ücretsiz olarak faydalanmayı isteyen bir kullanıcı tabanı oluşturuyor. Etkileşime gir aşamasında ise Microsoft kullanıcıları ürünlerine bağlamayı ve ekosisteminin diğer parçalarını koz olarak kullanmayı amaçlıyor. Kaydet aşamasında çarkı döndürecek yeni kullanıcılar bulacak olan Microsoft, paraya çevir aşamasında ise servisinin kullanıcı tabanından kimlerin ücretli abonelik modeline sıcak bakacağını bulmaya çalışacak. Google ücretsiz servisleri reklam ve veriler karşılığında sunarken, Microsoft insanların bağlandıkları uygulama ve servisler için para ödemeye hazır oldukları fikrine göre hareket ediyor.
Caposella’nın konuşması, Microsoft’un Apple ve Google’ın ekosistemleriyle nasıl mücadele edeceğini net biçimde göstermesi bakımından ayrı bir önem taşıyor. Steve Ballmer CEO’luğunun son aylarında plana dair bazı detayları paylaşsa da, Caposella Microsoft’un stratejisini Apple ve Google ile karşılaştırmalı biçimde anlatarak daha fazla detaya ulaşılmasını sağlıyor. Apple’ın reklamlarında ekosistemine yaptığı vurguya dikkat çeken Caposella, bunun ürün pazarlaması için çok etkili bir yöntem olduğunu dile getirdi.
Microsoft’un da bu tekniği uygulamaya başladığı Caposella tarafından doğrulandı. Microsoft’un pazarlama şefi, Surface Pro 3 ve OneNote arasında kurulan derin entegrasyonun sonucunda OneNote kullanımının önemli ölçüde arttığını ifade etti. Caposella; Windows, OneNote ve Surface ekiplerini birbirleriyle çalışmaya ikna etmeleri gerektiğini, ancak ortaya çıkan sonucun Microsoft’un gücünü artırdığını belirtti. Caposella, Cortana ve Bing arasındaki entegrasyonla da Google bağımlılığını kırmayı istediklerini sözlerine ekledi.