Teknoloji

Microsoft bulut tabanlı GPS teknolojisiyle konum saptama işini çok az bir güçle gerçekleştirecek

Microsoft’un araştırma laboratuvarı yenilikçi buluşlara imza atmayı sürdürüyor. Microsoft Research araştırmacıları şu sıralar bulut teknolojisinden yararlanaraka GPS’in yüksek güç gereksinimlerinin etrafından dolaşmanın yollarını araştırıyor. MIT Technology Review’ın yayınladığı habere göre CO-GPS (Cloud Offloaded GPS – Bulut Yüklemeli GPS) adında yeni sistem geliştiren araştırmacılar CLEO olarak adlandırdıkları yeni bir mobil algılama platformunu da test ediyor.

Şu anda akıllı telefonlarda yer alan GPS sensörleri enerji açlığını en fazla hisseden elemanlardan bir tanesi. Eğer GPS sürekli açık bırakılırsa bataryanın yaklaşık altı saat gibi bir sürede bitmesi işten bile değil. Araştırma ekibi CO-GPS tekniğini kullanarak sadece iki AA batarya ve saniye başına bir ölçümlük tanesellikle bir buçuk yıl boyunca sabit algılama işlemi gerçekleştirmeyi başardı.

Normalde akıllı telefonunuzun konumunuzu doğru bir şekilde belirlemesi için 30 saniye boyunca çalışması ve gerekli olan bilgileri dünyanın etrafında dönmekte olan uydulardan toplaması gerekiyor. Bu süreç kısa sürede büyük çaplı veri işleme işlerinin gerçekleşmesine neden oluyor, bir de uyduların GPS’in açık kaldığı süre boyunca sürekli izlenmesi durumu söz konusu. Tüm bunlar güç konusunda büyük harcanımlar demek. Araştırmacılar bu süreçte birtakım oynamalar yaptı, bulut teknolojisinden yararlanarak ağır işlerden kurtuldu, sadece birkaç milisaniyelik veriyle ilk konum saptaması rahatlıkla yapılabilir hâle geldi.

Öte yandan bulut servisi uydu yörüngeleri veya yeryüzü yükselik veri tabanı gibi herkese açık verilerden de yararlanarak azla çok iş yapmayı beceriyor, böylelikle güç tüketimi şu ankinin onlarca kat altına düşürülmüş oluyor. Örneğin mevcut teknolojiyle bir akıllı telefonun GPS ile ilk konum sabitlemesini yapması yaklaşık 1 Jul enerji gerektirirken Microsoft Research araştırmacılarının çalışmaları sonucu geliştirilen teknikle bu miktar 0.4 Milijule düşürüldü. Bu, yüzde 99.96’lık bir azalmaya karşılık geliyor.

Microsoft Research ekibi bu dramatik verimlilik artışının sürekli GPS takibi isteyen yeni servislere kapı açabileceğine inanıyor. Bir şehir için gürültü kirliliği seviyelerinin tutulduğu veri tabanı oluşturmak veya en sık geçtiğiniz yollara dayanarak yeni yol tarifleri veya arama sonuçlarının sunulması akla gelen ilk örnekler arasında yer alıyor. Araştırma ekibi çözümün verimliliğini yeni sıkıştırma teknikleri deneyerek ve işaret işleme algoritmalarını iyileştirerek daha da öteye taşımayı amaçlıyor.

İlgili >> Microsoft Research, MIT Technology Review