Teknoloji

Microsoft Copilot, sesli komut özelliği ve web sitelerini görme yeteneği kazandı

microsoft copilot

Microsoft, Copilot+ AI bilgisayarlar ve Windows 11’in 2024 güncellemesinin ötesinde, Copilot yapay zekasına hem web hem de mobil ve masaüstü platformlarında yeni özellikler ekliyor. Bu yenilikler arasında daha kullanıcı dostu bir arayüz ve Copilot Voice gibi özellikler bulunuyor. Artık Copilot ile doğal bir şekilde sesli konuşma imkanı sunuluyor. Microsoft, Copilot’u yalnızca üretken yapay zeka ile arama ve görsel oluşturma yeteneğiyle sınırlı bir araç olarak değil, günlük iş akışınızın vazgeçilmez bir parçası haline getirmeyi hedefliyor.

Yeni arayüz, Copilot’un geleneksel bir arama motorundan daha modern görünmesini sağlıyor. Bu yeni görünüm, bugünden itibaren web, iOS, Android ve Windows platformlarında erişilebilir hale geliyor. Ayrıca Copilot’a WhatsApp üzerinden erişim de mümkün olacak, bu da Meta’nın yapay zeka asistanından kaçınmak isteyenler için kullanışlı olabilir.

Microsoft, Copilot Labs adı altında daha deneysel yapay zeka özelliklerini de kullanıcıların erişimine açmayı planlıyor. Google’ın Labs uygulamasına benzer şekilde, bu özellikler erkenden deneme fırsatı sunacak. Copilot Vision ile yapay zeka, Edge tarayıcısında gezdiğiniz web sitelerini görebilecek ve Think Deeper özelliği sayesinde Copilot, daha karmaşık sorunlar üzerinde derinlemesine çalışabilecek. Ancak bu özellikler, gizlilik ve güvenlik açısından bazı riskler taşıyor olabilir. Microsoft, Copilot+ bilgisayarlardaki Recall özelliğinin başarısız lansmanından ders almış görünüyor. Bu yeni özellikler, sadece Copilot Pro abonelerine sunulacak.

Microsoft, Copilot Vision oturumlarının “isteğe bağlı ve geçici” olduğunu, oturumla ilgili hiçbir verinin yapay zeka eğitimi için kullanılmadığını belirtiyor. Oturum bittiğinde tüm veriler siliniyor ve bu özellik yalnızca popüler web sitelerinin sınırlı bir listesinde çalışıyor. Ayrıca, Copilot sadece web sitelerinde gördüğünüz metin ve görselleri yorumluyor, büyük çaplı içerik işleme yapmıyor. Şirket, ilk kullanıcı geri bildirimlerine dayalı olarak güvenlik önlemlerini geliştirmeyi ve gizlilik ile sorumluluğu ön planda tutmayı sürdürecek.

Microsoft’un Recall özelliğinin hatalı çıkışı sonrası kullanıcı güvenini yeniden inşa etmesi gerektiği aşikar. Recall, bilgisayarınızdaki her türlü işlemi bulmanıza yardımcı olmayı amaçlayan bir özellikti, ancak başlarda ciddi güvenlik açıkları içeriyordu. Microsoft’un Windows birimi başkanı Pavan Davuluri, Recall’dan alınan dersler hakkında “Sonuçta, kullanıcılar hassas veri önbellekleriyle ilgili her türlü işlemde güven duymak istiyor,” diyerek şirketin yeni güvenlik standartları oluşturma konusunda fazlasıyla ileri gittiğini ifade etti.

Microsoft Copilot Voice ve Daily’yi de duyurdu

Microsoft’un duyurduğu diğer, daha az tartışmalı özellikler arasında Copilot Voice ve Copilot Daily bulunuyor. Copilot Voice, kullanıcıların sesli komutlar aracılığıyla haberleri, hava durumunu ve günlük hatırlatmaları alabilmelerini sağlıyor. Bu özellik, kişisel bir sabah podcast’ine benziyor. Ayrıca, Copilot Discover özelliği, daha önce kullandığınız Microsoft hizmetlerine göre size yapay zeka özelliklerini kullanmanız için ipuçları sunacak.

microsoft copilot

Microsoft’un hızla bir yapay zeka şirketine dönüşmesiyle ilgili kararsızlıklar devam etse de, şirket bu yeni Copilot özelliklerinin güvenlik ve gizlilik açısından sağlam olduğunu kanıtlamak zorunda. Microsoft, bu özelliklerin hepsini aşamalı olarak kullanıma sunuyor. Copilot Voice ve Copilot Daily bugünden itibaren erişilebilir olsa da, Voice yalnızca ABD, Kanada, Avustralya, İngiltere ve Yeni Zelanda’da İngilizce olarak kullanılabilecek. Copilot Daily ise sadece ABD ve İngiltere’de aktif olacak. Copilot Vision önümüzdeki günlerde Labs’a gelecek ve Copilot Pro abonelerinin sınırlı bir kısmına sunulacak. Think Deeper ise ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’daki Pro aboneleri için aktif durumda.