Microsoft’un oyun pazarındaki varlığını güçlendirmek için Bungie ve Sega’yı satın almayı planladığı ortaya çıktı. ABD Federal Ticaret Komisyonu ve şirket arasındaki dava için mahkemeye sunulan belgeler, yazılım devinin hazırlıklarını gösteriyor. Xbox şefi Phil Spencer’ın konuyla ilgili olarak hem CEO Satya Nadella hem de finans şefi Amy Hood ile yazışmalar yaptığı görülüyor.
Spencer tarafından 2020’nin kasım ayında gönderilen bir e-postada şu ifadeler yer alıyor: “Sega’nın küresel coğrafi çekiciliğe sahip segmentlerde dengeli bir oyun portföyü oluşturduğuna ve hem konsol içinde hem de konsol dışında Xbox Game Pass’i hızlandırmamıza yardımcı olacağına inanıyoruz.”
Yazılım devi, Sega’yı satın almanın PC, konsol ve bulutta Xbox Game Pass aboneliklerini artıracağına inanmış. Spencer, bu inancını Nadella ve Hood’a gönderdiği e-postada şu ifadelerle anlatmış: “Sega’nın sevilen oyun portföyünün küresel çekiciliği, Xbox Game Pass’in dünya çapında, özellikle yerelleştirilmiş içeriğin başarı için kritik öneme sahip olduğu Asya’daki yeni kitlelere erişimini genişletmeye yardımcı olacak.”
Sega’nın gelecekte para kazanma fırsatları için oyun içi işlemler sunma imkanı sağlayacağı da belirtilenler arasında yer alıyor. Microsoft’un Sega’yı satın alma planlarını neyin durdurduğu ve Nadella’nın sürece nasıl yaklaştığı hâlâ belirsizliğini koruyor. 2021’in nisan ayına ait satın alma değerlendirmesinde Sega’nın hâlâ şirketin kilit hedeflerinden biri olduğu görülüyor.
Microsoft çok sayıda oyun şirketini satın almayı değerlendirmiş
Yazılım devi, farklı pazarlarda PC, mobil ve konsol satın almaları için kilit alanlar belirlemişti. Sega, Bungie, Zynga ve IO Interactive, Microsoft’un ciddi şekilde satın almayı düşündüğü şirketler arasında yer alıyordu. Artık Sony bünyesinde olan Bungie de listenin dikkat çeken üyelerinden biri oluyor. Yazılım devinin değerlendirmesinde, Bungie’yi satın alarak değerli oyun portföyünün ve Destiny’nin geniş topluluğunun canlı operasyonu ve altyapısının Xbox Game Studios’a entegre edileceği belirtildi.
Microsoft’un listesindeki stüdyolardan birisi de Hitman’in yapımcısı IO Interactive olurken, listede Thunderful, Supergiant Games, Niantic, Playrix ve Zynga gibi mobil geliştiricilerin bulunması da göze çarpıyor. Bu şirketlerden Zynga da Take-Two Interactive tarafından satın alınmıştı.