Microsoft Cortana ile dijital asistanlar arasındaki yarışta Amazon Alexa ve Google Asistan’ın gerisinde kalmıştı. Yazılım devi de bu durum üzerine Cortana’nın hedeflerinde değişikliğe gitmiş ve Cortana’yı rekabet ortamından uzaklaştırarak her alanda kullanılabilecek “özel bir yetenek” olarak konumlandırmıştı. Şirket şimdi de Cortana’nın profesyonel çalışanlarla diyaloga girmesini ve bu şekilde günlerini organize edebilmeleri için çalışıyor. Microsoft, Build 2019 geliştirici konferansında Cortana’nın diyaloglarda nasıl konuşacağını, toplantıları nasıl organize edeceğini ve hatırlatıcıları nasıl oluşturulacağını gösterdi.
Cortana’nın özellik seti uzun süredir oldukça genişti. Dijital asistanın konuşmaya dayalı özellikleri de bu süreç içinde geliştiriliyor. Microsoft geçtiğimiz yıl Semantic Machines isimli şirketi satın alarak bu yönde adımlar atacağının işaretini vermişti. Kendi bünyesindeki araştırmacıları da kullanan yazılım devi, yeteneklerini ve bağlamı birleştirecek bir yapay zekâ geliştirme yoluna gitmişti. Bu yapay zekâ ile Cortana’yı hem kendisine ait servislerle hem de üçüncü taraf servislerle bağlamayı amaçlayan Microsoft, takvim girişlerinin rahatlıkla yönetilebilmesini öngörüyor.
Microsoft’un sunduğu yeni özelliklerin hedefinde kurumsal kullanıcıların bulunduğunu görmek çok zor değil. Şirketin yeni yapay zekâsı için hazırladığı tanıtımda da profesyonel çalışanların kullanılması, bu durumu destekliyor. Her şirketin kendisine ait bir dijital asistanının olmasını bekleyen Cortana, yeni yapay zekâ motoruyla şirketlere bunun için gerekli çerçeveyi sağlayacak.
Microsoft Cortana için yeni bir yol çizeceğinin işaretini daha önce vermişti. Yazılım devi, Cortana’yı daha önce yapay zekâ biriminden çıkararak Deneyimler ve Cihazlar biriminin çatısı altına taşımıştı. Şirket böylelikle Cortana’nın farklı ürün ve platformlarda boy göstereceğini belli etmişti. Cortana’nın şefinin şirketten ayrılması ve Windows 10’un içindeki konumunun değiştirilmesi de yeni dönemin öncü işaretlerinden biri olarak gösterilmişti.