Microsoft’un ChatGPT’yi kendi arama motoru Bing’e entegre ederek yapay zekâ (AI) destekli sohbet robotunun başarısından yararlandığı bildiriliyor. Bunun neye benzeyeceği konusunda fikir verecek biçimde, arama motorunun yapay zeka destekli yeni bir sürümünün cuma günü kısa bir süreliğine ortaya çıktı.
Owen Yin adlı öğrenci ve tasarımcı, cuma günü Twitter’da, “yeni Bing”i gördüğünü bildirdi. The Verge’e verdiği bilgiye göre, Bing’i Microsoft’un Edge tarayıcısında ana sayfası olarak ayarladığını ve yeni kullanıcı arayüzünün yeni yüklendiğini söyledi. “Onu bulmak için hiçbir şey yapmadım,” dedi Yin. “Birkaç dakika sonra çalışmayı bıraktı … Neye baktığımı anladığımda ağzım açık kaldı!”
Yin, sistemi kısaca test edebildi ve entegrasyon hakkında daha fazla ayrıntıyı Medium’daki bir blog yazısında paylaştı. Sohbet robotunun yalnızca soruları yanıtlamakla kalmayıp aynı zamanda bunları konuşarak sorabileceğini de belirtti.
Yeni Bing, görünüşe göre kaynaklarını da belirtebiliyor. ChatGPT gibi dil modellerinin bilgilerinin nereden geldiğini açıklayamaması onu daha az güvenilir kıldığından, Bing’deki bu unsur önemli bir özelliktir.
Aslında cuma günü, yeni bir Bing ile karşılaştıklarını söyleyen tek kişi Yin değil. En az iki kişi daha, Twitter’da güncellenen arama motoruna, ortadan kaybolmadan önce eriştiklerini bildirdi.
Yapay zekâ ile zenginleştirilmiş Bing’in ekran görüntüleri, menü çubuğunda “arama”nın yanında görünen yeni bir “sohbet” seçeneğini gösteriyor. Onu seçin ve “Yeni Bing’e hoş geldiniz: AI destekli yanıt motorunuz” yazan bir sohbet arayüzüne yönlendirilirsiniz. Aşağıda ise üç öneri bulunuyor: Kullanıcıların “karmaşık sorular sorması”, “daha iyi yanıtlar alması” ve “yaratıcı ilham alması”. Ve bir sorumluluk reddi beyanı var: “Bing, yapay zeka tarafından desteklenmektedir, bu nedenle sürprizler ve hatalar mümkündür. Öğrenip gelişebilmemiz için gerçekleri kontrol ettiğinizden ve geri bildirim paylaştığınızdan emin olun.”
Tüm bunlar, yapay zekâ sohbet robotunun en iyi nasıl kullanılacağına dair öneriler ve yanıtlarının güvenilir olmayabileceğine dair bir uyarı da sunan ChatGPT kullanıcı arayüzüne benziyor.
Bu son nokta, yapay zekâ dil modellerinin arama için nasıl faydalı olabileceğini düşünürken önemlidir. Bu sistemlerin belirli bir sıklıkta “halüsinasyonlar” gördüğü iyi bilinir ve uzmanlar, bunların arama motorlarına entegrasyonunun neredeyse kesin olarak yanlış bilgi vereceği konusunda uyarıda bulunur. Soru, bu bilginin de tehlikeli olup olmayacağıdır. Bu sistemler uygun korumalar olmadan devreye girerse, örneğin zararlı tıbbi tavsiyeler, ırkçı veya önyargılı tarih versiyonları sunabilirler. Bu tür içerikler zaten internette bulunabilir, ancak yapay zekânın yetkisi ve inisiyatifiyle sunulmaz.
Bu potansiyel sorunlara rağmen, ChatGPT’nin patlayan popülaritesi, hem Microsoft’u hem de Google’ı yapay zekâ destekli gelecek planlarını hızlandırmaya teşvik ediyor gibi görünüyor. Microsoft’un önümüzdeki haftalarda Bing’in yeni bir sürümünü duyuracağı bildirilirken, Google’ın önümüzdeki hafta yakında sunacağı AI çalışmalarını tartışan bir etkinliği planlanıyor.